Kütahya’da Gezilecek Yerler (Milli Parklar Arkeolojik Yerler Doğal Güzellikler)

0
Advertisement

Kütahya ilinde bulunan gezilecek yerler nelerdir? Kütahya ilinin milli parkları, arkeolojik ören yerleri ve doğal güzellikleri hakkında bilgi.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı

Başkomutan Tarihi Milli Parkı

Başkomutan Tarihi Milli Parkı içinde yer alan iki ana bölüm, Kocatepe ve Dumlupınar’daki savaş alanları, şehitlikler ve anıtları kapsıyor. Kocatepe Afyon’da; Dumlupınar Afyon, Kütahya ve Uşak il sınırlarının birleştiği alanda. Başkomutan Tarihi Milli Parkı, 26-30 Ağustos 1922 tarihinde Büyük Taarruzun gerçekleştiği alanlarda 1981 yılında ilan edildi. Milli parkın ana öğelerini tarihi olgular oluşturuyor.

Kocatepe: Anadolu’nun kurtuluşunu sağlayan Büyük Taarruzun 26 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal tarafından başlatıldığı, sevk ve idare edildiği yer.

Yüzbaşı Agâh Efendi Şehitliği: Büyük Taarruzun ikinci günü (27 Ağustos 1922), Kurtkaya Tepesinde şehit düşen Bayburtlu Ziver Bey Oğlu Yüzbaşı Agâh Efendi, Sinoplu Üsteğmen Feyzullah Efendi ve 100 Mehmetçik adına 26 Ağustos 1972’de açıldı.

Büyük Taarruz Şehitliği ve Mustafa Kemal Atatürk Anıtı: Büyük Taarruz’da şehit düşen 275 subay ve 2 bin 150 Mehmetçik anısına yapıldı.

Advertisement

26 Ağustos Tanıtım Parkı: Kurtuluş Savaşının tanıtımı için ayrılmış 8 hektarlık alan.

Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği: Miralay Reşat Bey’in ve o çevrede şehit düşenlerin anısına yapıldı.

Zafer Müzesi: Bugün müze olan binada 30 Ağustos 1922 Başkomutan Meydan Muharebesinin planları yapıldı ve taarruz emri verildi.

Zafertepe Anıtı: Mustafa Kemal 30 Ağustos 1922 günü sabahı Afyonkarahisar’dan Zafertepe’ye gelerek saat 14:00’ten itibaren Başkomutan Meydan Muhaberesini rasat noktasından sevk ve idare etti. Za-fertepe Çalköy’deki abide bu sürecin simgesi.

Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı: Başkomutan Mustafa Kemal 31 Ağustos 1922 günü muhabere sahasını geziyordu. Şehitler arasında düşman topçu mermisinin açtığı çukura gömülmüş bir sancaktar gördü. Bu aziz şehit toprağın üzerinde katılaşmış koluyla sancağı dimdik tutuyordu. Manzaradan duygulanan başkomutan savaş sonrasında yapılacak şehit asker anıtı için bunun sembol alınmasını istedi. Temelini de bizzat 30 Ağustos 1924’te kendisi attı.

Yüzbaşı Şekip Efendi Şehitliği: 30 Ağustos muharebesinde Yunanlara hücum eden süvari kolordusunun bu civarda verdiği şehitler adına yapıldı.

Advertisement

Üç Tepeler (Aslıhanlar) Şehitliği: Elazığlı Binbaşı Hacı Ömeroğlu Yusuf Ziya, Diyarbakırlı Üsteğmen Mehmetoğlu Ahmet, Urfalı Teğmen Halil İbrahimoğlu Mustafa Hilmi ile beraber 42 Mehmetçik adına 1995’te yapıldı.

Dumlupınar Anıtı: Başkomutan Mustafa Kemal Paşanın “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emrini verdiği karargâhın bulunduğu yerde.

Dumlupınar Şehitliği: Kurtuluş Savaşı sırasında 1919-1922 yıllarında cephe ve cephe gerisinde şehit olanların anısına 1927’de yapıldı.

Aizanoi Antik Kenti

Aizanoi Antik Kenti

Kütahya yakınlarında Çavdarhisar Ovasında Kocaçay’ın (Rhyndakos) kaynağını aldığı yerde Aizanoi. En parlak dönemini İS 2. yüzyılda Roma hâkimiyeti altında yaşadı. Nehrin iki yakasına yayılan kenti, ikisi bugün bile kullanılan dört köprü birbirine bağlıyordu. Kentte Tanrıça Kybele ile özdeşleşen yerel Anatanrıça Meter Steune’ye tapınılıyordu. Aizanoi’nin en dikkat çekici yapısı İmparator Hadrian döneminde (İS 117-138) inşa edilen Zeus Tapınağı’dır. Neredeyse ilk günkü halinde olan tapınağın içindeki Zeus heykelini kentin sikkelerindeki tasvirlerinden öğreniyoruz. Tiyatro, stadion, agora, hamamlar, antik baraj, borsa binası, sütunlu caddeler, nekropol ve Meter Steune kutsal mağarası kentte kalıntıları görülen diğer yapılar.


Leave A Reply