Bademin Faydaları Nelerdir? Badem Neye İyi Gelir? Nasıl Tüketilmelidir?

0
Advertisement

Bademin sağlığa olan faydaları nelerdir? Sağlığımıza ne gibi yararları vardır? Badem neye iyi gelir? Badem tüketilirken nelere dikkat edilmeli, nasıl tüketilmelidir?

badem

Kaynak: pixabay.com

Badem ( Prunus amygdalus ) en besleyici kuruyemişler arasındadır. Öksürük, solunum bozuklukları, iktidarsızlık, anemi ve şeker hastalığından kurtulmak için uzun süredir kullanılmaktadırlar. Ayrıca cilt bakımı, saç bakımı ve diş bakımı üzerinde de büyük etkileri olduğu tespit edilmiştir. Badem İsrail, Ürdün, Suriye, Türkiye, Lübnan, Suudi Arabistan ve İran gibi ülkelerde bol miktarda bulunur.

Badem fıstığı ve yağı birçok uygulamada sıklıkla kullanılmaktadır. Bu kuruyemişler, sağlık açısından pek çok faydası olduğu için atıştırmalıklar için harika bir alternatiftir.

Bademin Sağlığa Faydaları

Beyin Sağlığı

Yapılan araştırmalara göre badem, beynin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri içermektedir. Bu nedenle günümüzde birçok ebeveyn çocuklarına diyetlerinin önemli bir parçası olarak badem veriyor. Genellikle iki ila üç ıslatılmış badem servis ederler. Bu ceviz, yüksek entelektüel seviyelere neden olan özelliklere sahiptir.

Kardiyovasküler sağlık

Badem, vücudun kötü kolesterolünü düşürmek için gerekli olan lif, bitki sterolleri ve çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindir. Bununla birlikte, diyetlerinde her gün doğru miktarda badem tüketen kişilerin kalp krizine neden olan hastalıklara yakalanma olasılığı daha düşüktür.

Badem, kan pıhtısı oluşumunu azaltma ve arter duvarlarını güçlendirme özelliğine sahip L-arginin içerir. Ayrıca omega-3 yağ asitleri vardır. Çalışmalar, bu bileşenin kalp ritimlerini düzenlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. E vitamini açısından da zengindir .

Advertisement

Bademin diyabet hastaları için de oldukça faydalı olduğu tespit edilmiştir. Bunun nedeni, insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabilmesidir . Ancak bireylerin önerilen günlük badem tüketimine uyması önemlidir.

badem

Kaynak: pixabay.com

Cilt Sağlığı

Badem yağı genellikle cilt ürünlerine dahil edilir ve terapötik masajda kullanılır. Cildin sağlıklı ve güzel olmasına yardımcı olabilecek mükemmel yumuşatıcı özelliklere sahiptir. Yeni doğan bebeklere şiddetle tavsiye edilir. Badem sütü, cildin rengini iyileştirmeye yardımcı olabilecek bazı sabun ürünlerinde de kullanılır.

Kanser Önleme

Bademin müshil etkisi vardır. Bununla kolon kanserini önlemede önemli bir süreç olan toksin atılımını kolaylaştırabilir. Badem sindirimi ve eliminasyonu iyileştirir.

Gebelik

Bademi diyetlerine dahil eden hamile kadınlar, bebeklerini doğum kusurlarından kurtarmaya yardımcı olabilir. Bunun başlıca nedeni, bademlerin beyin gelişimi için gerekli olan folik asit içermesidir. Sağlıklı doku ve hücre oluşumunda da önemli bir rol oynar.

Nöral tüp defektleri, anensefali ve spina bifida, bebekler anne karnındayken yetersiz folik asit kaynağından kaynaklanan en yaygın durumlardır. Badem lezzetli bir folik asit kaynağıdır.

Badem

Kaynak: pixabay.com

Kilo kaybı

Badem, kişiyi tok hissettirdiği ve iştahı azalttığı için iyi bir atıştırmalık ikamesidir. Ek olarak, kalorisi düşüktür ve bol miktarda besin içerir. Bir avuç porsiyon, bir gün yetecek kadar enerji sağlamak için yeterlidir.

Advertisement

Diğer Terapötik Kullanımlar

Badem fıstığı ve ekstrakte edilmiş yağlar hem terapötik hem de tıbbi faydalar sağlar. Fındık, kavrulmuş veya tuzlanmış yerine en iyi çiğ tüketilir. Uzmanlar, çiğ badem fındıklarının işlenmiş olanlardan daha fazla besin sunduğunu söylüyor. İyi yağ olarak sınıflandırılan yüksek tekli doymamış yağ seviyelerine sahiptirler. İyi kolesterolü yükseltirler ve negatif türü azaltırlar.

Çiğ badem ayrıca güçlü antioksidanlar olan flavonoidler açısından da zengindir. Bitkilerde doğal olarak bulunurlar. Fındık yapay olarak işlenirse, bademdeki bu bileşen tehlikeye girebilir. Bunun başlıca nedeni, flavonoidlerin badem etinden ziyade deride bol miktarda bulunmasıdır. Bu yüzden çiğ badem yemek en iyisidir.

Nasıl alınır

Badem çiğ, kavrulmuş, beyazlatılmış ve süt şeklinde tüketilebilir. Ayrıca takviye olarak alınabilirler.

Badem

Kaynak: pixabay.com

Badem Takviyeleri

Bademin çiğ, yağ formunda veya kapsül haline getirilmiş olarak pek çok faydası vardır. Bununla birlikte, bireyler, özellikle yüksek miktarlarda alındığında, yan etkilere dikkat etmelidir. Uzmanlar, günlük alınan sağlıklı badem miktarının yalnızca bir avuç porsiyon olması gerektiğini öne sürüyor. Çok fazla kilo verme planını bozabilir ve ayrıca gastrointestinal rahatsızlıklara yol açabilir. Çok fazla kalori almadan veya şişkinlik yaşamadan bademin tüm besinlerinden yararlanmak için bunun yerine jel takviyeleri düşünmek faydalı olabilir. Bununla, temel besinler tek bir kapsül içinde çıkarılır ve paketlenir.

Badem jel kapsülleri artık hem acı hem de tatlı badem çeşitlerinde mevcuttur. Acı bademler yaklaşık yüzde 38 ila 60 oranında susuz kalmayan yağlı yağ, yüzde 17 ila 20 oranında linoleik asit ve yüzde 77 oranında oleik asit içerir. Ayrıca yüzde 3 müsilaj ve yüzde 25 ila 35 proteik madde içerirler. Bu arada tatlı bademlerde yüzde 43 ila 57 oranında yağ, yüzde 77 oranında oleik asit ve yüzde 17 ila 20 oranında linoleik asit bulunur.


Leave A Reply