Körle Yatan Şaşı Kalkar Ne Demektir? Atasözünün Anlamı, Açıklaması, Kompozisyon

3
Advertisement

Körle Yatan Şaşı Kalkar ne demektir? Körle yatan Şaşı kalkar atasözünün anlamı ve açıklaması, hakkında kompozisyon, anafikir.

Körle Yatan Şaşı Kalkar

Körle Yatan Şaşı Kalkar:

ANAFİKİR: Kişi arkadaşlık kurduğunun huyunu kapar. Değersiz, kötü kimselerle ilişki kuranlar kötü huylar edinirler.

İnsan sosyal bir varlık olarak çevresinden iyi kötü etkilenir. Bu bilerek olabildiği gibi, farkında olmadan da olur. Bu durum beraber yaşadığı, beraber arkadaşlık kurduğu kişilerle beraberliğini sürdürmek istemesinin bir sonucudur. Her insanın kendine özgü davranış özellikleri vardır. Ancak davranış özelliklerinin çevre tarafından da hoş karşılanan özellikler, kişiye saygıyı arttıracak davranışlar olması arzu edilir. Bu nedenle kendisinden iyi davranış özellikleri kapacağımız kişilerle arkadaşlığımızı sürdürmemiz, bizim yararımıza olur.

İnsanlar kiminle birlikte takılıyor, zaman geçiriyorsa bir müddet sonra o kişilere benzemeye başlarlar. Bu sebepten arkadaş seçimimizde çok dikkatli olmalıyız. Çünkü bir süre sonra arkadaşımızdan etkilenir ve onun gibi davranmaya, düşünmeye başlarız. Kısa süre sonra da birbirimize benzeriz ve çoğunlukla kötü huylu kişilere benzemek daha sık görülür.

Benzer atasözü Üzüm üzüme Baka Baka Kararır

Advertisement

Körle Yatan Şaşı Kalkar Konulu Kompozisyon

İnsan, dostluk, arkadaşlık edeceği kimseyi iyi seçmeli. Kötü huylar, alışkanlıklar da hastalık gibi bulaşıcıdır. İyi arkadaştan iyi alışkanlıklar ve huylar edineceğimiz gibi, kötü arkadaştan da kötü huy kapabiliriz. Söz bu gerçeği vurguluyor.

Örneğin ders çalışmayan biriyle arkadaşlık ediyoruz. Onun bu tembelliği zamanla bize de bulaşır. Biz de dersimizi, günü gününe yapılması gereken ödevlerimizi aksatmaya başlarız. Derken, arkadaşlık ettiğimiz kişiye benzeriz. Arkadaşlıklar, birlikte zaman geçirdiğimiz kişiler hayatımızı çok etkilerler. Olumlu ve başarılı işler yapan insanlarla yapılan arkadaşlık dostluk bizleri de iyi yerlere taşır. Güzel huylu ve ahlaklı insanlar da üzerimizde güzel etkiler bırakır.

Buna ilişkin pek çok atasözü var dilimizde: “Kır atın yanında bulunan ya huyundan, ya suyundan”, “İsin yanına varan islenir,” “İtle yatan bitle kalkar.”, “Arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim”, “Üzüm üzüme baka baka kararır” vb. gibi.

Bütün bu sözlerden çıkan sonuç şu oluyor: İnsanların birbiriyle ilişki kurması çok önemli. Kötü ilişkiler bize zarar verir. Onlardan kaçınmalıyız.


3 yorum

  1. çok yardımcı oldunuz am benim bir şeye daha ihtiyaçım var komposizyon yazıcam ama kendimiz düsünmeiymişiz yardımcı olurmusunuz

Leave A Reply