Korona Günlerinde Kişisel Sağlığınız ve Hijyen İçin Yapmanız Gerekenler

0
Advertisement

Korona günleri bitmeyecek gibi gözüküyor. Korona günlerinde sağlıklı bir yaşam, kişisel bakım ve hijyen için yapmanız gerekenleri derledik.

korona covid 19

Kaynak: pixabay.com

Kişisel hijyen sağlamak birçok nedenden dolayı gereklidir; kişisel, sosyal, sağlık, psikolojik ya da sadece bir yaşam biçimi olarak.

İyi bir hijyen standardının korunması, enfeksiyonların, hastalıkların ve kötü kokuların gelişmesini ve yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Çoğu insan kişisel hijyen konusunda çok bilinçlidir, çünkü:

Erken yaşlardan itibaren hijyenin önemi öğretiliyor. Bir kereye mahsus veya kalıcı bir hijyen problemi için okulda “dışlanmış” olabiliriz. Bu, bitlenme gibi başkalarından geçen hijyenle ilgili bir sorun bile olabilir. Kendimizi karşı cins için daha çekici hale getirmenin bir yolu olarak kabul edilir.

Hoş olmayan kokulardan nasıl oluyorsak biz de çevremizdekileri rahatsız edebiliriz. Birçoğumuz yetersiz kişisel hijyen nedeniyle gelişebilecek sağlık sorunlarının farkındayız. Fiziksel görünüm özsaygıyı, özgüveni ve motivasyonu etkiler. Zaten düşük özsaygıya sahip olanlar ve özellikle depresyonu olanlar, fiziksel görünümüne özen gösterme sorunu olan kişiler, genellikle kişisel hijyenini de ihmal ederler.

Dergi, moda, TV, film ve internet de dahil olmak üzere birçok modern medya platformu, belirli bir fiziksel görünümü “kabul edilebilir” veya “beklenen” olarak sunmaktadır. Küçük çocuklar ve gençler bundan özellikle etkilenir; fiziksel görünümünden dolayı yargılamak veya fiziksel görünümden dolayı yargılanmak için ne yazık ki günümüzün bir gerçeğidir. Ancak bu konuda asla unutmamamız gereken 3 önemli faktör var.

Advertisement
Moda

Kaynak: pixabay.com

Kabul etmemiz gereken ilk şey,

Medyadaki mükemmel örneklere benzemek zorunda olmadığımız, ancak temel kişisel hijyen ilkelerine uyarak çok daha iyi bir imaja sahip olabileceğimizdir. İkincisi, kişisel bakımımız ve fiziksel görünümümüz çoğu insan için davranışlarımız, hareketlerimiz ve bakış açımızdan daha önemlidir. Çünkü ilk olarak görünüşümüzle var olabiliyoruz, diğerleri o barajı aştıktan sonra dikkat edilir hale geliyor. Üçüncüsü, kişisel hijyene ve fiziksel görünüşe önem vermek sağlığınıza, özgüveninize ve sosyal ilişkilerinize oldukça olumlu katkılar sağlayacaktır. Kimse hakkında kötü düşünülsün ya da kötü konuşulsun istemez. Vücudumuzun temiz ve iyi bir şekilde sunarsak, kişiliklerimizin de karşı tarafa çok daha olumlu bir şekilde yansıyacağından emin olabiliriz.

Çocuklara hijyenin önemini anlatırken kendilerini ve başkalarını sağlıklı tutmak ve okulda alay edilme riskini azaltmak için gerekli olduğu vurgulanmalıdır. Kötü hijyen, sağlığın kötü olmasına neden olabilir. Temiz saç, el, tırnak, vücut, yüz ve dişler sağlığınızı korumanın en önemli yoludur. Özellikle el yıkama çok önemlidir, çünkü bu basit eylem çok sayıda hastalık ve rahatsızlığın gelişmesini önleyebilir.

el yıkama

Kaynak: pixabay.com

Birçok kişi tuvaleti kullandıktan sonra veya yiyecekleri kullanmadan önce ellerini yıkamayı “unutur”.

Bu çok fazla hastalığa ve hatta ölüme bile neden olabilir. Temiz, bakımlı, fit olan insanlar daha saygın bir görünüme sahip olur. Özellikle sosyal ortamlarda kendilerini daha güvende hissedebilirler. Hem işte, hem de sosyal ortamda başarılı olma şansımız, hatta karşı cinsle kuracağını ilişkiye bile iyi bir hijyen ile tamamen değiştirebiliriz.

Kepeksiz sağlıklı saçlar, iyi fırçalanmış temiz dişler, kokmayan bir ağız, temiz ayaklar, genital/erojen bölge hijyeni sağlığınız ve fiziksel imajınız için çok önemlidir.Beslenme şeklinizin de hem fiziksel sağlığınıza hem de fiziksel görünümünüze büyük katkısı vardır. Aslında sağlıklı bir şekilde beslenmek aslında o kadar da kafa karıştırıcı ve zor bir durum değil.Çok önemli bazı kriterlere dikkat etmek yeterlidir. En önemlisi ihtiyacınızdan fazlasını yememektir.

kahve

Kaynak: pixabay.com

Bunun dışındaki en önemli kriterler ise şunlardır:

Kalorisi yüksek şekerli içecekler içmeyin. Şekerli içecekler tüketebileceğiniz en yüksek kalorili ürünlerdir. Çünkü beyniniz sıvı şekerden alınan kalorileri katı yiyeceklerde olduğu gibi ölçümlemez.

Şekerli içecekler obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve diğer birçok sağlık problemiyle yakından ilişkilidir. Kuruyemiş yiyin. Yağ oranı yüksek olmasına rağmen, örneğin fındık inanılmaz derecede besleyici ve sağlıklıdır. Magnezyum, E vitamini, lif ve diğer çeşitli besinlerle yüklüdürler. Araştırmalar, fındıkların kilo vermenize ve tip 2 diyabet ve kalp hastalığına karşı savaşmanıza yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Advertisement

Ek olarak, vücudunuz fındıktaki kalorilerin % 10-15’ini emmez. Bazı araştırmalar fındığın metabolizmanın hızını artırabileceğini düşündürmektedir. Başka bir araştırma ise bademlerin karmaşık karbonhidratlara kıyasla kilo kaybını %62 oranında artırdığı göstermiştir.

İşlenmiş abur cuburlardan kaçının, bunun yerine gerçek yemek yiyin.

İşlenmiş abur cubur inanılmaz derecede sağlıksızdır. Bu yiyecekler haz merkezlerinizi tetikleyecek şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle beyninizi aşırı yemek için kandırırlar; hatta bazı insanlarda yiyecek bağımlılığını teşvik ederler.

Genellikle lif, protein ve mikro besin maddeleri bakımından düşük, ancak şeker ve rafine edilmiş tahıllar gibi sağlıksız içerikler bakımından yüksektir. Böylece, çoğunlukla boş kalorilere neden olurlar. Kahveden korkmayın, çünkü kahve çok sağlıklı. Antioksidanlar açısından yüksektir ve araştırmalar kahve alımını uzun ömürlülük ve tip 2 diyabet, Parkinson ve Alzheimer hastalıkları ve diğer birçok hastalık riski ile olumlu açıdan ilişkilendirmiştir.

Yağlı balık yiyin.
somon

Kaynak: pixabay.com

Balık, yüksek kaliteli protein ve sağlıklı yağ kaynağıdır. Bu özellikle omega-3 yağ asitleri ve diğer çeşitli besinler ile yüklü somon gibi yağlı balıklar için geçerlidir.

Araştırmalar, fazla balık yiyen insanların kalp hastalığı, bunama ve depresyon gibi çeşitli durumlar için daha düşük risk taşıdığını göstermektedir. Yeterince uyku alın. Kaliteli uykunun önemi göz ardı edilemez. Kötü uyku insülin direncini artırabilir, iştah hormonlarınızı bozabilir ve fiziksel ve zihinsel performansınızı düşürebilir.

Dahası, zayıf uyku, kilo alımı ve obezite için en güçlü bireysel risk faktörlerinden biridir. Bir araştırmada yetersiz uyku sırasıyla çocuklarda ve yetişkinlerde %89 ve%55 oranında artmış obezite riski ile ilişkilendirilmiştir. Bağırsak sağlığınız için probiyotikler ve lif ile beslenmeye dikkat edin. Bağırsaklarınızdaki bağırsak mikrobiyotası olarak adlandırılan bakteriler, genel sağlık için inanılmaz derecede önemlidir. Bağırsak bakterilerindeki bir bozulma, obezite de dahil olmak üzere dünyanın en ciddi kronik hastalıklarından bazılarıyla bağlantılıdır.

Bağırsak sağlığını iyileştirmenin iyi yolları arasında yoğurt ve lahana turşusu gibi probiyotik yiyecekler yemek, probiyotik takviyeler almak ve bol miktarda lif yemek yer alır. Özellikle lif, bağırsak bakterileriniz için yakıt görevi görür.

su içmek

Kaynak: pixabay.com

Özellikle yemeklerden önce biraz su için.

Yeterli su içmek sayısız fayda sağlayabilir. Şaşırtıcı bir şekilde, yaktığınız kalori sayısını artırabilir. Araştırmalar, 1-1,5 saat içinde metabolizma hızını %24-30 oranında artırabildiğini belirtmektedir. Günde 8,4 bardak (2 litre) su içerseniz bu, yakılan 96 ek kalori anlamına gelebilir. Su içmek için en uygun zaman yemeklerden öncedir. Araştırmalar, her öğünden 30 dakika önce içilen 2 bardak (500 ml) suyun diyette kilo kaybını %44 oranında artırdığını gösteriyor.

Etinizi fazla pişirmeyin veya yakmayın. Et diyetinizin besleyici ve sağlıklı bir parçası olabilir. Protein açısından çok yüksektir ve çeşitli önemli besinler içerir. Bununla birlikte, et aşırı pişirildiğinde veya yakıldığında sorunlar oluşur. Bu, kanser riskinizi artıran zararlı bileşiklerin oluşumuna yol açabilir. Eti pişirirken, fazla pişirmediğinizden veya yakmadığınızdan emin olun.

Uykudan önce parlak ışıklar kaçının.

Akşamları parlak ışıklara maruz kaldığınızda, uyku hormonu melatonin üretiminizi bozabilir. Sarı ışıklar melatoninin tamamen karanlıkmış gibi işlev görmesini sağlayarak daha iyi uyumanıza yardımcı olur. Yeterince güneş ışığı almıyorsanız D3 vitamini alın. Güneş ışığı harika bir D vitamini kaynağıdır. Ancak çoğu insan yeterli derecede güneş ışığına maruz kalmaz. Aslında, tüm dünyadaki insanlar yaklaşık %42’sinde bu kritik vitamin eksiktir.

Yeterli güneş ışığına maruz kalmıyorsanız, D vitamini takviyeleri iyi bir alternatiftir. Faydaları arasında gelişmiş kemik sağlığı, artan güç, azalmış depresyon belirtileri ve daha düşük kanser riski bulunur. D vitamini daha uzun yaşamanıza da yardımcı olabilir. Sebze ve meyve yiyin. Sebzeler ve meyveler, bazıları güçlü biyolojik etkilere sahip olan prebiyotik lif, vitaminler, mineraller ve birçok antioksidan içerir.

Advertisement

Araştırmalar, yeterince sebze ve meyveyi yiyen kişilerin daha uzun yaşadığını ve kalp hastalığı, tip 2 diyabet, obezite ve diğer hastalıkların riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Yeterli protein aldığınızdan emin olun. Yeterli protein almak, optimal sağlık için hayati önem taşır. Dahası, bu besin özellikle kilo kaybı için önemlidir.

Yüksek protein alımı metabolizmayı önemli ölçüde hızlandırabilir ve daha az kalori tüketmenizi engelleyecek kadar doygun hissetmenizi sağlar. Ayrıca gece geç saatte atıştırma isteğini azaltabilir. Yeterli protein alımının kan şekeri ve kan basıncı düzeylerini düşürdüğü bilinmektedir. Düzenli kardiyo yapın. Kardiyo olarak da adlandırılan aerobik egzersiz, koşu, yürüyüş vs. yapmak, zihinsel ve fiziksel sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.

Özellikle organlarınızın etrafında biriken zararlı yağ türü olan karın yağını azaltmada etkilidir. Azaltılmış göbek yağı, metabolik sağlıkta büyük gelişmelere yol açar.

sigara

Kaynak: pixabay.com

Sigara içmeyin veya aşırı alkol kullanmayın.

Sigara içiyorsanız veya aşırı alkol kullanıyorsanız, önce bu sorunların üstesinden gelin. Diyet ve egzersiz bekleyebilir. Alkol içiyorsanız, ılımlı bir şekilde yapın ve çok fazla içme eğilimindeyseniz tamamen kaçınmayı düşünün.

Sızma zeytinyağı kullanın. Sızma zeytinyağı, en sağlıklı bitkisel yağlardan biridir. Kalp sağlıklı tekli doymamış yağlar ve iltihapla savaşabilecek güçlü antioksidanlarla yüklüdür. Sızma zeytinyağı, kalp sağlığına fayda sağlar, çünkü tüketen insanlar kalp krizi ve felçlerden ölme riski çok daha düşüktür.

Şeker alımınızı en aza indirin.

Şeker, modern diyetin en kötü bileşenlerinden biridir, çünkü büyük miktarlar metabolik sağlığınıza zarar verebilir. Yüksek şeker alımı, obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve birçok kanser türü dahil olmak üzere sayısız rahatsızlıkla bağlantılıdır.

Doymuş yağdan korkmayın.

Doymuş yağ tartışması beslenme uzmanlarının sonu gelmeyen konularından birisidir. Doymuş yağın kolesterol seviyesini yükselttiği doğru olsa da, HDL (iyi) kolesterolü yükseltir ve daha düşük kalp hastalığı riskine bağlı LDL (kötü) riskini azaltabilir. Yapay trans yağlardan kaçının. Yapay trans yağlar, inflamasyon ve kalp hastalığına güçlü bir şekilde bağlı olan zararlı, insan yapımı yağlardır ve uzak durulmalıdır.

koşu

Kaynak: pixabay.com

Spor yapın, ağırlık kaldırın.

Ağırlık kaldırmak, kaslarınızı güçlendirmek ve vücut kompozisyonunuzu geliştirmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Ayrıca, gelişmiş insülin duyarlılığı da dahil olmak üzere metabolik sağlıkta büyük iyileşmelere yol açar. Düzenli spor yapmak beden ve ruh sağlığınız için kendinize yapabileceğiniz en iyi şeydir.

Sosyal hayatınıza özen gösterin. İlişkilerinize iyi kurun. Sosyal ilişkiler sadece zihinsel sağlığınız için değil, aynı zamanda fiziksel sağlığınız için de son derece önemlidir.

Araştırmalar, yakın arkadaşları ve ailesi olan insanların, düzenli bir sosyal hayatı olmayanlardan daha sağlıklı ve daha uzun yaşadıklarını göstermektedir. Kısacası daha sağlıklı bir yaşam sürmeye çalışıyorsanız, sadece yediğiniz yiyecek ve içeceklere odaklanmayın. Egzersiz, uyku ve sosyal ilişkiler de aynı derecede önemlidir.

Advertisement


Leave A Reply