Kayısı Çekirdeği ile Şeftali Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

0
Advertisement

Kayısı çekirdeği ile şeftali çekirdeğinin faydaları nelerdir? ne için kullanılır? Şeftali ve kayısı çekirdeklerinde hangi maddeler vardır?

kayısı

Kaynak: pixabay.com

Kayısı ve şeftali, hayati vitaminlerin saygın kaynaklarıdır. Yeterli A vitamini (beta-karoten), C vitamini (askorbik asit), demir, kalsiyum, potasyum ve fosfor içerirler. Kayısı ve şeftali, sağlıklı yaşamı teşvik etmek için doğanın armağanları arasındadır.

Doğu yarım küreden gelen insanlar, yemeklerinde kayısı ve şeftaliye büyük saygı duyarlar. Bu popüler meyvelerin izleri Ermenistan’a kadar uzanan köklere sahiptir. Bununla birlikte, şeftali ağacının birkaç yüzyıl öncesinden Çin’e özgü olabileceği görülüyor. Geniş yapraklı şeftali ağacı, 1600’lerin sonlarında dünyanın kuzeybatı kısmına geldi. Daha az ılıman iklimlerde şeftali yetiştirmek için, şeftali ağacının boyu 13 fitten fazla olmamalıdır. Nispeten sıcak iklimlerde gelişir ve 25 feet yüksekliğe kadar yükselebilir. Şeftali ağaçları, pembe-lavanta çiçekleriyle ve satenimsi, geniş yeşilimsi yapraklarıyla ayırt edilebilir.

Kayısı, sert, cilalı, mütevazı boyutlu bir meyvede zengin bir altın rengine sahiptir. Kayısının çekirdeğinde bir çekirdek veya çekirdek bulunur. Şeftali kabuğu pürüzsüz, belirsiz bir dokuya sahiptir. Şeftali, sarı-turuncu tonu ve çekirdek olarak da adlandırılan çukuru ile karakterize edilebilir. Kayısı çekirdeği preslenerek baz yağ haline getirilebilir ve bu madde cilt bakım ürünlerinde ve gıdalarda kullanılabilir. Örneğin tatlı badem aromalı likörler Fas ve Asya mutfağının hazırlanmasında veya amaretto ekşisi gibi kokteyllerde kullanılabilir. Kayısı ve şeftaliler olgunlaştıktan sonra çekici özelliklerini ve aromalarını damağı harekete geçirmek için harcarlar.

Kayısı çekirdeği yağı, esansiyel yağlarla birleşerek baz görevi görerek cilt bakım ürünlerinde iyi bilinen bir katkı maddesidir. Kayısı çekirdeği yağı yağlı bir his bırakmadan cilt tarafından emilir. Üstelik tüm cilt tiplerini kolaylıkla tamamlar. Karma veya yağlı cilde sahip kişiler, kayısı çekirdeği yağını nazik bulacaktır ve gözenekleri tıkamaz. Donuk, pul pul dökülmüş bir ciltle mücadele eden kişiler, kayısı çekirdeği yağının cildin doğal nem dengesini koruduğunu ve daha genç görsel görünümler sağladığını fark edeceklerdir.

Kayısı çekirdeği yağı, başlıca yağ asitleri olan oleik ve linoleik asidi içerir ve bu yağ asitleri, çekirdekte bulunan yüksek A ve E vitaminlerinden (antioksidanlar) sorumludur. Kayısı çekirdeği yağı, cilt yüzeyini ince tutarak cilt tahrişlerini yatıştırmak için kullanılabilir. Kayısı çekirdeği yağı kremlerde, masaj yağlarında, eksfolyantlarda, keselerde, losyonlarda ve balsamlarda ve hatta bazı sabunlarda satın alınabilir. Sağlıklı gıda mağazalarında, taze salata veya diğer favori yiyeceklerin tadını çıkarmak için gıda sınıfı kayısı çekirdeği yağı satın alınabilir. Günlük bir besin takviyesi olarak kayısı çekirdeği yağı pahalı olabilir, bu nedenle geleneksel olarak yemek hazırlamada en iyi seçim olmayabilir, ancak içerdiği yüksek esansiyel yağ asitleri konsantrasyonu onu vazgeçilmez kılar.

Advertisement
şeftali

Kaynak: pixabay.com

Kayısı çekirdeği yağı soğuk sıkım olma eğiliminde olduğundan, en üst dereceli potensi korur. Daha detaylı bir işlem olsa da soğuk sıkım kayısı çekirdeği yağı daha lezzetlidir. Isı, kayısı çekirdeği yağının kalitesini bozabilir. Şu anda, kayısı çekirdeği yağının işlenmesini denetlemek için yeterli kanun olmayabilir. Bir konumdan diğerine kurallar değişebilir, bu nedenle ürün etiketlemesi tanımlanamaz veya belirsiz olabilir. Topikal veya sindirilebilir bitkisel ürünler söz konusu olduğunda, akıllı bir tüketicinin etiketleri okuma alıştırması yapması gerekir. Hakiki kayısı çekirdeği yağı, zengin rengi ve yoğun kokusu ile tanımlanabilir.

Şeftali çekirdekleri, tıbbi özellikleri nedeniyle hasat edilebilir. Kayısılarda olduğu gibi, şeftali çekirdekleri de düşük kaliteyi ve aşırı kullanımdan kaynaklanan yüksek toksisite hassasiyetine maruz kalma potansiyelini önlemek için aynı önlemleri ve tavsiyeleri garanti eder. En yaygın olarak, vitamin takviyeleri, sağlıklı kan akışını destekleyen ve ara sıra düzensizliği önleyen kayısı çekirdeği içerir. Ek olarak, şeftali çekirdeklerinin rahim fibroidleri, ağır kanama, şişkinlik, düzensiz adet döngüleri veya yorgunluk gibi kadın şikayetleriyle ilişkili semptomları hafiflettiği düşünülmektedir. Şeftali çekirdeği takviyesinin düzenli kullanımı semptomları tamamen önleyebilir.

Besin takviyesi olarak uygulanan kayısı ve şeftali çekirdekleri, parlak cilt için aranan iyileştirici faydaları ve çeşitli kadın hastalıklarının azaltılmasını sağlar.

Tıbbi Sorumluluk Reddi


Leave A Reply