Kuşluk namazı nedir, ne zaman kılınır? Dinimizde Kuşluk Namazı

0
Advertisement

Kuşluk namazı nedir? Dinimizde nafile namazlardan kabul edilen kuşluk namazı ne zaman kılınır ve özellikleri nelerdir? Nasıl kılınır?

Güneşin doğuşundan yaklaşık 45-50 dakika sonra başlayıp zeval vaktine kadar olan süreye Türkçede ‘kuşluk vakti’ deniyor.

Nafile namazlardan olan kuşluk namazı da bu vakit içinde kılınıyor. Bu namaza Arapçada işrak ya da duha adı veriliyor. Her iki ifade de kuşluk namazını karşılasa da yaygın bilinen haliyle güneş doğduktan 45 dakika sonra kılındığında işrak, güneş doğduktan iki saat sonradan zeval vaktine kadar kılındığında duha adını alıyor.
Namaz

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (sas) kuşluk vaktinde nafile namaz kıldığına ve ashabına bu vakitte namaz kılmayı tavsiye ettiğine dair çok sayıda rivayet bulunuyor. İbn-i Mace’de geçen bir hadis-i şeriflerinde Efendimiz, kuşluk namazı için, “Kim kuşluk namazı kılmaya devam ederse, küçük günahları deniz köpüğü kadar dahi olsa mağfiret olunur.” buyuruyor. Rivayetlerde Efendimiz’in bu namazı severek eda ettiği belirtiliyor. İki, dört, sekiz veya on iki rekât olarak kılınabiliyor. İki rekattan fazla kılınacaksa gündüz kılındığı için dört rekâtta bir selâm verilmesi Hanefi mezhebine göre daha makbul. Eğer dört rekâtta bir selam vererek kılınırsa ikindi namazının sünneti gibi kılınıyor. Yani ilk oturuşta salavatlar, üçüncü rekatın başında Sübhaneke duası okunarak kılınıyor. Kuşluk namazının bir kısmını güneş doğduktan sonra işrak, zevalden önce duha namazı olarak ayrı ayrı kılmak da mümkün.

Ayet-i kerime

Sana vahyedilen kitabı okuyup tebliğ et, namazı hakkıyla ifa et. Muhakkak ki namaz, insanı, ahlâk dışı davranışlardan, meşrû olmayan işlerden uzak tutar. Allah’ı namazla anmak, elbette en büyük fazilettir. Allah, bütün işlediklerinizi bilir. Ankebut Sûresi, 29/45

Hadis-i şerif

Kıyamet günü insanlar ilk önce namazdan sorguya çekilir. Rabb’imiz (cc), sorguya çekilen kişinin durumunu çok daha iyi bilmekle birlikte, meleklerine şöyle emreder: ‘Kulumun namazına bakın, tam mı eksik mi?’ Eğer eksik değilse tam bir namaz olarak kayda geçer, eğer eksik ise Rabb’imiz, ‘Bakın bakalım kulumun nafile namazları var mı?’ der. Eğer nafile (tatavvu) namazları varsa, ‘Farzlarını onlarla tamamlayın.’ emrini verir. Sonra diğer ameller de bu şekilde hesaplanır. Tirmizî, Salât

Advertisement

Leave A Reply