Laf, Söz İle İlgili Atasözleri ve Anlamları Açıklamaları (Laf, Söz Söylemek)

0
Advertisement

İçinde veya anlamında laf, söz geçen atasözleri nelerdir? İçinde laf geçen, Laf, söz söylemek hakkında atasözleri ve anlamları.

Laf İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

Laf – Söz İle İlgili Atasözleri

  • ***cahile söz (laf) anlatmak deveye hendek atlatmaktan güçtür (zordur)
    ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın deve hendekten atlatılamaz, cahile söz anlatmak bundan da zor bir şeydir.
  • ***çok söz (laf) yalansız, çok para (mal) haramsız olmaz
    bol kazancın içinde yasa dışı elde edilmiş para bulunduğu gibi çok konuşanın sözleri arasında da mutlaka yalan bulunur.
  • ***kuru laf karın doyurmaz
    boş sözlerle olumlu iş yapılamaz.
  • ***laf lafı açar
    bir konu üzerinde konuşulurken ilgisi dolayısıyla söz başka bir konuya geçer, sohbet uzar, gider.
  • ***laf lafı açar, laf da tabakayı açar
    bir konu üzerinde konuşulurken ilgisi dolayısıyla söz başka bir konuya geçer, sohbet uzar, gider.
  • ***laf torbaya girmez
    ağızdan çıkan bir söz, artık gizli kalmaz, herkes onu duyar.
  • ***lafla peynir gemisi yürümez
    şöyle yaparım, böyle yaparım demekle yapılması gereken iş yapılmaz.
Laf Torbaya Girmez:

ANAFİKİR : Gizli kalması gereken sözleri hiç kimseye söylememeliyiz.

Söylenecek sözlerin düşünerek söylenmesi gerekir. Kendimize veya bir başkasına zararı dokunabileceğine inandığımız sözleri, ağzımızdan çıkarmamalıyız. Bildiğimiz sırlar, ağzımızdan çıkmadıkça bir sır olarak kalır. Ağzımızdan çıktıktan sonra, en yakınımıza söylemişsek bile onların gizli kalması mümkün olmaz. Ağzımızdan çıkaracağımız sözlerin başkaları tarafından mutlaka duyulacağını kabul ederek konuşmalıyız. Değilse, istemeden ağzımızdan kaçıracağımız sözler başta bize zarar getirebileceği gibi, başkalarına da zarar getirip bizi çok zor durumlarda bırakabilir.

Laf Lafı Açar:

ANAFİKİR: Konuşma gereksiz yere uzatılmamalıdır.

Konuşmasını bilmek başlıbaşına bir iştir. Herkesin güzel konuşması, kurallarına uyması beklenemez. Konuşmak demek, karşımızdakine duyduklarımızı düşündüklerimizi, dinletecek şekilde, etkili anlatabilmektir. Aktaracak bir sözümüz varsa konuşmalı, aktaracaklarımızı bitirince konuşmamızı kesmeyi bilmeliyiz. Konuşmayı konu dışı sözlerle uzatmamalıyız. Bizi dinleyeni sözlerimizle sıkıp sıkmadığımızı gözlemlemeliyiz. İyi bir konuşmacı, neleri konuşacağını önceden kafasında tasarlar, hangi sözden başlayacağını, konuşmasını nasıl bitireceğini bütünüyle düşünür. Ağzından çıkacak sözleri tek tek tartarak çıkarır. Gerçek bir konuşma uzun yapılar konuşma değil, az öz yapılanıdır.

Advertisement
İyi İnsan Lafının Üstüne Gelir:

ANAFİKİR : İyi insanlar, arkalarından konuşulmasına izin vermezler.

İyi insan özü sözü bir olan insandır. Başkalarının kötülüğünü istemez. Başaklarının hakkında arkadan konuşmaz. Öyle olunca da kimsenin onun aleyhinde konuşmasına gerek kalmaz. Arkasından konuşulsa bile onun iyiliklerinden söz edilir. Böyle durumlarda da genellikle bir rastlantı sonucu, hakkında konuşulan iyi insan, konuşma anında oraya gelir. Bu rastlantı onun iyi insan oluşunun belirtisi olarak değerlendirilir, “iyi insan sözünün üstüne gelir” denmesinin nedeni de budur.

Beklenti, bir olayın gerçekleşmesinden önceki umut durumudur. Aynı zamanda gelecekte olacak bir olayın, insanın istediği biçimde gerçekleşmesi arzusudur. Olumlu beklentiler insana mutluluk duygusu verirken olumsuz beklentiler de korku ve tedirginlik verir. Yanıltıcı beklentilere karşı soğukkanlı ve sağduyulu davranarak hayal kırıklığına uğramamak gerekir.

Açtırma Kutuyu Söyletme Kötüyü

“Açtırma Kutuyu Söyletme Kötüyü” Atasözünün Anlamı

ANAFİKİR : Karşımızdakini kızdırıp hakkımızda kötü sözler söylemesine yol açmamalıyız. Kendin hakkındaki kötü düşüncelerimi veya bildiklerimi bana söyletme anlamında kullanılan bir sözdür.

İnsan olarak bazı zayıf noktalarımız bulunmaktadır. Bir anlık mutluluk, bir anlık övgü, bir anlık boş gurur gözümüzü bürür; bize çok acı çektirecek, kazanacaklarımızdan çok şey kaybettirecek davranışlara girmemize yol açar. Hakkımızda bir şeyler bilen, belki de bizim sır diye sakladıklarımızı bilen biri hakkında söyleyeceğimiz bir söz, bu kişinin bildiklerini herkese söylemesine neden olabilir. Böyle durumlara düşmek bir anlık huzur için ömür boyu mutsuz olmak istemiyorsak, kendimize hakim olmasını bilmeli, duygularımızın akışına kendimizi kaptırmamalıyız.

Advertisement

Kötü Söyleme Eşine Ağı Katar Aşına:

ANAFİKİR: ilişkide bulunduğumuz yakınlarımızdan kötülük görmemek için onları sözle incitmemeliyiz.

İnsanın sözlerine sahip olması kendisini birçok kötülüklerden alıkoyar. Dilin insan başına açtığı olaylardan bazen kurtulmak çok zor olur. Ağzımızdan çıkaracağımız sözleri önce düşünüp, bize veya başkasına getireceği zararı göz önünde bulundurursak, bize zarar getirmesini önleyeceğimiz gibi, başkalarının da sevgisini kazanırız. Çünkü başkasına özellikle yakınlarımıza sözle bile kötülük etmeye kalkarsak, karşılığında daha büyük bir kötülük görmemiz kaçınılmaz olur.


Leave A Reply