Konservatuvar Nedir? Konservatuvarın Tarihçesi Gelişimi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Konservatuvar nedir? Konservatuvarda neler öğretilir, özellikleri nelerdir? İlk konservatuvarlar, konservatuvarın tarihçesi hakkında bilgi.

konservatuvar

Konservatuvar

Konservatuvar; Müzik ve temsil sanatlarının öğretildiği okullara konservatuvar denir. Birçok bölümleri vardır. Solfej bölümünde, ilk başlayanlara, nota ve ses bilgisi verilir; ondan sonra icra (çalgı çalma) dersleri başlar. Ayrıca, kompozisyon (besteleme) dersleri de vardır. Tiyatro, bale bölümü de bazen (İstanbul Konservatuvarı’nda olduğu gibi) konservatuvar eğitimi içindedir; bazen de (Ankara’ da olduğu gibi) ayrı bir enstitü durumundadır. Bu bölümün üniversitelere bağlı fakülteler halinde olduğu memleketler de vardır.

Ortaçağ’da, birçok Avrupa memleketlerinde kiliselere şarkıcı yetiştiren müzik okulları vardı. Yalnız, opera ortaya çıktıktan sonra, bu müzikli tiyatro çeşidini yaşatacak sanatçıları yetiştirmek üzere daha geniş çapta konservatuvarların açılması gerçekleşti. İlk konservatuvar 1537’de Napoli’de kuruldu. Paris’te 1784’te, Viyana’da 1817’de, Berlin’de 1822′ de, Londra’da 1861’de, Varşova’da 1909’da konservatuvar açıldı. Bizde ise ilk batı müziği okulu, bütün Doğu’nun en eskisi olarak, 1831’de yani Berlin’den dokuz yıl sonra “Müzika-i Hümâyûn” adı altında kurulmuştur. Ondan önce de Enderun Okulu, yüzyıllar boyunca, kendi milli konservatuvarımız olarak çalışmıştır.

İstanbul Konservatuvarı, özel muhasebeye bağlı olarak, 1924’te çalışmaya başladı, Batı müziği eğitimi yanında, folklor müziğine ait derleme çalışmalarıyla da eserler verdi, İstanbul, Ankara radyolarında çalışan sanatçılar yetiştirdi. İstanbul Konservatuvarı’na sonradan Türk müziği bölümü, Tiyatro bölümü de eklendi. Yatılı ve gündüzlü olarak iki çeşit öğrenci kabul eden İstanbul Konservatuvarı’nın yatılı kısmı keman, piyano, nefesli sazlar olarak üç bölümde icracı yetiştirir, Şehir Bandosu ile Şehir Orkestrası’ nı besler.

1936’da, Ankara Musiki Öğretmen Okulu’ nun yerine açılan Devlet Konservatuvarı ise, memleket ölçüsünde daha geniş bir çalışmaya yönelmiştir. Müzik öğretmeninden başka Devlet Operası’na, Devlet Tiyatroları’na eleman yetiştirir. Bugün batı dünyasında tanınmış besteci ve icracılarımızın çoğu da, yabancı konservatuvarlardan önce, Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan yetişmişlerdir.

Advertisement

Leave A Reply