Kral Arthur Kimdir

0
Advertisement

Britanya’da Keltlerin yaşadığı tartışmalı efsane Kralı Arthur hakkında bilgi. Kral Arthur Efsanesi ile ilgili bilgi.

Kral Arthur Kimdir

Kral Arthur KimdirBritanya’nın efsaneleşmiş kralı ve “Yuvarlak Masa Şövalyeleri”nin başıdır. Gerçekliği varsa M.S. 6. yüzyılda yaşamış olmalıdır ve Galli yazarlara göre Germen boylarının istilalarına karşı Kelt gücünün simgesidir.

Kral Arthur söylencesini işleyen ortaçağ yazarları onun doğumunu Yuvarlak Masa Şövalyeleri adı altında sağlam bir dostluk kuruluşunu, onun ve şövalyelerinin yiğitliklerini, Şövalye Lancelot ile Kraliçe Guinevere’nin gizli aşklarını bu yasak aşkın dostlukları ve krallığı nasıl yıktığını ve sonunda Kral Arthur’un ölümünü anlatırlar.

Rahip Nennius Latince eseri Britanya Tarihinde onu kral değil “dux bellorum” (Savaş Önderi) diye anar. 12 kez Keltlerin önderi seçilmiş 12 meydan savaşını kazanmış sonuncusu olan Mt. Badon’da 960 düşmanı tek başına öldürmüştür. Bu gibi temelsiz tarih çalışmaları Arthur ile ilgili şövalyelik destanlarının kaynağı sayılır. Anglo-Sakson saldırganlardan kaçak “Conteurs” (Masalcılar) aracılığıyla Manş’ın öbür yakasına sıçrayan Arthur söylencesi Chretien ve Troyas’ın kalemiyle yeni boyutlar kazandı.

Lancelot; Kraliçe Guinevere ile Lancelot’un yasak aşklarını ele aldı. Hartman von Aue’nin Arthur’u bir iskandinav kahramanı gibi gösteren şiirlerinin yanı sıra İngiltere’de Sir Thomas Malory’nin ölümünden sonra yayımlanan Le Morte d’Arthur (Arthur’un Ölümü) ile ortaçağ şövalyelik destanlarının şaheserini yarattı.

Arthur söylencesine duyulan ilgi ortaçağ kapandıktan sonra da sürdü. William Morris’in Defence of Guinevere’i (Guinevere’nin Savunması) 1858, Wagner’in müzikli dramı Tristan und İsolde’sı, Mark Twain’in A Connecticut Yankee in King Arthur’s Courf’u (Kral Arthur’un Sarayında Bir Amerikalı) 1889, Edwin Arlington Robinson’un Pulitzer Ödülü’nü kazanan Tristran’ı (1927), Arthur, Guinevere ve Lancelot’u insan boyutlarına indirgeyerek veren T. H. White’in The Once and Future King’i (Bir Zamanların ve Geleceğin Kralı) 1958, “Arthur ile Yuvarlak Masa Şövalyeleri” söylencesini çağdaş görüş açısından ele alan eserlerdir.

Advertisement

John Boorman’ın yönettiği Excalibur filmi de (1981) Th. Molary’nın Arthur’un Ölümü adlı eserinden esinlenerek yaratıldı. Bu film 1981 Cannes Film Şenliği’nde “En Yüksek Sanatsal Değer Ödülü”nü kazandı. SOn olarak 2004 yılında “King Arthur” olarak yeniden sinemaya uyarlanan Kral Arthur’u Clive Owen canlandırmıştır.


Leave A Reply