Yurdumuzda Hangi Meyve Nerede Yetişir? Türkiye’de Yetişen Meyveler

0
Advertisement

Türkiye’de yetişen meyveler nelerdir? Bir meyve cenneti olan Yurdumuzda hangi meyve nerede, hangi ilde yetişir, liste halinde anlatım.

sebze meyve pazar

Kaynak: pixabay.com

Yurdumuzda yetişen meyvelerin en çok yetiştirildikleri iller şöyledir.

ELMA:

Sayısı 50’yi geçen elma çeşitlerimiz arasında Erzincan’ın: Gelin, Gümüşhane, Misket, Tavşanbaşı, Niğde’nin: Amasya, Gümüşhane, Misket, Kayseri’nin: Küllabi, Bodur, Abacı, Sinop, Hünkârbe-ğendi, Cemaleddin, A giyemez, Amasya’ nın: Misket ve Sinop, Çorum’un: Paşa, Müslime, Sandık ve İpek, Kırşehir’in: Süt Ferik, Dağar, Tavşanbaşı, Nevşehir ve Amasya, Gümüşhane’nin: Gelin, Göbek, Mahsusa, Sarıhızır, Sandık, Nazik, Hacı Hamza ve Mihran, Balıkesir’in: Tavşanbaşı ve Dağar, Rize’nin: Beyaz, Yumru, Buğday, Malatya’nın: Kokulu, Yazılı, Kocaeli’nin: Ferik, Kaba Ferik, Pirinç, Amasya, Çingen-Bacak, Kafa, Sinop, Osman Paşa,İnebolu’nun: Canik, Giresun’un Misket, Çandır ve Köpük çeşitlerini sayabiliriz.

ARMUT:

Memleketimizde yetişen armut çeşitlerinin yetmişi geçen çeşitleri arasında “Beyarmudu, Göksulu, Azdavay Mustafa Bey, Gökarmut, Gözbebeği, Menendi, Yağ armutları, Hacı Osman, Türk-oğlan, Orak armudu, Kızıl armut, Bozdoğan, Karanfil armudu, Tokat armudu, Limon armudu, Gelinboğan, Bal armudu, Dalkıran, Çermayi, Kış armudu, Güz armudu, Ankara kış, abbas, Akça armudu, Baltalı armudu, Bardak, Gül armudu, İsfahan ve Patlıcan, Misket, Sarı, Yeşil Suluca, Tavuk budu, Er armut, Mellahi, Oyma, Hacı Hasan, Yazbeyi, Gök armut İmraç, Düşeş, Düşes Margarit, Şeker, Kızılgevrek, Çelebi, Bör Aleksandr, Tosya, Tavşanbaşı, Napolyon, Samanlı, Tir-yeste, Hünkâr, Kara Hüseyin” gibi değeri nevileri sayılabilir.

KAYISI:

Memleketimizde yetişen kayısıların en meşhurları: “Malatya’nın: Çoloğlu, Hacı Halil oğlu, Hacı kız, Tokal oğlu, Adana ve Mersin’in: Şekerpare, Maraş’ın: Hacı Veli, Niğde’nin: Darende Amasya’tun: Kaplan ve İmam kayısıları ile yine Malatya’nın: Karakakuk, Hasan bey Sarılök, Osman onbaşı, Hacıbekir, Çataloğlu” gibi kayısıları vardır.

AYVA:

Memleketimizde yetişen Ayva çeşitlerinin 30’u geçen çeşitleri arasında: Bursa’nın: Kırıkoğlu ve Havak, Ankara’ nın: Ekmek, Kalecik ve Altın, Ayaş’ın: büyüklüğü ile maruf “Dastar”ı Rize’nin: Jan, Burdur’un: Tavşanbaşı, Amasya’nın: Kaba ve Küçük Limon, İstanbul’un: Çengelköy, Ekmek ve Limon Kocaeli’nin: Ekmek ayvaları vardır.

Advertisement
İNCİR:

Önemli bir ihracat ürünü olan ve dünyaca büyük şöhrete malik bulunan incir çeşitlerimiz arasında “Sarılop Göklop, Karayaprak, Dülek Gazi, Şeker-inciri, Kavak, Sultan Selim, Patlıcan, Bardacık” incirlerini sayabiliriz.

ÜZÜM:

Sultaniye Çekirdeksi, Razaki, Pembeçavuş, Çavuş, Müşküle, Erenköy, Tilkikuyruğu, Mahrabaşı, Sergi, Gaziantep, Tarsus beyazı, Kabarcık, Parmak, Yapıncak sayılabilir.

FINDIK:

Dış ticaretimizde önemli yeri olan ve Karadeniz kıyılarının bellibaşlı gelir kaynağı bulunan fındıklarımız arasında “Tombul, Sivri, Palaz, Kuş, Badem, Foşa, Değirmendere” çeşitleri en ünlü olanlardır.

CEVİZ:

Odunu ve mey vasi noktasından çifte değer taşıyan bu ağacın çeşitleri arasında “Fındık, Cevkel, İncekabuk, Ağustos, Beykoz, Giresun, Elmalı, Hozat, Ahlat, Saka, Turfanda” cevizleri meşhurdur.

KİRAZ VE VİŞNE:

En meşhur ve değerli kiraz ve vişne çeşitlerimiz arasında: Kocaeli’nin: Karabodur, Turfanda, Dön-gel, Bahçecik, Harman, Dalbastı. Malatya’ nın: Sultani, Farmız oğlu, Bursa ve İstanbul’un: Dalbastı, Amasya’nın: Tabanıya-rık, Çorum’un: Ala ve Ak, Isparta’nın: Dragana ve Ballı, Bursa’nın: Kalp Efendi ve Elifli, Elazığ’m: Kara, Sert, Rize’nin: Kısasap ve Aşlama, Amasya’nın: Dağbastı ve Erkiraz, Kayseri’nin: Sultaniye kirazı vardır. Vişneler arasından “Tavşancıl, Tekirdağı, Macar, Kütahya” çeşitleri meşhurdur.

PORTAKAL VE LİMON:

Portakal çeşitlerimiz arasında: “Yafa, Dörtyol, Alanya, Sultanhisar, Antalya, Kan, Adana’ portakalları tanınmıştır. Limon çeşitlerimiz arasında: “Lamas, Mersin, Alanya, Finike” limonları ünlüdür. Mandalina çeşitlerimiz arasında: “Bodrum, Mersin, Rize ve Adana” mandalinaları şöhret kazanmışlardır. Turunç çeşitlerimiz arasında: “Adana ve Tarsus” çeşitleri ünlüdür.

Advertisement
DUT:

Memleketimizin: Siyah, Mor, Hortum, Beyaz dutları tanınmıştır.

KIZILCIK:

Bu mevyanın: “Al, Tahannebi, Nikeri” çeşitleri tanınmıştır.

YENİDÜNYA:

Bu meyvanın memleketimizde yetişen çeşitleri arasında en meşhurları Adana, Mersin, Dörtyol, Alanya, Antalya, Bodrum ve İzmir’de yetişenleridir.

ŞEFTALİ:

Bilhassa “Edirne, Bursa, İzmir, İçel, Kocaeli ve Diyarbakır” da mükemmel surette yetişen şeftalilerimiz arasında “Amsden, Victor, Bonuvriye” gibi yabancı şeftali çeşitlerinden başka ve onlarda daha değerli olarak “Hülü, Sarı, Hülü, Sarıpapa, Edirne, Sapanca, “Uzunoğlu, Hacı Ömer oğlu, Memiş oğlu, Cingöz, Yeşiltürbe, Karmen ve İmrahor, Karalev, Sarı ve son turfanda” şeftalileri vardır.

ZEYTİN:

Türkiye’de yetişen değerli ağacın mahsulleri arasında “Şehir, Yağ, Sisam veya Girit, İğriburun veya Karazeytin, Akzeytin, Edremit, Çoban İsa, Domates, Midilli, Kekre, Memeli, Memecik, İrikaya, Tekir, Yağ ve Kara, Gülümbe, Rufata, Karaca, Çakır, Şakran, Yerli kara, Hurmayağ Tohum, Devedişi, Tekke, Deli, Çilga, Azman, Yerliyeşil, Sarı, Düz, Edremit, Aydın, Boncuk” gibi birçok zeytinlerimiz sayılabilir.

Ege Bölgesi ve Marmara Bölgesi’nde yoğunlukla yetişir.

BADEM:

Bu meyvenin değeri yüksek olanlar “Sakız, Kıbrıs, Şam, Diş, Maraş, İzmir” adıyla anılan bademlerdir.

NAR:

Türkiye’nin sıcak ve birçok yerlerinde yetişmekte bulunan narlarımız arasında “Kadı, Lefon, Devedişi, Yatak, Feyiz” çeşitleri meşhurdur. Bilhassa “Devedişi narı’ pek tanınmıştır.

FISTIK:

Antepfıstığı Gaziantep’te yetişir. Bu bölgede yetişenlerin çeşitleri, Gaziantep yeşil, Gaziantep sarı.

KESTANE:

Kuzu, Bursa Beykoz, İzmitli, Öküz gözü, Şerbet, Sarı, Kış, Bursa aşılışı, Fordala kestaneleri.

KEÇİBOYNUZU:

Antalya lifke keçiboynuzları meşhurdur.

Advertisement


Leave A Reply