Kural Nedir? Kurallar Neden Konmuştur? Kurallar Ne İçin ve Neden Önemlidir?

0
Advertisement

Kurallar, insanların akranları arasında uyumlu bir birlikte yaşamayı sağlamak için geliştirdikleri davranış kılavuzlarıdır. Belirli bir durumdaki bir grup birey arasında ortak veya normal bir şey olarak da tanımlanabilirler.

Sosyologlar, belirli bir durumun yarattığı beklentileri karşılayan herhangi bir davranış standardının bir norm olduğunu düşünürler. Normların, belirli bir alanda kabul edilebilir davranış için bir tür rehber olduğu söylenebilir.

İnsan eyleminin her alanı, görevlerin ve süreçlerin yürütülme şeklini yönlendiren bir dizi norm veya kural içerir. Ve insan gelişiminin her aşaması, karşılanması gereken bir veya birkaç tür standart içerir. Bu nedenle, bir çocuk bir yetişkinden daha az kurala tabidir, çünkü genel olarak eylem alanı bir yetişkininkinden daha küçüktür. Normlar, çalışıldıkları yere ve tarihsel ana göre değişebilir.

Kurallar ve Normlar

Kaynak : pixabay.com

Kurallar ne için ve neden önemlidir?

Kurallar, başkalarına zarar verebilecek davranışları kontrol etmeye ve genel nüfusun refahını korumaya hizmet eder. Önemi, hem küresel düzeyde hem de belirli bir ülkede aile ve kişisel düzeyde kilit önemdedir. Olumsuz ve zararlı davranışlardan kaçınmak için belirli kurallara uyulduğunda herkes için daha iyi sonuçlar alınır. Kurallar bir toplumda aşağıdaki işlevleri yerine getirir:

  • İnsan davranışlarını düzenlerler.
  • Sosyal ihtiyaçların karşılanmasına katkıda bulunurlar.
  • Gerilimleri ve sosyal çatışmaları azaltmak için işbirliği yaparlar.
  • İnsan davranışını değerlendirmek için bir ölçü birimi olarak hizmet ederler.
  • Bazı durumlarda idealler olarak hizmet edebilirler.
  • Belirli bir durumda beklenen davranışın ne olabileceğine dair ipuçları sunarlar.

Normlar, genel olarak, insanların davranışlarını düzenlemeye ve bazı durumlarda kısıtlamaya çalıştıkları sürece etik bir boyut içerir. Bu nedenle ideal olan, insan onuruna saygı ve ideal olarak ilgililer arasında bir anlaşmaya dikkat edilerek formüle edilmeleridir.

Sosyal Normlar

Karşılıklı saygı temelinde bir arada yaşamayı sürdürmek ve teşvik etmek için toplumda kendiliğinden ortaya çıkmış ve zorunlu hale gelmiştir.

Advertisement

Kültürden kültüre değişirler ve uymamak genellikle sosyal bir yaptırım (dışlama ve/veya alay) gerektirir. Örneğin, okulda bir arada yaşama kurallarının çiğnenmesi, okuldan atılmaya veya cezaya yol açabilir.

Devlete ve kurumlarına destek veren vakıfların bu tür düzenlemelerin sınırları içinde olduğu teyit edilmiştir. Aslında, sosyal normların çoğu, Devlet kurumları tarafından yasal normların hazırlanmasına ve ilan edilmesine yol açar. Bunun nedeni, çoğu zaman sosyal normların bir toplumda meydana gelebilecek küçük ihlalleri önlemeye yardımcı olmasıdır.

Ahlaki Standartlar

Bunlar insanın etik boyutuyla ilgilidir. Özellikle başkalarıyla ve insan olarak onurlarıyla ilgili olarak, neyin doğru neyin yanlış olduğu konusunda sosyal sözleşmelere bağlı kalırlar.

Karmaşıklığı, uygunluğunun bireysel vicdana atıfta bulunması ve bu nedenle onları ihlal etmenin suçluluk veya pişmanlık getirmesi gerçeğinde yatmaktadır. Ancak kişinin kendi vicdanı böyle bir normla hemfikir olduğunda gerçekleşir. Örneğin, dürüstlük veya cinsel uygulamalar. Dini normlarla bağlantılıdırlar, çünkü ikincisi bireysel vicdanın birçok yönünü yapılandırabilir.

Görgü kuralları ve protokol kuralları

Örneğin bir parti veya akşam yemeği gibi belirli sosyal ortamlardaki performansı yönetirler. Giyinme şekli, yemek yerken kapları tutma vb. Yüksek bir sosyoekonomik tabakaya ait olan veya hükümet sorumluluklarına sahip olan gruplarda (örneğin, telif hakkı) daha sıkı bir şekilde gözlemlenme eğilimindedirler.

Bununla birlikte, çoğu insan tarafından paylaşılırlar çünkü genellikle düzenledikleri bu süreci gerçekleştirmenin en iyi yolu ile bağlantılıdırlar (en iyi yemek yeme yolu, en iyi giyinme yolu, vb.).

Advertisement

Hukuki Normlar

İnsanların sivil ve vatandaş davranışlarını yönetirler. Genellikle toplum tarafından kurulan kurumlar tarafından dikte edilir ve uyulmaması idari yaptırımlara (para cezası) veya cezai yaptırımlara (hapishane) yol açabilir. Konu onları bilmese bile, sınırlı oldukları bölgede yazılmalı ve zorunludurlar. Belirli bir durumda beklenen davranışı gayri resmi bir normdan daha açık bir şekilde tanımlarlar.

Belirli bir toplumda meydana gelebilecek en ciddi ve maliyetli ihlallerin önlenmesine yardımcı olurlar. Bu tür normlar kümesi Hukuku oluşturur ve bunların en önemlileri (demokratik Devletler durumunda) ulusal anayasada açıkça yansıtılır.

Bunlar, Pozitif Hukuk ile Doğal Hukuk arasındaki ayrıma yol açan ahlaki normlarla doğrudan bağlantılıdır. Aslında, farklı zamanların filozofları ahlakı hukuk normlarının temeli olarak kabul etmişlerdir. Ayrıca önceki satırlarda açıklandığı gibi sosyal normlarla da bağlantılıdırlar; bir yasa, bir toplumun belirli bir norma tanıdığı alaka düzeyini destekleyebilir.


Kural Nedir? – Sözlük Anlamı

Kural : 1. Bir sanata, bir bilime, bir düşünce ve davranış sistemine temel olan, yön veren ilke, nizam
“Dil bilgisi kuralları.”
2. Davranışlarımıza yön veren, uyulması gereken ilke
“O, yirmi beş yaşına kadar umumi kurallara, yargılara sığmayan bir hayat yaşamıştır.” – H. E. Adıvar

  • kural dışı : Kurala uymayan, kurala aykırı, ayrık, müstesna, şaz
  • yazım kuralları : Bir dildeki sözcüklerin yazılış biçimlerini belirleyen kurallar
  • kurala aykırı : Kural dışı
  • üç birlik kuralı : Klasik tiyatroda yer, zaman ve konu birliğini esas alan kural
  • görgü kuralları : Bir toplumda veya toplulukta, davranışları denetlemeye yönelik olan kuralların bütünü, davranış bilgisi, adabımuaşeret


Leave A Reply