Taşlar Bağlı Köpekler Serbest Ne Demek? Deyimin Anlamı ve Hikayesi

0
Advertisement

Taşlar Bağlı Köpekler Serbest ne anlama gelir? Taşlar Bağlı Köpekler Serbest sözünün açıklaması, hikayesi, hakkında bilgi.

Taşlar Bağlı Köpekler Serbest

Arka resim kaynak: pixabay.com

Taşlar Bağlı Köpekler Serbest

Adamın birinin yolu şehre düşmüş. İlk defa çıkıyormuş köyünden. Birkaç günlük işini bitirip köyüne tekrar dönecekmiş. Bu sırada tanıdık birinin evinde misafir olarak kalıyormuş.

Bir akşam şehrin sokaklarından eve doğru yürürken karşıdan köpeklerin kendisine doğru geldiğini görmüş. Korkmamış tabi. içinden: “Bizim köyde bunlardan daha irileri var. Neyinden korkacağım ki… Zaten ufak tefek sayılırlar. İki taş attım mı hepsi çil yavrusu gibi dağılıverir.” dedikten sonra taş almak için yere eğilmiş. Fakat yerde küçük bir taş bile bulamamış. Korkmaya başlamış. Bakmış bu iş olmayacak. Yere döşenmiş taşlara sarılmış. Ama nafile, taşlar yere öyle yerleştirilmiş ki çıkması mümkün değil.

Adam ne yaptıysa köpekleri korkutacak bir taş bulamamış. Sonunda korku içinde:

— Yahu, demiş. Bu nasıl memleket, bir türlü anlamadım. Taşları bağlamışlar, köpekleri serbest bırakmışlar.

Bu deyim, düzenin kalmadığını, haksızlıklara kimsenin engel olmadığını, herkesin yaptığının yanına kâr kaldığını anlatmak için kullanılmaktadır.

Advertisement
Taş İle İlgili Deyimler ve Anlamları

Köpek Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Köpek (Lat. Canis familiaris). Etçiller takımının Köpekgiller familyasından bir memeli hayvandır. Atası kurt ya da çakal olabilir, çünkü üçü birbirini dölleyebilir. Tilki de aynı familyadandır, ancak köpeğe çok yakın sayılmaz. Köpeğin ne zaman evcilleştirildiği belli değildi, ancak tarih öncesi dönemden beri evcil olduğu bilinmektedir. Dördüncü zaman oluşumlarında insan iskeletleri yanında köpek kemiklerine de rastlanmıştır. Eski Mısırlıların köpek mezarlıklarında da çeşitli köpeklerin (tazı, base, çeşitli finolar) kemikleri bulunmuştur.

Yüzyıllar boyunca yapılan çaprazlama ve ıslah çalışmaları sonucunda çok değişik köpek ırkları ortaya çıkmıştır. Boy ve ağırlık çihuahua’dan (16-20 sm boy. 1.500 gr ağırlık) senbernar’a kadar (omuz başında 1 metre yükseklik 100 kg ağırlık) çok değişiktir. Kıllar kimisinde çok uzun (epayöl, barbet), kimisinde çok kısadır (dalmaçya köpeği). Ağız burun kısmı bazısında, uzun (tazı), bazısında yassı (buldog), kulakları kimisinde dik (çoban köpeği), kimisinde sarkıktır (puanter). Fakat bütün köpeklerde diş formülü aynıdır (hepsinde 42 diş) ve ayaklarında 5 parmak vardır. Tırnakları da kedigillerdeki gibi geri çekilemez. Bütün evcil köpekler havlarlar. Köpeğin üremesi çabuktur: iki ay gebelik, altı hafta emzirme, bir yılda olgunlaşıp üreme (yılda iki kez, genellikle ağustos ve şubat). Yaşam süresi de ortalama 15-20 yıldır.

İnsanoğlu köpeği evcilleştirdikten sonra çok değişik amaçlara göre çeşitlendirmeyi bilmiştir. Bekçi köpekleri, eve ve insana aşırı bağlılık duygusuyla konutları ve sürüleri bekler; avcı köpekleri her türlü ava (iz sürme, yakalama, kıstırma) beceri kazanmıştır; koşum köpekleri soğuk ülkelerde kılavuz olur. Çoğu da evlerde süs köpeği olarak insana can yoldaşlığı eder. Köpek çeşitli amaçlarla eğitilebilir: Yüzme, atlama, gizlice bir ava yaklaşma, bireysel bir kokuyu tanıma, vb. Rus bilgini Pavlov, ünlü şartlı refleks deneylerini de köpekler üzerinde yaparak sonuçlar çıkarmıştır.

Köpeğimsiler, (Lat. Arctodea). Omurgalı hayvanlardan Memeliler sınıfının Etçiller takımının Yarıkayaklılar alt takımına giren bir üst familyasıdır. Ayıgiller, Köpekgiller, Sansargiller familyalarını kapsar.

Köpekgiller, (Lat. Canidae). Omurgalı hayvanlardan Memeliler sınıfının Etçiller takımının Köpeğimsiler üst familyasına giren bir familyadır. Bacakları av arkasından koşmaya ve ağızlan av yakalamaya elverişlidir. Tırnakları çengelimsi olmakla birlikte kedigillerdeki gibi geriye, pençenin içine çekilmez. Başlıca türleri: Köpek, kurt, çakal, dingo, tilki, çöl tilkisi, kutup tilkisi, karsak vb.

Advertisement


Leave A Reply