Kuşlar ve Kuşların Kısımları, Yapıları ve Özellikleri Nelerdir? Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Kuşlar hakkında bilgiler. Kuşların kısımları ve kuşların kısımları ve organları, kuşların özellikleri, yapısı, beslenmesi hakkında bilgi.

Kuşlar

Kuşlar ve Kuşların Kısımları İle İlgili Bilgiler

  • Tüyler: Kuşların keratinden oluşan ve uçmayı sağlayan tüyleri vardır. Tüyler ayrıca vücut ısısını koruyarak yalıtımı sağlar.
  • Kanatlar: Ön üyeleri bir çift kanat şeklindedir.
  • Solunum sistemi: Akciğer solunumu vardır. Akciğerlere bağlı hava keseleri bulunur. Hava keseleri sayesinde soluma havasını akciğerlerinden iki kez geçirerek havanın oksijeninden daha çok yararlanabilirler. Bu sayede uçma için gerekli enerjiyi üretirler.
  • İskelet: Kemiklerin çoğu ince ve içi boştur. Bu durum iskeletin hafif olmasını sağlar ve uçmayı kolaylaştırır. Kemiklerinin içine doğru uzanan hava keseleri akciğerler ile bağlantılıdır. Solunum sistemine bağlı hava keseleri kemiklerin içine doğru uzanmıştır.
  • Metabolizma: Vücut sıcaklıkları sabittir, yani sıcak kanlı hayvanlardır. Metabolizmaları çok hızlıdır. Hızlı metabolizma uçma sırasında gerekli enerjiyi sağlar. Dört odacıklı olan kalplerinde kirli ve temiz kan bir birine karışmaz. Yani vücutlarında kirli ve temiz kan birbirine karışmadan dolaşır.
  • Gaga: Ağızları gaga şeklini almıştır. Ağızlarında diş yoktur. Gagaları, boynuzsu sert bir maddeden oluşur.
  • Üreme: Eşeyli olarak ve iç döllenme ile çoğalırlar. Sert kabukla örtülü yumurtalarını dış ortama bırakırlar. Yavru gelişimini dış ortamda yumurta içinde tamamlarlar.

Kuşların çoğu türü yumurta üstünde kuluçkaya yatar. Yumurtadan çıkan yavru anne tarafından bir süre bakılır. Yani yavru bakımı olan hayvanlardır.

Kuşların Özellikleri

Kuşlar doğa ananın en sevimli çocuklarıdır, içlerinde sevimsizi, çirkini hiç yok gibidir. O koca gagalı, kaba sesli karga bile, uçarken, havalarda süzülürken ne güzel görünür!

Gerçekten, kuşlarda bizi en çok çeken şey havada uçabilmeleridir. “Kuş olsam da uçsam!” özlemini insanlar çağlardan beri hep içlerinde duymuşlar, bu isteklerine uçakla bir dereceye kadar ulaşmışlardır. Evet, uçağa binip havalarda uçuyoruz ama, kanatlarımız olsa da istediğimiz zaman havalanabilsek çok daha hoş olmaz mı?

Demek oluyor ki kuşları diğer hayvanlardan ayıran en büyük özellikleri uçabilmeleridir. Onları Memeliler’den ayıran bir başka özellik de şudur: Memeliler dört ayaklı, kuşlar iki ayaklıdır, ön ayakları kanat biçimini almıştır; uçmadıkları zaman iki ayak üzerinde seke seke yürürler.

Advertisement

Kuşları başka hayvanlardan ayıran özelliklerden biri de besinlerini gagalarıyla almalarıdır. Bir başka özellikleri: Kuşlar doğumla değil, yumurtayla dünyaya gelirler.

kuşlar

Kaynak: pixabay.com

KUŞLARIN VÜCUT YAPISI

Kuşların iskeleti uçmaya elverişli biçimdedir. Kemikleri ince ama, sağlamdır. Çoğu kemiklerinin içinde hava kesecikleri vardır. Bu cepler kuşun akciğerlerine bağlıdır. Ceplerin havayla dolması hayvanın hafiflemesini sağlar, uçmayı kolaylaştırır. Ayrıca, kuşların kemiklerinin sayısı da, öbür omurgalılarınkinden azdır. Buna karşılık, kaslar çok kuvvetlidir. Çünkü, kuş kasları sayesinde uçabilir. Hele kanatları hareket ettiren göğüs kasları çok gelişmiştir.

Kuşların vücutları tüylerle kaplıdır. Bunlardan, boynu, göğsü kaplayan ince tüylere hav tüyü denir. Kanat, kuyruk tüylerine telek, bunların ardındaki tüylere de kıl tüyleri adı verilir. Tüylerin kuşlara büyük yararı vardır. Hayvanın vücudunu sıcak tuttukları gibi, dış etkilerden de korurlar. Ayrıca, telekler gerilince geniş bir yüzey meydana getirdikleri için, uçmayı da kolaylaştırırlar.

Kuşların tüyleri, bir bakıma, insanların elbiselerine benzer. Sıcak, ya da soğuk ülkelerde oturan insanların giyimleri nasıl birbirinden farklıysa, kuşlardaki tüy çokluğu da yaşadıkları bölgeye göre değişir. Soğuk bölgelerde yaşayan kuşların tüyleri sıcak bölge kuşlarınınkinden daha kaba, daha sıktır. Bütün kuşlar, yılda en az bir kere tüy değiştirirler.

Kuşların görme duyusu çok gelişmiştir. Çoğunda, gözler başın iki yanındadır; bundan dolayı da, iki ayrı görüş açıları vardır.

Kuşların işitme duyusu da çok keskindir. Yalnız, belirli sesleri duyamazlar. Sürüngenler gibi, kuşların da dış kulağı yoktur.

Advertisement

KUŞ NİÇİN ÇOK YER?

Kuşların vücut sıcaklığı 40° kadardır. Hava ister sıcak, ister soğuk olsun, hayvanın bu sıcaklığı değişmez. Kuşlar, vücutlarını böyle yüksek bir sıcaklıkta tutabilmek için, sürekli yemek zorundadırlar. Bundan dolayı da, vücutlarına oranla, bütün hayvanlardan daha çok yerler. İnsan aynı oranda besin alacak olsa, 60 kiloluk bir adamın günde 20 kilo yemek yemesi gerekirdi.

Kuşların beslenmesi Memeliler’den değişiktir. Besinleri öğütmeye yarayan dişleri yoktur. Bundan dolayı da, yiyeceklerini bütün olarak yutarlar. Dolayısıyla, sindirim sistemleri de farklıdır. Mideleri besinleri öğütecek biçimdedir. Kuşun midesine katı, ya da taşlık denir.


Leave A Reply