Kule Nedir?

0
Advertisement

Kule nedir? Kule ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız ve dünyadan kule çeşitleri hakkında bilgiler.

kule

Yüksek, dar yapılara «kule» denir. Gerek yapılış özelliklerine, gerek kullanılış şekillerine göre kulelerin, çeşitli biçimleri vardır. Çoğu zaman, hisarlarda burç durumundadırlar. Hisar ve şato dışında da kuleler yapılmıştır. Bunlar çeşitli görevlerde işe yararlar, «çan kulesi», «yangın kulesi», «çıkma kule» gibi adlarla anılırlar.

Çan Kulesi. — Kiliselerde çalınan çanların, sesi daha uzaklara yayılsın diye yüksek kulelere asılması için yapılan yapılardır. Bunlar dörtköşe, yüksektir, çoğuna sivri bir külâh geçirilmiştir.

Yangın Kulesi. — Sırf yangını uzaktan görebilmek amacı ile yapılmışlardır.

Çıkma Kule. — Bir burcun, duvarın, yapının köşe noktasına, süs olarak, ya da oda sağlamak için çıkılan, yerden yüksek silindir biçimi kulelerdir.

Advertisement

Bu çeşitlerin hepsinde ün salmış, tarihî kuleler de vardır:

Babil Kulesi. — Dünyanın en büyük mimarlık eserlerindendir. Yedi katlıydı, 90 metre yüksekliğindeydi. M.Ö. 689 yılında Asur Kralı Sanherip tarafından yıkılmıştır.

Çini Kule. — Nankin’dedir. Mimar A-Yo tarafından yapılmıştır. Dokuz katlıdır. Emaye tuğladan örülmedir.

Rüzgârlı Kule. — Eski Atina’daydı. Mimar Andronikos tarafından yapılmıştı.

Pisa Kulesi. — Pisa (İtalya )’da 54 metre yüksekliğinde, 16 metre çapında, daha yapılırken eğrilmiş, sonra arazinin çökmesi dolayısı ile eğrilmiştir. Eğriliği 33 dereceyi bulmuş bir kuledir. Sekiz katlıdır, 107 tane sütunu vardır. 1174 yılında yapılmıştır.

Londra Kulesi. — Thames Nehri kıyısında tarihi bir kuledir. İngiltere sarayının bir parçasıdır. Hapishane olarak kullanılmıştır. Avlusunda Boleyn gibi pek çok hükümdar ve siyasi şahsiyetler boyunları vurularak idam edilmiştir.

Advertisement

Ülkemizde de ünlü kuleler bulunmaktadır. Bunlar Beyazıt Kulesi, Galata Kulesi, Kız Kulesi


Leave A Reply