Kozmetiklerin Zararları Nelerdir?

0
Advertisement

Kozmetik ürünlerin zararları nelerdir? Kozmetik ürünler cildi ve insan sağlığını nasıl etkiler, bilinmesi gereken temel kavramlar.

Kozmetiklerin Zararları Nelerdir?

Kozmetik maddelerden,

***Saç spreyleri, parfümler ve pudralar solunum yoluyla,

***Rujlar ve sprey tarzında kullanılan bazı parfümler yutularak,

***Göz çevresi için pazarlanan ürünler o bölgedeki ince deri ve mukoza tarafından emilerek,

Advertisement

***Saç boyaları, kremler ve benzeri şekilde cilde uygulananları da deriden

vücuda girmektedir.

Kozmetiklerin üretiminde kanser yapıcı ve alerjik özelliği öne çıkan yüzlerce madde kullanılmaktadır. Her kimyasal maddenin bir veya daha fazla yan tesirinin olabileceği unutulmamalıdır.

Not: ABD Ulusal Meslekî Güvenlik ve Sağlık Enstitüsünün yaptığı bir araştırma, kozmetiklerde, 800 den fazla zararlı kimyasal madde bulunduğu ortaya çıkmıştır. Kozmetiklerde kullanılan 2 bin 983 kimyasal madde üzerinde yapılan araştırma sonucunda, bunların 884 ünün toksik (zehirli) olduğu belirlenmiştir.

Tüketicilerin bilmesi gereken bazı temel kavramlar şunlardır:

Natürel (doğal) : Sentetik olarak üretilmediği anlamını taşır. Natürel kavramı direkt olarak bitki veya hayvan ürünlerinden çıkarılan içeriklerle ilgilidir. Yani yapay değildir. Doğal içerikli ürünlerin cilde iyi geldiği konusunda kesin bir bilimsellik yoktur.

Hipoalerjenik : Bu ürünler alerjik reaksiyonlara daha az sebebiyet verir. Bunun yanı sıra ” dermatolojik test edilmiş “, “hassasiyeti test edilmiş “, “alerjik test edilmiş ” veya “tahriş etmez ” gibi kavramlar, herhangi bir cilt reaksiyonuna sebep vermez anlamına gelmemektedir.

Advertisement

Alkolsüz : Genel olarak etil alkol içermez anlamına gelmektedir. Ayrıca kozmetik ürünler bazı stearil, lanolim gibi farklı alkoller de içermektedirler.

Kokusuz : Bu şekilde etiketlenmiş ürünlerde kesin bir koku bulunmamaktadır. Koku içerikleri kokusuz kozmetik ürünlerine katılabilir. Bundaki amaç kullanılan hammaddelerin yarattığı kötü, istenmeyen kokuları etkisiz hâle getirmektir.

Komodojenik olmayan : Bu tür ürünler akne oluşumuna sebebiyet veren gözenek tıkayıcı maddeler içermez.

Raf süresi : Bir kozmetik ürününün normal koşullarda depolanma ve kullanılma süresidir. Bu kullanılma süresi ürünün içeriğine, paketlenmesine ve korunmasına bağlıdır. Eğer bu ürün uygun bir biçimde stoklanmamışsa, ürünün kullanım süresi normalden daha az olur.

Cruelty free : Bu ürünler hayvanlar üzerinde test edilmemiştir.

Kozmetik ürünlerin içeriklerini anlayabilmemiz için bilinmesi gerekli ifadeler yukarıda verilmiştir.


Leave A Reply