Kıyafetin Tarihçesi, Tarih Boyunca Kıyafetlerin Gelişimi ve Değişimi Nasıl Olmuştur?

0
Advertisement

Kıyafet nedir ve tarih boyunca insanlar nasıl giyinmişlerdir? Hangi kıyafetler moda olmuştur, kıyafetin tarihsel gelişimi.

Kıyafet Tarihi

Kıyafetin Tarihçesi

KIYAFET

Kıyafet, vücudu korumak ve onu çekici kılmak için giyilir. İnsanların giydiği kıyafetlerin biçimi nerede yaşadığını, yaşam biçimini ve kişiliğini yansıtır.

İnsanlar kıyafet giymeye, 100.000 yılı aşkın bir süre önce, dünyanın soğuk bölgelerinde başladı. 25.000 yıl önce buz devri avcıları, hayvan kürklerini birbirlerine dikmek suretiyle, sıcak kalabiliyorlardı. Yaklaşık 10.000 yıl önce ilk tarım toplulukları, kumaş dokumaya yarayacak olan ipliğin, yapraklardan ve hayvan liflerinden nasıl yapılacağını öğrendiler. Yün, pamuk, ipek ve keten (iç çamaşırı için) kullanıldı. Yün kumaşlar soğuk kuzey bölgelerinde kullanılırken, Mısır gibi sıcak ülkelerde, keten tercih ediliyordu.

İLK PANTOLONLAR

Kıyafetleri, günümüzdeki biçimiyle yapan ilk topluluklar Antik Pers kabileleriydi (Iran). Erkekler kollu palto giyiyordu ve at üzerinde geçirilen yaşama uygun, pantolonun ilk biçimi tasarlanmıştı.

HAZIR GİYİM

Buharlı dokuma tezgahının çalışmaya başlaması ile 1785 yılı modern kıyafet sanayinin doğuşunu simgeler. 1850 yılında ise dikiş makineleri çıkmıştır.

Advertisement

Elbise fabrikaları kıza zamanda ortaya çıkarak büyük miktarlarda, ucuz ve hazır giyim kıyafetleri üretmeye başlamıştır. Böylelikle; insanlar kendi kıyafetlerini yapmak ya da terzilerin pahalı tasarımlarını almak yerine, ucuz olan bu kıyafetlere yönelmeye başladı.

  • Antik Mısır’ın bol dökümlü sade ve uzun keten elbiseleri, kadınları ve erkekleri serin tutuyordu. Çocuklar genelde çıplak gezerdi.
  • 1400’lü yıllarda üzeri bol nakış işlemeli kumaşlar, varlıklı kimselere kıyafet yapmakta kullanılıyordu.
  • Açık renkli kısa pantolonlar, 1700’lü yıllarda erkekler tarafından giyiliyordu. Normal pantolonlar 1880’lere kadar rağbet görmedi.
  • 1800’lü yılların ortasında kadınlar dar korseler ve etekleri öne çıkarmak için; ince dallardan yada çelikten yapılmış kabarık etekler giyerdi.
  • 1800’lerde varlıklı ailelerin genç erkek ve kızları ayak bileğine kadar uzanan uzun pantolonlar giyerdi.
  • 1960’larda tasarımcılar gençler için yeni bir akım başlattılar ve mini etek ortaya çıktı.
  • Tasarımcıların, podyumlarda sergilenen kreasyonları, gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra, hazır giyim mağazaları için çoğaltılır.
  • Ateşe dayanıklı giysiler, uzay giysisi teknolojisinden geliştirilmiştir. Uzayda çalışan astronotları, güneşin öldürücü ışınlarından korumak için orijinal olarak tasarlanan bu giysiler, birçok tabakadan oluşur.
  • Spor kıyafetleri hafif, koruyucu ve hareket serbestisi verecek şekilde olmalıdır. Spor kıyafetleri takım ruhunu geliştirir ve gündelik yaşamda, herkes tarafından giyilebileceği için popülerdir.


DEĞİŞEN ŞEKİLLER

Teknolojik ilerlemeler, 20. yüzyılda da modayı şekillendirmeye devam etti. 1940’larda sentetik naylonlar ilk olarak çorap yapımında kullanıldı. 1960’larda kolay yıkanabilen dayanıklı polyester kullanıldı ve 1980’lerde likra yaygınlaşmaya başladı.

MODA KURBANLARI

En sonmodayı takip ederek giyinmek, varlıklı insanların zenginliklerini göstermelerinin bir yolu olmaya başlamıştır. Ancak; bazen modaya sadık kalmak acı verebilir. 1800’lü yıllarda kum saati figürüne ulaşmaya çalışan kadınlar içinde balina kemiği olan ve iyice sıkılan korseler giymekteydi. Korse beli sıkıştırıyor ve mümkün olduğunca inceltiyordu. İnsanlar halen, moda tasarım akımlarını takip etmektedir. Ancak; 2. Dünya Savaşı’ndan sonra kadınlar büyük fabrikalarda çalışmaya başladılar ve kıyafetler daha kullanışlı olmaya başladı.

İŞ ELBİSESİNDEN KLASİKLERE

Akımlar yalnızca tasarımcılardan kaynaklanmaz. 1850’lerde Kaliforniya altın madeni işçilerinin iş kıyafeti olarak tasarlanan dayanıklı kotlar bir moda klasiği olmuştur. Günümüzde; birçok insan kişiliğini yansıtacak kıyafetleri tercih etmektedir.

Milli Kıyafetler

ULUSAL KIYAFETLER

Dünyanın pek çok bölgesinde geleneksel kıyafetler, gündelik yaşamda, giyilmektedir. Hintli kadınlar vücudu saran bir bluz (choli) üzerine ince, uzun bir kumaş olan sarıyı giyerler. Bazı ülkelerde, ulusal kıyafetler festivallerde ve aile törenlerinde giyilmektedir.

Advertisement

KARIŞIM VE UYUM

Ulusal kıyafetler Barı modası üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Amerikan kovboyları, búfalo derisinden pantolon yapmayı, Amerika yerlilerini seyrederek öğrenmişlerdir. Günümüzde; sürekli yeni fikir arayışı içinde olan tasarımcılar, geçmiş dönemlerden ve kültürlerden yararlanmayı sürdürmektedirler.

ÖNEMLİ GÜNLER

  • 1300‘ler Varlıklı insanların kıyafetlerini terziler yapar.
  • 1500‘ler Korseleri sağlamlaştırmak için balina kemiği ilk kez kullanıldı.
  • 1850‘ler İyice sıkılmış korseler ve kabarık etekler, kum saati (hour-glass) figürünün yaratılmasında kullanıldı.
  • 1870‘ler Etekleri kabarık tutmak için kalça kısmına takılan tartan yaratılmıştır.
  • 1920‘ler Coco Chanel kısa ve basit kadın kıyafetleri (shift dresses) yaratarak kadın giyiminde bir devrim yarattı.
  • 1947 Christian Dior’un Yeni Modası (New Look) çok uzun etekleri ile savaş yıllarının zevksizliğini sona erdirdi.
  • 1960‘lar Andre Courreges (Fransa) mini eteği ortaya çıkardı ve İngiliz Mary Quant tarafından yaygınlaştırıldı.
  • 1980‘ler Likra, vücudu saran tasarımlar için kullanıldı.


Leave A Reply