Kromozomlar, Genetik Bilgi Taşıyıcılarının Yapısı ve Görevleri İşlevi Hakkında

0
Advertisement

Kromozom nedir? Genetik bilgi taşıcıyıcıları olan kromozomların özellikleri, işlevi, parçaları ve bölümleri nelerdir? Kromozom hakkında bilgiler

kromozom

Kromozomlar, hücre çekirdeğinde bulunan DNA ve protein kombinasyonundan oluşan iplik benzeri, sistematik yapılardır. Kromozomlar çok çeşitlidir ve farklı organizmalar arasında değişiklik gösterir. İnsanlarda, her hücre 23 çift kromozom içerir – her bir çift bir ebeveynden alınır. Bu 23 çift, 22 çift veya 44 kromozomdan biri, otozom olarak da bilinen cinsiyet dışı kromozomlardır ve tek bir çift, bir cinsiyet kromozomu oluşturur.

Kadınlarda cinsiyet kromozomu çift X sekansından oluşur, erkek cinsiyet kromozomları XY sekansından oluşur. Bu, hücresel düzeyde erkekler ve kadınlar arasındaki en temel farkı oluşturur. Kromozomda bulunan DNA genetik bilginin çoğunu içerir ve ayrıca kalıtsal aktarımı kontrol eder.

Kromozomların Yapısı

Prokaryotlarda veya çekirdek benzeri bakteri içermeyen hücrelerde kromozom genellikle yapı içinde daireseldir. Bir çekirdek yerine, prokaryotlar DNA’yı içeren bir nükleoid içerir. Ökaryotlarda veya bir çekirdek içeren hücrelerde kromozom yapıda lineerdir. Kromozomlar kopyalanmış veya kopyalanmamış aşamalarda bulunabilir. Çoğaltılmadığında tek bir iplikçik gibi görünürken çoğaltılmış kromozomlar bir sentromer ile bağlanan iki iplikçikten oluşur. İki ipliğin her biri kardeş kromatitleri oluşturur. Çoğaltılmış kromozomlar, X harfinin asimetrik bir versiyonuna benzeyen tipik bir yapıya sahiptir ve iki kromatid santromerde kesişir. Tipik olarak, bir kol diğerinden daha uzundur.

kromozom

Advertisement

Fonksiyonlar

En geniş anlamda, kromozom fonksiyonları yaşayan bir hücrenin tüm aktivitelerinin kontrolünü ifade eder. Bu işlevler şu şekilde detaylandırılabilir:

Hücre Bölünme Süreci

Kromozomlar hücre bölünmesi süreci için gereklidir ve doğru DNA ve protein dizilerini içeren yavru hücrelerin çoğaltılmasından, bölünmesinden ve oluşturulmasından sorumludur. Proteinler insan vücudunun en önemli bileşenlerinden birini oluşturur. Kas ve dokuların inşasından, büyüme ve onarımın yanı sıra vücut tarafından üretilen DNA replikasyon enzimleri gibi binlerce enzimin sentezinden sorumludurlar. Protein sentez adımları ve bunların başarıyla tamamlanması, kromozomlarda bulunan genlerin sorumluluğudur. Kromozom fonksiyonları, kalıtım birimleri olan tutma genlerini içerir.

Gen Barındırma

Genler, lokusu olarak bilinen bir kromozom üzerinde belirli bir noktada bulunur. Her kromozom, her biri kendi lokusuna sahip olan binlerce gen boyunca ev sahipliği yapan çift sarmal yapıda DNA içerir. Genler, hücrelerin yapımını ve bakımını kontrol eden kodları tutan birimlerdir. Ayrıca ebeveynlerden yavrulara geçirilen karakteristik özellikleri de kontrol ederler.

Düzenleyici Elemanların Barındırma

Bir kromozomda bulunan DNA’da genler, düzenleyici elementler ve diğer nükleotit sekansları bulunur. Nükleik asit molekülünde bulunan düzenleyici dizi, belirli genlerin vurgulanmasını ve dejenerasyonunu etkiler ve ebeveyn-kız genetik özelliklerinde bir varyasyon oluşturur. Gen ekspresyonu için gerekli olan bu düzenleyici dizi, kromozom içinde tutulur.

DNA Barındırma

Kromozomlara sıklıkla ökaryotik hücrelerde (çekirdeği olan hücreler) DNA ve proteinleri bir arada tutan ‘ambalaj malzemesi’ olarak adlandırılır. Hücre bölünmesi, bir organizmanın büyüme, onarım veya üreme için işlev görmesi gereken sürekli bir süreçtir. Hücre bölünme aşamaları sırasında DNA’nın yeni hücreler arasında çoğaltılmasından ve dağıtılmasından sorumlu olan kromozomdur. Garip bir şekilde, bitki hücrelerindeki kromozomların işlevleri hayvan hücrelerindeki işlevlerle aynıdır. Aslında, kromozomlar farklı türlerin aksine prokaryotlar ve ökaryotlar arasında yapısal olarak daha fazla farklılık gösterir.

Kromozomal Anormallikler ve Gen Mutasyonu

DNA replikasyonları çoğunlukla doğru olmasına rağmen, baz gen sekansındaki değişiklikler nedeniyle replikasyonda hataların meydana geldiği zamanlar vardır. Bu hatalar mutasyon olarak bilinen şeye yol açar. Çoğaltma, DNA ve gen mutasyonlarındaki hatalar dahil olmak üzere bir hücrenin kromozomal içeriğindeki değişiklikler Down Sendromu gibi bir dizi tıbbi duruma neden olabilir. Bu, tüm kromozomal anormalliklerin bir hastalığa yol açacağı anlamına gelmez. Bununla birlikte, kromozomal anormallikleri olan bir ebeveynin genetik bozukluğu olan bir çocuğu doğurma şansı daha yüksektir. Yine de, bu gibi durumlara sahip insanlar için genetik mühendisliğinde ilerlemeler ile umut vardır.

Advertisement

Kromozomlar tarafından gerçekleştirilen işlevler yaşamın ve sürekliliğinin temelini oluşturur. Kromozomlar ve genler, büyüleyici genetik öznenin altındaki buzdağının sadece görünen kısmıdır. Onlarca yıldır insan, hayvan ve bitki yapılarının yapısını anlamak için çalışılıyor. Genetik, rahatsızlık ve bozuklukların nedenlerini ortaya çıkarır ve ayrıca çözümlerini sağlar.


Kaynak 2

kromozom
Kromozom, bölünme sırasında hücre çekirdeğinin içinde beliren ve kromatin ipliklerinin parçalara ayrılmasıyla oluşan kıvrık çubuk biçimindeki cisim, iyi boya tutan bu cisimler, alyuvarlardan başka bütün hücrelerde bulunur. J ya da V biçimindeki kıvrık iplikler halinde görürler. Boyları 2-5 mikron, çaplan 0,2-2 mikron arasında değişir. Kromozomda, kromotin boyalarını almayan bir bölge vardır. Kromozomu akromatik ipe bağlayan kromozom üstünde boğum olarak gözüken bu nokta “santromer“dir. ikinci bir boğum olduğunda da bunlar uydu adını alırlar. İplik biçiminde olan kromozomun helezon biçimindeki eksenine kromonema denir. Kromonema üzerindeki bir dizi şişkinlik olarak görülen kromemerler bulunur. Kromomerlerin içinde de genler vardır. Kromonema “kalıp” denen homojen bir maddeyle kaplıdır. Kalıp helezon biçimindedir. Ayrıca, santromer hizasında ilkel, uydu hizasında ikinci bir daralma görülür.

Kromozomlann sayısı türden türe değişir. Genellikle çift sayıda bulunurlar. Hücrede N çift kromozomu bulunur. N sayıda kromozom taşıyan hücrelere diploit denir. 2N’lik kromozomlar, “otozom” denilen N-1 çift özdeş kromozom ile “ponozom” denilen ve birbirine benzemeyen bir çift eşeysel kromozomdan oluşur. Erkeği heterogamezi olan türlerde (insanda olduğu gibi) erkek bir çift XY, dişide bir çift XX kromozom vardır. Türlerin bazılarında çok az da olsa erkeğin X, dişinin XX yapısına sahip olduğu görülür. İnsanda, kromozom sayısı 22 çift otozom ve bir çift eşeysel kromozom olmak üzere 2N=46’dır.

Kromozomlar, dezeoksiribonükleik asit (DNA) zincirleri ile “histon” denilen proteinlerden oluşur. DNA’lar merdiven ve halka biçiminde dizilirler. DNA zincirleri özgül proteinleri sentezlemekle görevli, gen denilen birimlerden oluşur. Her gen 1000-2000 çift nükleotitten oluşur.


Leave A Reply