Külkedisi, La Cenerentola Operası Konusu Özeti, Gioachino Rossini

0
Advertisement

Külkedisi – La Cenerentola Operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Külkedisi – La Cenerentola Operasının konusu, özeti, hakkında bilgi.

LA CENERANTOLA (Kül Kedisi)

İki perdelik gülünçlü operadır.
Metin: Jacopo Ferreti.
Bestecisi: Gioachino Rossini
İlk oynanış: 1817 Roma.

Başlıca kişiler:

Cenerantola (Soprano), Clorinda (Soprano), Thisbe (Mezzosoprano), Alidora (Bas) Don Magnifico (Bas), Don Ramiro (Tenor), Dandini (Bas).

Konunun geçtiği çağ ve yer: 18. yüzyılda Salerno.

Bu opera eseri için Külkedisi masalı içeriği daha gerçekleştirilmiştir. Masaldaki kötü üvey anne yerine Don Magnifico adıyla bir üvey baba vardır. Masalda Külkedisi’ne devamlı olarak sihirleri ile yardım eden iyi peri yerine Alidoro adlı bir filezof ve veliaht prensin lalası bulunmaktadır. Sonunda Külkedisi’nin bulunması, masaldaki gibi balodan kaçarken ayağından düşürmüş olduğu kristal camdan ayakkabı tekinin tüm genç kızlara sınanması ile değil, taşıdığı bir çifte bilezik iledir.

Advertisement

Konusu:

Salerno’lu zengin Don Magnifico’nun iki asıl bir üvey kızı vardır. Üvey kızı Cenerantola diğer iki kız Clorinda ve Thisbe tarafından hor görülmekte, itilip kakılmaktadır. Salerno Prensi Ramiro’nun öğretmeni Alidoro dilenci kılığına girerek efendisine kız ararken Don Magnifico’nun evine uğrar, Don Magnifico’nun iki kızı adamı kovar, Cenerantola ekmek verir. Kısa süre sonra Prens gözükür… Uşağı Dandini’nin kılığına girip Cenerantola’yı tanımak istemiştir. İki genç birbirlerini görür görmez severler. Dandini prens rolü yapmakta, Don Magnifico iki kızını övüp durmaktadır. Prens sarayında bir balo düzenlemiş, kızları ve babalarını da çağırtmıştır. Beri yanda Alidoro’ya seçtiği kızı göremediği için sitem etmektedir.

Kısa süre sonra yüzü tülle örtülü bir kız gelir, yalnız aşk ve iyilik için yaşadığını söyler, tülü atar; bu Cenerantola’dır. Don Magnifico ve kızları dehşete düşmüş, herkes şaşırmıştır. Prens o geceden sonra delice âşık olduğu Cenerantola’yı aramakta, Don Magnifico hâlâ prens sandığı uşak Dandini’yi kızlarından biriyle evlenmesi için kandırmaya uğraşmaktadır. Prens Ramiro sonuçta Cenerantola’yı gene Don Magnifico’nun evinde ocak yakarken bulur. Her şey açıklanmış, Prensin gerçek kimliği anlaşılmış, Clorinda ve Thisbe hayal kırıklığı nedeniyle ağlamaya koyulmuşlardır. Cenerantola üvey babasını ve kızkardeşini bağışlar, yapıt mutlu bir hava içinde sona erer.

«La Cenerantola» Rossini’nin pek sevilen bazı uzmanlarca «Sevil Berberi» ile kıyaslanan bir diğer önemli verimidir. Günümüz sahnelerinde sık sık yer almaktadır.

Tanınmış bölümleri:

«Uvertür» «Una volta c’era un re» (Cenerantola), «Mi sognai fra il fosco» (Don Magnifico), «Un suave non so che» (Cenerantola – Ramiro), «Siqualqunque» (Don Magnifico).


Leave A Reply