Kürek Sporu Nasıl Yapılır? Kürek Sporu Özellikleri, Kuralları Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kürek sporu nasıl bir spordur, nasıl yapılır? Kürek sporunun özellikleri, kuralları, faydaları hakkında bilgi.

kürek sporu

Kaynak: pixabay.com

Kürek Sporu

Kürek Sporu; Su sporları arasında en kolaylıkla ve zevkle yapabileceğiniz bir tanesi de kürek sporudur. Kürek çekmek yüzyılımızın başlarında deniz taşımacılığının temel öğelerinden biriydi. Büyük yelkenli gemilerin yanısıra insan gücü ve küreklerin yardımıyla yol alabilen deniz tekneleri oldukça çoktu. Esirlerin forsa olarak çalıştırıldığı gemilerde kürek çekmenin çok zevkli bir spor olduğunu savunmak ne kadar anlamsız ve komikse günümüzde kürek sporu yapabilme o denli yararlı ve zevklidir.

Olimpik olarak kürek sporunu anlatmadan önce herhangi bir sandal ya da botla ve hiçbir antrenör, özel giysi, gereç, olmadan dilediğiniz zaman kürek sporunu yapabilirsiniz. Kürek sporunu durgun ve rüzgârsız havalarda yapınız. Başınıza bir şapka ya da benzeri bir koruyucu takınız. Uzun süre güneş altında, kalacağınızdan vücudunuzu güneşin etkisinden korumak,amacıyla üstünüze bol bir gömlek ya da tşört giyiniz. Kesinlikle kıyıdan çok uzaklaşmayınız. Sürekli kıyıya paralel kürek çekiniz. Hava Kapatmaya ya da rüzgâr çıkmaya başladığı an derhal kıyıya dönünüz.

Kürek sporunun tadına siz de çok çabuk varacaksınız. Aranızda bu sporu daha bilimsel ve kapsamlı yapmak isteyenler olacaktır. Onlar kürek sporunun yapıldığı bir kulübe giderek bu sporu orada sürdürebilirler.

Şimdi dilerseniz bu sporu bir de olimpik olarak tanıyalım.

Olimpik yarış tekneleri bildiğimiz sandallardan çok farklıdır. Çok hafif ve ince bir yapıya sahiptirler. Kürekçi altındaki küçük tekerlekler yardımıyla ileri geri gidebilen bir oturak üstünde kürek çeker. Bu mekanizma küreğin su içindeki hareketini en uzun duruma getirmek içindir. Kürekler tekneden üçgen biçiminde yanlara doğru uzatılmış metal destekler üstüne oturtulmuştur. Yarış kayıkarına futa adı verilir. Futalar içindeki sporcu sayısına ve her kürekçinin tek ya da çift kürek çekmesine göre sınıflandırılır. Şimdi bunları sırasıyla tanıyalım:

Tek çifte teknede bir kürekçi vardır ve dümenci yoktur. Dört çifte tekneler dört kürekçi ikişer kürek çekerek yarışırlar. Bayanlarda dümenci bulunmasına karşılık erkekler sınıfında dümenci yoktur.

Advertisement

İki çifte; iki kürekçi dümencisiz ikişer kürek çekerler. İki tek; iki kürekçi birer kürek çekerler, dümencili ve dümencisiz olmak üzere iki tipi vardır. Genellikle dümenci ön taraftadır. Dört tek de yine dümencili yada dümencisiz olmak üzere iki sınıf vardır. Dört kişi birer kürek çekerler, dümenci genellikle arkada oturur. Sekiz tek en süratli ve en yüklü tekne tipidir, dümenci arkada bulunur. Sağda ve solda bulunan dörder küreğin dizilişi isteğe göre ayarlanabilir.

Bunları biliyor musunuz?
  • ** Günümüzden 3000 yıl önce, bir Mısır firavununun 5 kilometrelik bir mesafeyi kürekle aştığı bir Sfenks üzerinde kayıtlıdır
  • ** İlk resmi kürek yarışları 1716 yılında İngiltere’de Londra köprüsü ile Chelsea arasında düzenlenmiştir.
  • ** 1974 – 1976 tarihleri arasında iki Amerikalı 12 bin kilometrelik bir yolculuğu kano ile gerçekleştirmişlerdir.


Leave A Reply