Koronavirüsten İyileşen Hasta Virüs Bulaştırır Mı? Tekrar Hastalanır Mı?

0
Advertisement

Koronavirüs COVID-19 virüsünden hastalanıp iyileşen kişi virüsü taşımaya devam eder mi? Başkalarına bulaştırır mı? Tekrar hastalanır mı?

Koronavirus, insanlar iyileştikten sonra haftalarca vücutta kalabilir.

Çin dışında yapılan küçük bir çalışma, yeni koronavirüsün, hastalığın semptomlarının giderilmesinden sonra en az iki hafta vücutta kalabileceğini göstermektedir.

koronavirüs

Uzmanların, Live Science’a söylediğine göre, şükürler olsun ki, hastalar muhtemelen semptom sonrası dönemde çok bulaşıcı değildir. Temple Üniversitesi Halk Sağlığı Koleji’nde epidemiyolog olan Krys Johnson’e göre, bulgular iyi haber bile olabilir. İnsanların sistemlerinde takılma eğilimi gösteren virüsler, vücudun güçlü bir bağışıklık yanıtı geliştirdiği virüsler olma eğilimindedir.

Johnson, “Virüs insanların sistemlerinde kalıyorsa, tekrar enfekte edemeyebilir.”

Advertisement

Koronavirüs sonrası

27 Şubat Perşembe günü JAMA dergisinde yayınlanan yeni çalışma, COVID-19’u (yeni koronavirüsün neden olduğu hastalık) geliştiren ve Wuhan Üniversitesi’nin Zhongnan Hastanesinde tedavi edilen 30 ila 36 yaşları arasındaki dört tıp uzmanını 1 Ocak – 15 Şubat arasında  takip etti. Tüm bireyler iyileşti ve hastalık sırasında sadece bir tanesi hastaneye kaldırıldı. Hastalar, antiviral bir ilaçlarla tedavi edildi.

Hastalar semptomları düzeldikten sonra ve iki kez (birbirini izleyen iki günde) COVID-19 için negatif test verdikten sonra iyileşmiş kabul edildi. İyileşme sonrasında hastalardan beş gün boyunca kendilerini evde karantinaya almaları istendi.

Sonuçlar, 5. Gün ile 13. Gün arasındaki her testin pozitif olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, “Bu bulgular iyileşen hastaların en azından bir kısmının hala virüs taşıyıcısı olabileceğini gösteriyor.”

Bulgular, Reuters’e göre, Japonya’nın ilk koronavirüsten iyileşen ve daha sonra ikinci kez hastalığa yakalanan bir birey vakasını bildirdi. Johnson, Çin’den koronavirüs sonrası kalıcılık ile ilgili yeni sonuçlar göz önüne alındığında, Japon hastaya ne olduğu açık değil. Bir olasılık, başka bir kişiden virüsün yeni bir versiyonunu yakalamasıdır; bir başka olasılık da, kendi sisteminin virüsle tamamen mücadele etmemesi ve ciğerlerinin içinde tekrar çoğalmaya başlamasıyla semptomların yeniden canlanmasıydı.

Düşük seviyeli virüsler

Michigan Tech Üniversitesi’nden bir virolog olan Ebenezer Tumban, virüslerin vücutta düşük seviyelerde kalmasının nadir görülen bir durum olmadığını söylüyor. Örneğin, Zika virüsü ve Ebola virüsünün hastalar iyileştikten sonra aylarca sürdüğü biliniyor.

Çin’in Wuhan kentinden gelen dört hastaya uygulanan testin, vücuttaki virüsün genetik parçalarını aradığını söyledi. Aldıkları ilaçlar, vücutlarındaki viral kopyaların sayısını sadece birkaçına indirebilirdi. Bu noktada, test virüsü algılayacak kadar duyarlı olmazdı.

Advertisement

Antiviral tedavi sona erdikten sonra virüsler tekrar düşük bir seviyede tekrarlanmaya başlamış olabilir, dedi Tumban. Ancak virüs miktarı, doku hasarına neden olacak kadar yeterli değildi, bu nedenle hastalar hiçbir semptom hissetmedi. Ancak viral kopyaların sayısı, testte tekrar görünmesi için yeterince yüksek olurdu.

Johnson, bu noktada bireylerin çok bulaşıcı olmadığını söyledi. Öksürme ve hapşırma, viral partikülleri etrafa yayar, ancak bu bireyler öksürmez veya hapşırmaz. Viral yükleri de düşüktür. Virüsün yayılması daha yakın temas gerektirir.

Kaynak:https://www.livescience.com/


Leave A Reply