Sanat İle Zanaat Arasındaki Farklar Nelerdir? Benzerlikler Nelerdir?

0
Advertisement

Sanat nedir? Zanaat nedir? Sanat ve zanaat arasındaki benzer ve farklı özellikler nelerdir? Sanat ve zanaat örnekleri, arasındaki farklar

Sanat ve zanaat arasındaki temel fark, sanatın yeniden üretilemezken zanaatın yeniden üretilebilmesidir. Sanat, kişinin duygularının ve hislerinin yaratıcı ifadesidir, zanaat ise belirli bir yeteneğin nihai yaratıcı, somut çıktısıdır.

Dünyadaki birçok şeyin yaratıcılığı ve güzelliği sanatsal bir şekilde ifade edilebilir. Sanat ve zanaat, yaratıcı bir zihnin çok yaratıcı ve benzersiz, güzel çıktılarıdır. Ancak, sanat ve zanaat arasında belirgin bir fark vardır.

Salvador Dali - Belleğin Azmi

Salvador Dali – Belleğin Azmi

Sanat nedir

Sanatın ne anlama geldiğine dair kesin bir tanım vermek zordur; Bununla birlikte, Oxford sözlüğü sanatı “insan yaratıcı becerisinin ve hayal gücünün tipik olarak resim veya heykel gibi görsel bir biçimde ifadesi veya uygulaması, öncelikle güzellikleri veya duygusal güçleri için takdir edilecek eserler üreten” olarak tanımlar. Dolayısıyla sanat, birinin bireysel duygu ve duygularının güzel bir sanatsal tarzda ifadesi olarak tanımlanabilir.

Bazı Tanımlar

Dünyaca ünlü bazı sanatçılar sanatı şöyle tanımlıyor:

“Sanatın amacı, günlük hayatın tozunu ruhlarımızdan temizlemektir.” -Pablo Picasso

Advertisement

“Sanat, bir insanın yaşadığı duyguları bilinçli olarak, belirli dış işaretlerle başkalarına aktarması ve başkalarının bu duygulardan etkilenmesi ve bunları yaşamasından oluşan bir insan etkinliğidir.” – Leo Tolstoy

Bu nedenle, daha geniş anlamda sanat, bir kişinin düşüncelerinin, duygularının ve arzularının bir ifadesidir, dolayısıyla onu birinin kişiliğine ilişkin bir içgörü ifadesi haline getirir. Bu nedenle sanat, bir bireyin kalbinden gelen ve ona başkası tarafından yeniden üretilemeyecek benzersiz bir değer veren bir şey olarak tanımlanır. Üstelik sanat, büyük ölçüde kişinin edinilmiş yeteneğinden çok doğuştan gelen yeteneğine bağlıdır.

Sanat, resim, heykel, şiir vb. gibi farklı ortamlardan oluşabilir. Ancak, ‘sanat’ kelimesiyle ilgili en popüler ortam resimlerdir.

Ayrıca, bir sanatçı, daha önce ne yaptığını bilen bir zanaatkarın aksine, eserinin nihai ürününü sonuna kadar tahmin edemez. Sonuç olarak sanatın sonunda ürettiği şey, insana duygusal bir şekilde dokunabilen duygusal bir ifadedir. Bu, onu benzersiz bir mükemmellik yaratımı haline getirir.

çömlek

Kaynak: pixabay.com

Zanaat nedir?

Kısaca zanaatı elle bir şeyler yapma becerisini içeren bir etkinlik olarak tanımlayabiliriz. Bunu yapmak için kişinin yaratıcı bir zihne ve belirli bir zanaat stiline yönelik belirli bir becerisine sahip olması gerekir. Dolayısıyla zanaat işlerinde ustanın üslubu ve yeteneği en önemli faktördür.

Ayrıca, zanaatların önemli bir özelliği, zanaatın sadece bir makineyle değil, zanaatkarlık veya el becerisi konusunda yüksek derecede beceri içermesidir; bu nedenle “el sanatları” olarak da bilinir.

Advertisement

Sanattan farklı olarak, zanaatta kişisel duyguların etkisi yoktur. Bununla birlikte, bir zanaatın benzersizliği, bir zanaatkarın yaratıcılığına bağlı olabilir. Aynı şekilde, iyi deneyimle şekillenen yetenek ve beceri, el sanatlarında mükemmellik yaratmak için bir araya gelir.

El Sanatları Türleri

Dünyada birkaç zanaat türü vardır. Aşağıdaki gibi sınıflandırılabilirler:

  • Tekstil zanaat
  • ahşap işçiliği
  • kağıt işi
  • Çömlekçilik ve Cam zanaat
  • Mücevher

Ayrıca zanaatkarlık, birçok kişi tarafından bir meslek olduğu kadar bir eğlence olarak da uygulanmaktadır. El sanatları, yaratıcı el işlerinde yetenekli olanlar için iyi girişimci endüstrilerin yanı sıra kültürel mirasın simgeleri olarak hizmet eder. Bunun en güzel örneği çömlek sektörü ve seramik sektörüdür.

Sanat ve Zanaat Arasındaki Benzerlikler

  • İkisi de yaratıcı ifade biçimleridir.
  • Hem sanat hem de zanaat, mükemmellik için bir yetenek seviyesine ihtiyaç duyar.

Sanat ve Zanaat Arasındaki Fark

Tanım

Sanat, birinin duygularını ve arzularını görsel bir şekilde ifade etmenin benzersiz bir yoludur, zanaat ise yaratıcı şeyleri elle yapmanın yaratıcı yoludur. Dolayısıyla, sanat ve zanaat arasındaki temel fark budur.

Çoğaltma

Sanat ve zanaat arasındaki temel fark, yeniden üretimdir. Sanat benzersiz ve daha kişiseldir; bu nedenle çoğaltılamaz. Buna karşılık, zanaat, belirli zanaat işinin aynı stilini takip ederek, aynı yeteneğe sahip başka bir kişi tarafından yeniden üretilebilir. Bu nedenle sanat benzersizdir, zanaat ise başka bir kişi tarafından yeniden üretilebileceği için bireysel bir perspektifte o kadar benzersiz değildir.

Yetenek ve Beceri

Sanat ve zanaat arasındaki önemli bir fark, sanatın bir kişinin doğuştan gelen yeteneğine bağlı olması, yetenek ve becerinin iyi bakılması ve zanaattaki belirli stile göre deneyimle şekillendirilmesi gerektiğidir. Ayrıca, yetenek ve beceri zanaatta ihtiyaçtır.

Duygular

Duyguların ifadesi sanatın özüdür, zanaatın özü ise elle yapılmış bir şeyin yaratıcı çıktısıdır. Dolayısıyla, bu sanat ve zanaat arasındaki bir başka büyük farktır.

Değer

Değer aynı zamanda sanat ve zanaat arasındaki önemli bir farktır. Bir sanat eseri daha çok duygusal bir değere sahipken, bir zanaat çekici ve yaratıcı bir değere sahiptir.

Özetle;

Sanat ve zanaat kulağa benzer geliyor, ancak sanat ve zanaat arasında belirgin bir fark var. Her ikisi de bir bireyin dünyaya verebileceği yaratıcı ve güzel çıktılardır. Ancak sanat, daha bireyselleştirilmiş duyguların benzersiz ifadesiyken zanaat, beceri ve yeteneğin somut çıktısıdır. Bu nedenle, sanat ve zanaat arasındaki temel fark, sanatın yeniden üretilemeyeceği, zanaatın üretilebileceğidir.


Leave A Reply