Kurban Kesmenin, İbadetinin Önemi Nedir? Dini Dayanağı Nedir?

0
Advertisement

Kurban kesmek neden önemli bir ibadettir? Kurban ve kurban kesme ile ilgili olarak bilgiler ve kurban kesmenin önemi hakkında kısa bilgi.

Kurban Kesmenin Önemi

Kurban Kesmenin Önemi

Kurban Nedir?

Kurban kelimesinin sözlük anlamı tam olarak “yakınlaşma” olarak adllandırılabilir. Bu sbeple kurban için Allah ile yakınlaşma amacı ile Allh’ın verdiği hayvanlardan kurban için uygun olanlardan birinin yine Allah rızası için kesilmesi olarak tanımlanabilir.

Kurban Neden Kesilir?

Kurban Allah’ın ” Rabbin için namaz kıl, kurban kes” ayetine emrine dayanılarak yapılan ve Allah rızasını kazanmak için yapılan bir ibadettir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bir hadisinde akan kurban kanı ile kurbanı kesen kişinin günahlarının da affedileceğini buyurmuş müjdelemiştir. Kurban ibadeti kurban kesmeye muktedir olan müminin vücuduna bedel olarak kesildiği kabul edilmiştir.

Kurban Kesmek Kimlere Vaciptir?

Öncelikle kurban kesecek olan kişinin doğal olarak müslüman olması gerekmektedir. Kurban bayramı döneminde de maddi durumunun kurban alıp kesmeye uygun olması gerekmektedir. Akıl sağlığı yerinde olan ve hür durumda ki maddi durumu uygun her müslüman için kurban kesmek vaciptir.

Kurban hangi hayvanları keserek gerçekleşebilir?

Kurban ibadeti için belli başlı dört cins hayvan uygundur. Bunları sıralayacak olursak;

Advertisement

1-)Manda-Sığır-Boğa (Bu hayvanların en az iki yaş ve üzeri olmaları gerekmektedir.
2-)Koyun (En az bir yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Ancak gelişim durumuna göre doğuran koyun kadar gelişmiş 6 aylık kuzularda kurban edilebilir.)
3-)Keçi (En az bir yaşında sağlıklı keçiler kurban edilebilir)
4-)Deve (Ülkemizde pek seyrek olmakla beraber beş yaşını doldurmuş develer kurban edilebilmektedir)

Kurban Kesimi Sonrasında Yapılacaklar?

Kurbanı kesen mümin kurban kesimi sonrasında Allah rızası için iki rekat namaz kılmalıdır. Her iki rekatta da öncelikle Fatiha suresi okunmalıdır. Daha sonrasında ise ilk rekatta Kevser ikinci rekatta da İhlas sureleri okunmalıdır. Bu Allah’a şükür namazıdır. Ayrıca kurban kesildiği gün kurban kesen kişinin kurbanın ciğerinden yemesi mendup kabul edilmektedir.

Kurban kesilmez ise Ne Olur?

Kurban Kesmek islamın beş şartından birisidir. Kurban kesmeye uygun olan ancak kurban kesmeyen kişi kendi üzerine vacib olan bu ibadeti yapmadığı için günah işlemiş kabul edilir. Kurban kesen kişinin o yıl boyunca başına gelebilecek belalardan kendisini koruduğuna nanılır. Kurban kesmeyen kişinin başına olur olmadık kötü olaylar geleceğine inanılır.


Leave A Reply