Kelebeklerin Doğaya Faydaları, Doğadaki Rolleri Görevleri Nelerdir?

0
Advertisement

Kelebeklerin doğadaki görevleri nelerdir? Kelebeklerin çevre ve doğa için faydaları, ekosistemdeki rolü nedir, hakkında kısaca bilgi.

Kelebek

Kelebeklerin Doğadaki Rolü

Tozlaşma

Yetişkin bir kelebek, hortumuyla lezzetli bir nektar emmek için bir çiçeğin üzerine konduğunda, antere sürtünürken vücudunda yanlışlıkla polen toplar. Kelebek hareket ettiği bir sonraki çiçeğe polenin bir kısmını sürüp, biraz da oradan toplar. Bu süreç boyunca kelebek, hareket ederken çok sayıda çiçeği tozlaştırabilir. Tozlaşma, bitkilerin tohum üreterek çoğalmasını sağlar. Tabii bazı tohumlar yemekten zevk aldığımız lezzetli meyvelerin içinde korunur; diğerleri sebzelerde barındırılır. Kelebekler pembe, kırmızı ve mor çiçekleri tercih ediyor. Kelebek koklayamadığı için tozlaştırdığı çiçeklerin kokusuz olması umurunda değildir. Uzun hortumu, bir arının erişemeyeceği çiçeklere ulaşmasını sağlar ve hafifliği, en narin bitkilere inmesini sağlar. Tırtıllar olarak da bilinen kelebek larvaları, çiftçiler ve bahçıvanlar için bitki büyümesini kontrol etmeye yardımcı olmada önemlidir. Kelebek ekolojik değişikliklere duyarlı olduğundan, yaşam süresi bilim insanlarına ekosistemin mevcut sağlığını göstermeye yardımcı olur.

Yiyecek sağlama

Bir kelebeğin büyüme aşamaları birçok böcek, kuş, örümcek, sürüngen, memeli ve amfibi için besin kaynağı sağlar. Kelebek yumurtası tüketen karıncalar vardır. Kelebeğin larva aşaması böceklere ve birçok kuş türüne besin sağlar. Krizalit ve tırtıllar bile akrepler ve karıncalar için ara sıra yemek sağlar. Yetişkin kelebekler yarasalar, kertenkeleler, kuşlar (güzel ötücü kuşlar dahil), örümcekler, büyük eşekarısı ve kurbağalar için yemek sağlar. Bazı parazitler bir tırtılın vücudunda yaşar ve onunla beslenir. Bunlar, bazı sinek ve eşekarısı türlerinin bıraktığı yumurtalardan çıkar.

kelebek

Güzellik

Kelebeği, nereye giderse gitsin güzelliğini sergileyen yaşayan bir çiçek olarak düşünebilirsiniz. Canlı parlak renkler, mavi gökyüzü ve yeşil yapraklar arasında öne çıkarak arkadaşlarını çekiyor. Parlak renkler, kötü tat veya zehir izlenimi vererek bazı potansiyel avcıları caydırır. Kıştan önce, kırılgan Monarch kelebeği aslında 2.000 mile kadar göç ederek Meksika ve Kaliforniya’nın bazı bölgelerinde devasa koloniler oluşturur. Bahar geldiğinde kuzeye ve doğuya yönelirler, ölmeden önce yol boyunca yumurtalarını bırakırlar. Kelebekler yolculuğu yalnızca bir kez yapsalar da, sihirli bir şekilde nereye gideceklerini bilirler. Metamorfoz, güzel bir kelebeğin, sürünen bir tırtıldan döndürülmüş bir krizalisten tamamen oluşmuş olarak ortaya çıkmasıyla doğadaki saf sihirdir. Kelebek yaşama bir larva veya tırtıldan çıkan bir yumurta olarak başlar. Tırtıl büyür ve ardından pupa aşaması olan krizalis olarak bilinen koruyucu bir kılıf oluşturur.

Advertisement

Leave A Reply