Kramplar Neden Olur? Kramp Nedir?

0
Advertisement

Kramp nedir? Kramplar neden olur? Kramplar ile ilgili olarak genel bilgilerin kısaca ve temel olarak verildiği yazımız.

krampKramp vücut kaslarından bir veya birkaçının şahsın istemi olmadan birdenbire ağrılı bir şekilde kasılmasından ibaret bir olaydır. Böylece bu kasların kumanda ettiği organlar uzun veya kısa bir süre için hareketsiz kalırlar. Krampın çeşitli sebepleri vardır. Geceleri uyku sırasında yataklarında fena durumda yatanlarda görülür. Uygunsuz bir yatış yüzünden kol veya bacağın bir yerindeki damarlar ve sinirler uzunca bir süre sıkışma halinde kalırlarsa oranın kaslarında kramplar ortaya çıkar.

Krampa uğrayan kimse duyduğu şiddetli çekilme ve ağrıdan dolayı uyanıp durumu düzeltse bile bir müddet, krampın doğurduğu ağrı ve uyuşukluk devam eder. Krampların oluşunda kas yorgunluklarının büyük rolü vardır. Bacakları çok yoran zorlayıcı bir yürüyüş, kolların uzun zaman hareket etmesini gerektiren ağır bir iş, kaslarda yorgunluk yaparak kramplara sebep olur. Uzun zaman yazı yazarak parmakları yorulan yazarlarda, aralıksız piyano çalan sanatkârlarda ve devamlı şekilde makine başında çalışan (eskiden)telgrafçılarda ve sürekli olarak bilgisayar başında işlem yapan memurlarda sık sık parmak kramplarına rastlanır. Bundan başka çeşitli hastalıklar ve gebelik sırasında da kramplara rastlanabilir.

Yüzme sırasında devamlı suda kalmak ve yorulmak sonucunda tehlikeli kramplar görülebilir. Yemek üstüne suya girmek de kramplara yol açar. Çünkü yemeklerden sonra sindirime yardım etmek üzere kan mideye hücum eder. O sırada suya girecek olursak soğuk su da ayrıca kanı kaslara doğru çeken eksi bir etki gösterir. Böylece kanın bir kısmı iki ayrı işi birden başarmak zorunda kalır. Bunun sonucu olarak da çok defa ya kramp, ya da hazımsızlık meydana’çıkar.

Kramplar iç organlarda da olabilir. Mide duvarının ağrılı kasılmalarından ibaret olan mide krampı, hazımsızlık çeken, ülserli kimselerde görülür.

Tedavi. — Krampa tutulanı korkutmamak, sinirlendirmemek gerekir, yüzücüyü su içinde sırt üstü yatırıp kol veya bacağı hafif hafif hareket ettirmeye çalışmak, organa masajlar yapmak lâzımdır. Tutulan bacağın topuğundan ayağı öne doğru çekmek çok defa krampı ortadan kaldırmaya yeter. Mide gibi iç organlardaki krampları geçirmek için de sinirleri teskin edici ilâçlar kullanılır. Bu ilâçları hekimler tâyin eder.

Advertisement


Leave A Reply