Köy Seyirlik Oyunu Nedir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Köy seyirlik oyunu nedir, köy seyirlik oyunlarının özellikleri nelerdir? Köy seyirlik oyunları hakkında bilgi.

KÖY SEYİRLİK OYUNLARI

Köy seyirlik oyunları, sadece Türklerde değil Kızılderililerden Eskimolara, Afrika yerlilerinden Orta Asya toplumlarına kadar hemen her toplumlarda görülen, mitolojik zamanların izlerini taşıyan oyunlardır.

Modern Dönem öncesi toplumlarında doğa olaylarının değişkenliği ve devingenliği, insanları derinden etkilemiştir. İnsanlar doğa olaylarını büyüler yardımıyla etkileyebileceklerine inanmış; güneşin doğması, yağmurun yağması, ekinlerin bereketli olması, hayvanların üremesi, baharın bir an önce gelmesi için hep birlikte büyü törenleri yapmışlardır. işte günümüzde Anadolu’nun birçok köyünde oynanan köy seyirlik oyunlarının temeli, bu zamanlardaki düşüncelere ve bakış açısına dayanır.

Yaşamın merkezinde doğa olaylarıyla mücadelenin yer aldığı, kavmî özelliklerin ağır bastığı, gücü ya da çok önemli bir yeteneği olanın hayatta kaldığı bir zaman diliminin hakim zihniyetinde şekillenen dolayısıyla ilk ortaya çıkışları binlerce yıl öncesine dayanan bu oyunlar -bugün aynı amaç bulunmasa bile- kutsal sayılan amaçlarla oynanmıştır.

Köy seyirlik oyunlarında ak-kara çatışması önemli yer tutar. Tarıma dayalı eski toplumlarda ekim yapılmayan kış ayları “yokluk”; yaz ayları ise “bereket ve bolluk” demekti. İşte yüzyıllar boyunca “kara”, bu yokluk dönemlerinin; “beyaz” da bereketli yaz aylarının simgesi olarak algılanmıştır.

Advertisement

Günümüzde köy seyirlik oyunları çoğunlukla köy meydanlarında bazen de köy odalarında, köylüler yani amatör oyuncular tarafından oynanmaktadır. Bu oyunların en önemli makyaj malzemesi, “un”dur. Kostümler ve diğer aksesuarlar, köy yaşamının içinden seçilmektedir.


Leave A Reply