Kariyer İçin Yüksek Lisans Şart Mı? Yüksek Lisans Yapmalı mıyım?

0
Advertisement

Her yıl yaklaşık 100 bin kişi, yüksek lisans yapabilmek için Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı’na başvuruyor. Yani her yıl 100 bin kişi kariyerinde bir adım daha yukarı çıkabilmek için çaba sarf ediyor.

Kariyer İçin Yüksek Lisans Şart Mı? Yüksek Lisans Yapmalı mıyım?

Kariyerinde ilerlemek isteyen veya üniversiteden yeni mezun olmuş birçok kişinin aklında aynı soru var; yüksek lisans yapmalı mıyım? Bazı şirketler yüksek lisansı, işe alımlarda ön koşul olarak öne sürerken; bazıları için mastır, kişisel özellikler ve iş tecrübesinden sonra geliyor. Bu durum da doğal olarak kafaları karıştırıyor. İlerlemek için yüksek lisans çok gerekli değil mi, yoksa olmazsa olmaz mı diyenler cevabı bir türlü bulamıyorlar.

Gelişim ve değişimlere ayak uyduramayanların yok olmaya mahkum olduğu iş dünyasında yükselmenizi sağlayacak kilit nokta, diğerlerinden farklı olmaktır. Çünkü artık -istisnalar dışında–birçok şirket eleman alırken, hangi okulu bitirdiğinize, dereceye girip girmediğinize bakmıyor; eleman alınacak pozisyonun gerektirdiği özelliklerle, sizin sahip olduğunuz beceri ve tutumlarım birbirine uyup uymadığını, takım çalışmasına yatkın olup olmadığınızı ve insan ilişkilerinizi inceliyor. Bu gibi durumlarda mastır yapmamış ama kendini fazlasıyla geliştirmiş bir kişinin, mastır yapmış ama ondan beklenenleri şirkete veremeyen bir kişiye tercih edildiği görülebiliyor.

Tabii böyle düşünmeyen şirketler de var.

Onlar çalışanlarının kendilerini geliştirmiş olup olmadığını, belirli kriterlere bağlı olarak görüyorlar ve yüksek lisans eğitiminiz yoksa, işe alımlarda başka özelliklerinize bakılmaksızın elenebiliyorsunuz. Ya da belirli pozisyonlar için (müdürlük ve üzeri) yüksek lisansı zorunlu kılıyorlar. Ama şirketlerin yürüttüğü politikaların haricinde de bazı meslekler var ki, sadece üniversiteyi bitirmeniz ve ardından sarf ettiğiniz çabalar yeterli olmuyor; mastır programları hatta belki daha da fazlası sizin yükselmeniz için bir zorunluluk haline geliyor. Örneğin mühendislik ve tıp okuyanları bu gruba dahil edebiliriz.

Yapılan bir araştırma gösteriyor ki, ülkemizde perakendecilik, tüketim ve telekomünikasyon dallarında, kendi alanlarının en büyüklerinden 30 şirketin 17’si, işe alımlarda yüksek lisansın gerekli olmadığını düşünüyor. 12 tanesi bazı pozisyonlar için gerek duyduklarını, onların dışında iş tecrübesi ve kişisel özelliklerin ön planda olduğunu belirtiyor. Bu firmalardan sadece bir tanesi işe alacağı kişilerin yüksek lisans yapmış olması gerektiğini vurguluyor. Tabii ki 30 şirketin tercihlerine bakarak kariyerinizin geleceğini belirleyecek değilsiniz ama bu genel tablo mastır yapmak ve kendinizi geliştirmek arasındaki ilişki konusunda size bir fikir verecektir.

Advertisement
Ayrıca şu konular üzerine düşünmenizi tavsiye ediyoruz:
  1. Üniversiteyi bitirir bitirmez yüksek lisans yapmak sizin için doğru bir karar mı? Henüz iş hayatına atılmamışken, işsel ve yönetsel eksilerinizi ve artılarınızı değerlendirmeden mastır yapmanın boşuna çabalamak olmadığına, size gerçekten bir şeyler katacağına emin olun.
  2. Mastır yapmadan önce mesleki eksiklerinizi kapatın. Seminerler, kurslar, yabancı dil… Bunları tamamladığınızda yapacağınız yüksek lisans, daha hızlı yol almanızı sağlayacaktır.
  3. Yaptığınız kariyer planı doğrultusunda, mesleğinizde size yarar sağlayacak mastır programları seçin. (Günümüzde birçok kişi MBA yapıyor, ama yüzde kaçının gerçekten işine yaradığı tartışılır.)
  4. En önemlisi yüksek lisansı, işinize yarayacaksa yapmanız. Sizin için vakit kaybı olacaksa bu işe kalkışmayın. Örneğin askerliğinizi ertelemek için kendinizle alakası olmayan alanlarda mastır yapmayın.
  5. Hiçbir zaman çok şey bildiğinizi düşünmeyin. Mesleğinizde gelebileceğiniz en yüksek noktaya dahi gelmiş olsanız, hâlâ öğreneceğiniz çok şey vardır.
  6. Yüksek lisans ister yapın ister yapmayın ilk hedefiniz başkalarını değil, kendinizi geçmek olsun. Her gün, bir önceki günkü ”siz”den daha ileride olun.

Elbette hiç bir şirket sadece yüksek lisans dereceniz var diye sizi işe almaz. Mastırınız yok diye de daha ilk adımda geri çevrilme ihtimaliniz çok düşüktür. O yüzden bir işe girmeyi değil de gelişmeyi kendinize amaç edinirseniz, iş bulmanız da, yükselmeniz de kolaylaşacaktır.


Leave A Reply