Köy Öncesi Dönem Nedir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Köy öncesi dönem nedir, nasıldır? Köy öncesi dönemde insanların yaşam şekilleri, özellikleri, hakkında bilgi.

Köy Öncesi Dönem

İnsanlar toprağa yerleşmeden önce binlerce yıl göçebe hâlinde yaşamışlardır. Bu döneme köy öncesi dönem denir. Köy öncesi dönemin özellikleri şunlardır:

Emile Durkheim’a göre köy öncesi dönemdeki toplumlar klan ve boylardır. Bu toplumlar, insanların toprağa yerleşip köyler kurmasından çok önce oluşmuşlardır.

Bu toplumlarda toplumsal düzen totem inancına dayanır. Totem, bir insan topluluğuyla doğaüstü ilişkilerinin olduğuna ve o toplumu koruduğuna inanılan hayvan, bitki, cansız nesne veya doğa olayıdır. Totem inancı üyelerinin uymak zorunda olduğu tabu adı verilen kurallara sahiptir. Bu tabulara göre klan üyeleri birbirleriyle evlenemezler, çünkü aynı totemden geldiklerine inandıkları için akraba sayılırlar.

Toplumu yöneten belirli bir şef yoktur. Bir yönetici olmadığı hâlde, düzenli bir toplum yaşamı vardır. Toplum işleri, totem inancının bireylere yaptığı baskı ve yüklediği görevlerle aksamadan yürür.

Köy öncesi dönemde insanlar, toplayıcılık ve avcılıkla geçinmişlerdir. Alet olarak taştan yapılmış balta ve çeşitli araçlardan yararlanmışlardır. Çevrelerinden topladıkları bitkiler, avladıkları hayvanlar tükenince başka yerlere göç etmişlerdir. Yaşa ve cinsiyete dayanan, sade bir iş bölümü vardı. Kadınlar toplayıcılık, erkekler avcılık yapardı.

Advertisement

Köy öncesi dönemde ticaret yoktu. İnsanların sahip olduğu her şey toplumun ortak malıydı.

Köy öncesi dönem, insanların besin bulmak amacıyla belirli mevsimlerde geçici olarak toprağa yerleşmeleriyle yavaş yavaş sona ermiştir. Toprağa yerleşme; dinsel, demografik ve ekonomik nedenlerle olmuş ve uzun sürede gerçekleşmiştir.

Köy öncesi dönemde totem için yılın belirli dönemlerinde ayinler yapılıyor ve ayin yapılan yerler kutsal sayılıyordu. Göçebe yaşayan insanların yılın belli dönemlerinde kutsal sayılan bu yerlerde bulunmaları gerekiyordu. Zamanla insanlar kutsal saydıkları yerlerin civarına yerleştiler ve göçebe yaşamı terk ettiler.

Nüfus azken insanların göçebe yaşamaları kolaydı. Zamanla artan nüfus, göçebe yaşamı zorlaştırmaya başlamıştır. Bu nedenle de insanlar yerleşik yaşama geçmişlerdir.


Leave A Reply