Kürek Sporu Hakkında Bilgiler, Dünyada ve Türkiye’de Kürek Sporu

0
Advertisement

Ülkemizde de son dönemlerde özellikle büyük kulüplerin devreye girmesi ile profesyonelce yapılan kürek sporları ile ilgili bilgiler.

kürek sporu

Kaynak: pixabay.com

Kürek Sporu

Kürekli tekneleri kullananlar arasında yapılan yarışmalara «kürek yarışı» denir. Bu yarışlar 200 metrelik bir mesafe içinde yapılır. Yarışlar fıta (futa) denilen dar, hafif, uzun kayıklarla yapılır. Çok daha dar, uzun yarış kayığına da «kik» denir.

Kürek sporunun çok eski bir tarihi vardır. İlk kürek yarışı yapanlar Çinliler’dir. Başlangıçta bayağı kayıklar kullanılırken, sonradan yarış kayıkları daha gelişti, 1869’da yarış teknelerine, raylar üzerinde gidip gelen oturacak yerler yapıldı.

XIX. yüzyılda hayli ilerliyen kürek sporu daha çok İngiltere’de büyük ilgi topladı, Henley şehri bugünkü kürekçiliğin merkezi oldu. Henley’de 1896’dan beri her yıl ancak birer spor gösterisi olarak yapılan kürek yarışları 1900’den sonra uluslararası yarışmalar halini aldı. Bu yarışlar günümüze kadar aralıksız olarak yapılagelmiştir.

Henley yarışlarından yıllarca önce de, dünyanın birçok yerlerinde, zenginlerin, asilzadelerin parayla tuttukları profesyonel kürekçiler arasında yarışmalar düzenlenir, yarış üzerine bahisler oynanırdı.

İngiltere’nin ünlü İki üniversitesi olan Oxford’la Cambridge takımları arasında 1829’dan beri her yıl kürek yarışları yapılır, bu yarışlar bütün dünyada en büyük spor olayları arasındadır. Amerika’da da Harvard’la Yale Üniversiteleri arasındaki kürek yarışları 1852’den beri her yıl yapılagelmiştir.

Advertisement
kürek sporu

Kaynak: pixabay.com

Bizde Kürek Sporu

Denizci bir millet olan Türkler’de de kürek yarışları eskiden beri büyük ilgi çekmiştir. XIX. yüzyılın sonlarına doğru İstanbul’da, Boğaz’da kürek yarışları yapılmaya başlandı. Bu arada, devrin padişahı Abdülâziz, pehlivanları arasından seçtiği güçlü kuvvetli kimselerle kürek takımları kurdurdu. Bu yarışlar, «piyade» denilen, bugünkü «skif» (tek çifte) karşılığı ince teknelerle yapılırdı. Hattâ, geceleri bile ay ışığında Boğaz’da kürek yarışları yapıldığı söylenir.

Bu arada, profesyonel kürekçiler de yetişmişti. Boğaziçi’nde, zenginler, saray adamları, konaklarında, yalılarında kayıkçıları bu iş için yetiştirirler, onlara iddialı yarışlar yaptırırlardı. O zamanki yağlı kürekleri iri-yarı kürekçiler çekerlerdi.

Cumhuriyet devrinde, spor kulüpleri teşkilâtlanınca, kürekçilik de İdman Cemiyetleri İttifakı içinde Su Sporları Federasyonu’na bağlandı. Beden Terbiyesi teşkilâtı kurulduktan bir süre sonra da, 1957’de, Türkiye Kürek Federasyonu kuruldu.

Yurdumuzda ilk resmî kürek yarışları İstanbul’da 1923’ten beri başlamıştır. Bu arada, Galatasaray, Fenerbahçe, Beykoz, Beylerbeyi, Anadolu, Haliç, Ortaköy, Altınordu spor kulüpleri kuvvetli kürek takımları yetiştirmiştir .

Kürekçilerimiz yurt dışı ilk yarışmalarını 1952 yılında o dönem ki ismi ile Batı Almanya’da Florchein’de yaptılar; yabancı teknelerde yarıştıkları halde 2 birincilik, 1 ikincilik aldılar.

Advertisement


Leave A Reply