Kreatinin Nedir? Düşüklüğü ve Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

0
Advertisement

Kreatinin nedir? Kreatinin neden ölçülür, normal değerleri nelerdir? Kreatinin düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir, belirtileri nelerdir?

Kreatinin nedir?

Kreatinin, kas metabolizmasından üretilen kimyasal bir atık moleküldür. Kreatinin, kaslarda enerji üretimi için büyük öneme sahip bir molekül olan bir kreatinden üretilir. Vücudun kreatinin yaklaşık% 2’si her gün kreatinine dönüşür. Kreatinin kan dolaşımı yoluyla böbreklere taşınır. Böbrekler kreatininin çoğunu filtreler ve idrarla atar. Vücuttaki kas kütlesi günden güne nispeten sabit olduğundan, kreatinin üretimi normal olarak günlük olarak değişmez.

Kandaki kreatinin seviyeleri neden kontrol edilir?

Böbrekler kan kreatininini normal bir aralıkta tutarlar. Kreatinin, böbrek fonksiyonunun oldukça güvenilir bir göstergesidir. Yüksek kreatinin düzeyi, bozulmuş böbrek fonksiyonunu veya böbrek hastalığını gösterir.

Böbrekler herhangi bir sebepten dolayı bozulduğundan, kreatinin düzeyi böbreklerden kreatinin klerensinin temizlenmesinden dolayı artacaktır. Anormal derecede yükselen kreatinin seviyeleri böbreklerdeki rahatsızlık ve böbrek yetmezliği konusunda uyarıcıdır. Bu nedenle standart kan testleri, kandaki kreatinin miktarını düzenli olarak kontrol eder.

Kreatinin Testi

Böbrek fonksiyonunun daha kesin bir ölçüsü, böbrekler tarafından vücuttan ne kadar kreatininin temizlendiğini ölçmektir. Bu kreatinin klirensi olarak adlandırılır ve böbrekler tarafından filtrasyon oranını (glomerüler filtrasyon oranı veya GFR) ölçer. Kreatinin klirensi iki şekilde ölçülebilir. Kreatinin klirensi, 24 saatlik idrar örneğinden ve daha sonrada bir kan örneğinden ölçülebilir. Hem idrarda hem de kandaki kreatinin seviyeleri belirlenir ve karşılaştırılır. Sağlıklı kadınlar için normal kreatinin klirensi 88-128 mL / dk’dır. ve erkeklerde ise 97 ila 137 mL / dak. dır. (normal seviyeler laboratuvarlar arasında biraz değişebilir).

Advertisement

Kandaki üre nitrojen (BUN) seviyesi, böbrek fonksiyonunun başka bir göstergesidir. Üre, böbrek fonksiyonu bozulmuş ise birikebilen metabolik bir yan üründür. BUN ile kreatinin oranı genellikle, tek başına kreatinin düzeyi ile karşılaştırıldığında, böbrek fonksiyonu ve bunun olası altta yatan nedeni hakkında daha kesin bilgiler sağlar. BUN dehidrasyon ile artar.

Artmış kreatinin seviyeleri bakteriyemi ile de ilişkili olabilir ve yetişkin erkeklerin yüksek seviyeleri prostat kanseri riskinin artmasına bağlanmıştır.

Normal kan kreatinin seviyeleri nelerdir?

Kandaki normal kreatinin seviyeleri yetişkin erkeklerde desilitre başına (dL) yaklaşık 0.6 ila 1.2 miligram (mg) ve yetişkin kadınlarda desilitre başına 0.5 ila 1.1 miligramdır. (Metrik sistemde, bir miligram, bir gramın binde birine eşit bir ağırlık birimidir ve bir desilitre, bir litrenin onda birine eşit bir hacim birimidir.)

Yüksek kreatinin seviyeleri nelerdir?

Sadece bir böbreği olan bir kişinin normal seviyesi yaklaşık 1.8 veya 1,9 olabilir.
Bebeklerde 2.0 veya daha fazla kreatinin düzeyleri ve yetişkinlerde 5.0 veya daha fazla kreatinin seviyeleri, ciddi böbrek yetmezliğini işaret edebilir.
Kanın temizlenmesi için bir diyaliz makinesine duyulan ihtiyaç, BUN, kreatinin düzeyi, potasyum seviyesi ve hastanın ne kadar sıvı tuttuğu gibi çeşitli hususlara dayanmaktadır.

Yüksek kreatinin seviyesinin belirtileri nelerdir?

Böbrek disfonksiyonu belirtileri (böbrek yetmezliği) yaygın olarak değişir. Genellikle kandaki kreatinin düzeyi ile korelasyon göstermezler.

Bazı kişilerde herhangi bir semptom görülmeksizin şiddetli böbrek hastalığı ve rutin kan çalışmalarında artmış kreatinin bulgusu olabilir.

Advertisement

Diğerlerinde, sorunun nedenine bağlı olarak, farklı böbrek yetmezliği semptomları mevcut olabilir:

susuz hissetmek,
yorgunluk,
şişlik (ödem),
nefes darlığı, veya
diğer pek çok nonspesifik semptomlar (örneğin, bulantı, kusma, nöropati ve kuru cilt).

Kandaki yüksek (yüksek) kreatinin düzeylerine ne sebep olur?

Böbreklerin işlevini bozan herhangi bir durumun kandaki kreatinin seviyesini yükseltmesi olasıdır. Böbrek fonksiyon bozukluğuna (böbrek yetmezliği, azotemi) yol açan sürecin uzun süredir devam edip etmediğini bilmek önemlidir. Son yükselmeler daha kolay tedavi edilebilir ve tersine çevrilebilir.

Yetişkinlerde uzun süreli (kronik) böbrek hastalığının en sık nedenleri

yüksek tansiyon ve
diyabettir.
Yüksek kan kreatinin düzeylerinin diğer nedenleri şunlardır:

Bazı ilaçlar, anormal derecede yüksek kreatinin seviyelerine neden olabilir.
Serum kreatinin de yüksek miktarda et ile beslenmekten dolayı geçici olarak artabilir; Bu nedenle beslenme bazen kreatinin ölçümlerinde rol oynayabilir.
Böbrek enfeksiyonları, rabdomiyoliz (anormal kas yıkımı) ve idrar yolu tıkanıklığı da kreatinin düzeylerini yükseltebilir.

Kimlerin Kreatinin seviyesi düşük veya yüksektir?

Kaslı genç veya orta yaşlı yetişkinler kanında normalden daha fazla kreatinin bulunabilir.
Yaşlı kişiler kanlarında normalden daha az kreatinin olabilir. Bebeklerin kas gelişimlerine bağlı olarak yaklaşık 0.2 veya daha fazla olabilir.
Yetersiz beslenme, fazla kilo kaybı ve uzun süredir devam eden hastalıkları olan kişilerde kas kütlesi zamanla azalır ve bu nedenle kreatinin düzeyi daha düşük olabilir.


Leave A Reply