Advertisement
İçinde ve anlamında küsmek kelimesi geçen deyimler ve atasözleri nelerdir? Küsmek konulu atasözleri, deyimler anlamları, açıklamaları

Arka resim kaynak: pixabay.com
Küsmek İle İlgili Deyimler
- “bahtına küsmek”
talihsizliğinden yakınmak. - “feleğe küsmek”
talihten yakınmak, şanstan ümidini kesmek. - “hayata küsmek”
bezgin, kötümser olmak, yaşama isteğini yitirmek: Adi günlerde size öyle gelir ki bunlar hayata küsmüş insanlardır. -R. N. Güntekin. - ” talihine küsmek”
kötü bir durum veya olayla karşılaşıldığında yalnızca talihi suçlamak: Talihimize küseriz ama millî menfaat prensiplerinin bizim yüzümüzden kötülenmesini istemeyiz. -F. R. Atay. - “aralarındaki buzları eritmek”
kırgınlığı, küslüğü ortadan kaldırmak: Kerim ve karısı Necla aralarındaki buzları eritmek amacıyla otele gelmişlerdir. -İ. Aral. - “dargın durmak”
küskün durumda olmak: Bu olaydan sonra benimle aylarca dargın durdu. -R. N. Güntekin. - “gönlünü söndürmek”
küstürmek, kırmak, incitmek: Kalpsiz bir güzelliğin, fakir teyze kızlarının hayatını kırmaktan, gönlünü söndürmekten başka neye faydası var ki! -R. N. Güntekin. - “parmak bozmak”
çocuklar arasında arkadaşlığı sona erdirmek, küsmek. - “surat asmak”
kaşlarını çatıp yüzüne küskün veya dargın bir anlam vermek, somurtmak: Babam biraz surat astı ama anam katıldı gülmekten. -F. R. Atay. - “surat etmek”
birine karşı küskün durmak, asık yüzlü olmak: Şimdi ters yüzü eve dönsek çocuklar ağlar, bayan surat eder.
-R. N. Güntekin. - “suratından düşen bin parça olmak”
öfke veya küskünlükten ileri gelen can sıkıntısıyla suratı asık olmak.
Çağırsa Gitmesek Çağırmasa Küssek
Anlamı; Bu sözler, “niyeti bozuk olan ve her durumda huysuzluk yapan insanlar için” kullanılır.
Hikayesi; Araları pek de iyi olmayan iki adamdan birinin, oğlunun düğünü varmış. Diğeri, yakınlarıyla oturup konuşurken, düğün sahibinden söz açarak: “Mehmed Ağa oğluna düğün yapıyor, çağırırsa gitmeyelim, çağırmazsa da küselim” demiş.
Küsmek İle İlgili Atasözleri
- “İsa’yı küstürdü, Muhammed’i memnun edemedi”
iyilik edeyim derken kimseyi memnun edemedi. - ” küstüğün dağın odununu kesme”
insan onuruna düşkün olup ilişkisini kestiği bir yerden veya kimseden herhangi bir yarar elde etmeye çalışmamalıdır. - ” tavşan dağa küsmüş, dağın haberi olmamış”
önemsiz kişi, önemli kişiye küsse önemli kişinin umurunda bile olmaz. - “baş kırılır (yarılır) fes (börk) içinde, kol kırılır yen (kürk) içinde”
aile içindeki, arkadaşlar arasındaki uyuşmazlıklar yabancılara duyurulmamalıdır. - “gönül bir sırça saraydır, kırılırsa yapılmaz”
kolay kolay onarılamayacağı için bir kimsenin özellikle de dostlarımızın gönlünü kırmamaya özen göstermeliyiz.