Hacı Murat Kitap Özeti, Konusu, İncelemesi, Karakterler, Lev Tolstoy

0
Advertisement

Lev Tolstoy’un Hacı Murat isimli kitabının konusu nedir? Hacı Murat kitap incelemesi, özeti, romandaki karakterlerin analizi, kitap hakkında bilgi.

Hacı Murat

“Hacı Murat”, Leo Tolstoy’un diğer tüm romanlarından uzunluklarıyla farklılık gösteren bir romandır. Tolstoy bunu 19. yüzyılda yazdı ve bu roman ölümden sonra yayınlandı ve edebiyat dünyasında bir sansasyon haline geldi. Uzunluğu ve tematiği de Tolstoy’un diğer eserlerinden farklıdır ve yazarın karakterlerine olumsuz bakış açısıyla öne çıkmaktadır. Tolstoy, eylem ve davranışlarının analizi yoluyla insan doğasının olumsuz yanını gösterir ve insanlarda var olan iyi herhangi bir şey hakkında şüphe ifade eder.

Hacı Murat

Genellikle “Suç ve Ceza”nın daha küçük bir versiyonu olarak adlandırılan roman, bizi 19. yüzyılın ortalarında Ruslar ve Çeçenler arasındaki savaşların yaşandığı Kafkasya’ya götürüyor. Bu işin daha iyi anlaşılması için Rusya’nın Gürcistan ve Çeçen Cumhuriyeti’ni devraldığını bilmek önemlidir. Çeçen ruhani rehberi ve başkomutan Şamil, Rus işgaline karşı çıktı ve Çeçen’de İslam devleti kurma fikrinden hareketle dini-siyasi bir mücadele başlattı. 1859’da yakalanıp idam edilinceye kadar Ruslarla savaştı ve ölümü Kafkas savaşlarının dolaylı bir nedeniydi.

Tolstoy’un, bağımsız olmak ve dini bir devlet kurmak isteyen Müslümanların ayaklanmasına katılan cesur bir komutan olan Hacı Murat’ın hikayesinden ilham aldığı varsayılmaktadır. Ayaklanmanın liderleri farklı fikirlere sahip olmaya başlayınca Şamil, kendisiyle aynı fikirde olmayanları öldürür ve Hacı Murat karşı tarafa, yani Ruslara geçer. Şamil, Hacı’nın Ruslara gitmesine çok kızdı ve Ruslar onu kabul etti ama Şamil ailesini hapse attı ve Hacı teslim olmazsa onları öldürmekle tehdit etti.

Tolstoy, Hacı Murat’ı Kafkasya’da görev yaparken duymuş ve kardeşine gönderdiği mektuplar bunun kanıtıdır. Bu romanın yazımına birkaç kez ara vermiş olsa da, sağlık nedenleriyle kendi ölümünü beklerken kendini tamamen kitaba adadı. Önsöz onun sağlık durumu ve ölüm korkusundan bahseder. Bize, üzerinde oturduğu ve hâlâ ayağa kalkmaya çalışan bir çalının üzerinden geçen bir çayırı gözlemlediğinden söz ediyor. Orada çiçek toplarken Hacı Murat’ın hikayesini hatırlıyor ve bizi ilk bölüm ve olay örgüsüyle tanıştırıyor.

Advertisement

Kitabın Özeti

Hikaye, yazarın bize bir çayırda çalıların üzerinden geçenleri gözlemleyerek geçirdiği zamanı anlattığı bir önsözle başlar. Çiçek toplamaya çalışıyordu ve içlerinden biri çok dirençliydi. Çiçeğin koparıldıktan sonraki görünüşünden dolayı hayal kırıklığına uğradı. Çayırda yürürken, çiçekleri yükselmeye çalışan bir başka çalının üzerinden geçer. Çiçeği bu romanın baş kahramanı Hacı Murat’a benzetmiştir. Hacı Murat, başkomutanıyla anlaşamayıp taraf değiştirmeye karar veren ünlü bir Çeçen savaşçıydı. Çeçenlerin kaybedeceğini bildiği için Rus tarafına geçti ve yine de Çeçen komutan Şamil tarafından esir tutulan ailesini kurtarmaya çalıştı. Ailesini kurtarmak dışında, savaşta ölen herkesin intikamını almak istiyordu.

Kasım 1851’in sonunda Hacı, iki sadık arkadaşıyla Şamil’in ulaşamayacağı bir yere kaçtı. Yolculuktan yorulmuştu, bu yüzden politik düşünen bir arkadaşının evine gitti. O ve arkadaşları mütevazi evde iyi karşılandılar, ancak köyün diğer sakinleri onun orada olduğunu öğrenince onu sürgüne gönderdiler.

Hacı’nın teğmeni, kendisine Hacı ile görüşme sözü veren Ruslarla bağlantı kurmayı başardı. Daha sonra Hacı, Rus ordusunun bulunduğu kaleye gelmeyi başardı ve Şamil’i devirmek ve ailesini kurtarmak için onların güvenini ve desteğini kazanacağını umuyordu.

Gelişini anlatmadan önce Tolstoy, Çeçen askerler arasında kalenin dışında meydana gelen daha küçük bir çatışmayı anlattı. Genç bir Rus askeri vuruldu ve kısa süre sonra askeri hastanede kan kaybından öldü. Tolstoy, romana hayatıyla ilgili bir hikayeyi ekler. Hayatını ve askere gidişini anlatır. Kardeşinin yerini almak için askere gitmiştir çünkü onun aksine, kardeşinin bir ailesi vardır. Bu yüzden askerlik hizmetini daha az fedakarlık olarak algılar. Babası kararına üzülür çünkü Tolstoy ağabeyinden çok daha başarılıdır ve kendini işine adamıştır.

Kalede kaldığı süre boyunca Hacı, Prens Mihail Vorontsov ile arkadaş oldu. Yakışıklı ve terbiyeli olduğu için askerlere onu sevdirmek kolaydı. Şöhretine ve lekesiz siciline hayran kaldılar. Erkekliği ve dürüstlüğü onu daha da çekici yaptı ve herkes onun varlığından keyif aldı. Vorontsov onun düşüncesine hayran kalır ve ona bir cep saati verir ve Hacı özellikle onun bu hareketinden etkilenmiş ve mutlu olmuştur.

Hacı’nın Tiflis’te kalışının beşinci gününde general, Hacı’nın hikayesini yazması için Loris-Melikov’u gönderir. Şimdi geçmişi hakkında daha fazla şey öğreniyoruz. Küçük bir köyde doğdu ve annesi soyluların çocuklarına baktı. On beş yaşındayken köyünü ziyaret eden ulaklar, herkesi özgürleşmek ve bir din devleti kurmak için Rusya ile savaşa girmeye çağırır. İlk başta tekliflerini reddetse de, savaşın gidişatı hakkında birisiyle konuştuktan sonra, kendisine sunulan savaş planını onayladığı için katılmaya karar verdi. Rus esaretinde Müslümanlardan sorumlu olan Şamil, ilk çatışmada Hacı’yı küçük düşürdü.

Advertisement

Yıl boyunca pek çok mücadele yaşandı ve Çeçen ordusu içinde isyanlar başladı çünkü birçoğu Rus ordusunu yenemeyecek olsa da Hamzat halkı dağılmaya ve ordudan ayrılmaya başladı. Başkomutan Hamzat, tüm Rus yanlısı askerleri öldürmek ve Dağıstan’ın bir bölgesini kontrol altına almak için bir saldırı düzenledi. Aynı fikirde olan arkadaşlarının beklenmedik şekilde öldürülmesi, Hacı ve kardeşinin kendisine karşı olduğunu düşünmesine neden olur, ancak bir çatışmada Hamzat öldürülür ve tüm yandaşları sürgüne gönderilir. Hacı’nın kardeşi de saldırıda öldürülür ve yeni lider olarak Hamzat’ın yerini Şamil alır. Şamil Hacı’yı yanına çağırır ama o reddeder ve Hacı’nın kardeşini ve diğer askerleri öldürmekle suçlanır. Şamil daha sonra Hacı’nın ailesini – anne, eş ve çocuklar – hapse atar.

Ailesini Kurtarma Çabası

Rus ordusu Hacı’nın müzakere becerilerinin farkındaydı, bu yüzden onu Şamil ile müzakerede kullanmaya karar verdiler. Vorontsov’un niyetleri, Vorontsov’un savaş başarılarını her zaman kıskanan Savaş Bakanı tarafından yok edildi, bu yüzden ondan intikam almak için bu şansı kullandı. Hacı casuslukla suçlandı ve bu bilgi Kral Nicholas’a ulaştığında Hacı sıkı bir gözetim altında kaleye alındı.

Yazar, hikayenin odağını Nicholas’ın açıklamasına kaydırır. Kendisini kadınları, kayınbiraderi ve Rus öğrencilerden nefret eden uyuşuk, bencil ve sert bir adam olarak tanımlayan karakterinin ve kişiliklerinin ayrıntılı bir tanımını verir.

Çeçenlere karşı askeri bir saldırı emri verdi ve Hacı kalede kalmaya zorlandı. Bu arada annesi, karısı ve oğlu, onları kurtarmanın daha da zor olacağı başka bir yere taşınır. Hacı konumunun farkına vardı: Ruslar ona Şamil’le savaşmasına izin verecek kadar güvenmedi ve Şamil’e geri dönemedi çünkü kendi hayatını riske atıp hain olarak cezalandırılacaktı. Kaleden kaçmaya ve ailesini kurtarmasına yardım edecek birkaç adam toplamaya karar verdi.

Tolstoy daha sonra Hacı’nın kaçışını tersten anlatarak gelecekteki olaylara ve olay örgüsünün bitişine atlamaya başlar. Rus askerlerinin Hacı’nın kellesini taşıyarak kaleye geri döndüğünü anlatır. Hacı’nın arkadaşı ve Vorontsov’un karısı Maria Dimitriyevna, onun ölümü, savaş ve sonuçları karşısında dehşete düştü. Üzgün ​​ve acılıydı, bu yüzden erkekleri kana susamış kasaplar diyen savaşlar için suçlamaya başladı. Yanındaki askerler Hacı’nın ölümünü anlattılar.

Hacı, kendisine sadık kalan beş teğmenin yardımıyla kendisini takip eden korumalardan kaçmayı ve kurtulmayı başardı. Bir bataklığın üzerinden koşarken, geçemeyeceğini anlayınca saklandı. Yaşlı bir adam onu ​​ve arkadaşlarını fark etti ve her şeyi kale komutanına anlattı. Çok geçmeden askerler Hacı’nın etrafını sardı. O ve yandaşları yeniden toplanıp bir saldırı başlattı ama yaralandılar. Müritleri öldürüldükten sonra Hacı orduya koştu, son kurşunlarını sıktı ve hayatının gözlerinin önünden geçtiğini gördü. Yere ölü bir şekilde düştüğünde kafası kesildi. Sonunda Tolstoy, Hacı Murat ile çayırdaki çiçek karşılaştırmasını tekrarlıyor.

Karakter Analizi

Baş kahraman Hacı Murat’tır ve romana onun adı verilmiştir. Çıkışı olmayan umutsuz bir durumda, hayatın bir dönüm noktasında olan bir adamdı. Savaşın karşıt tarafları arasında duruyordu ve ailesini esaretten kurtarmak için hayatını tehlikeye attı. İlk başta savaşa karşıydı ama daha sonra başkalarının idealleri tarafından baştan çıkarıldı ve orduda kendisine bir isim yaptı. Hamzat’ın kendisiyle göz göze gelmeyen insanlardan intikam alması ve Hacı’nın kardeşinin ölümü sırasında inandığı her şeyden şüphe duymuştur. Bir çoğunun yalan olduğunu ve siyasetin kurbanı olduğunu anlayınca bir şeyler yapmaya karar verir.

Hamzat’ı öldürerek, daha sonra pişman olduğu ve ailesi kaçırıldığında bedelini ödediği cesaret ve dürtüsellik gösterdi. Hacı ailesini kurtarmak için fırsatçı bir şekilde Rusların tarafını tuttu ama onların güvenini kaybettiğinde tek başına çalışmaya karar verdi ve hiçbir yere varmayan bir intihar görevi başlattı. Hacı, inancını inançla değiştiren, her zaman kavga eden ve kendisine uygun olmayan hiçbir durumu kabul edemeyen bir kişi olarak tanımlanır. Müzakere konusunda değerli olmasına rağmen sabrını yitirerek avantajını kaybetti.

Karakter, okuyucunun onunla ilişki kurabilmesi için anlatılmıştır, ancak her sonucun kendi seçimlerinden ve eylemlerinden ortaya çıktığını unutmamalıyız. Hacı’nın karakteri bize insan karakterinin karanlık, hesaplanmış yönüne dair bir fikir veriyor. Çatışmaları uzatarak ve yeni sorunları kışkırtarak sorunları çözmek, durum istenmeyen bir durumda radikal bir fikir değişikliği kadar gidilecek yol değildir. Hacı iki taraflı oynandığında acı bir şekilde öldü ve başının kesilmesiyle daha da aşağılandı ve insan eylemlerinde kahramanlık ve dürüstlüğün tanımını merak etmeye bırakıldık.

Şamil ayaklanmanın lideriydi. Askeri ve dini bir işlevi vardı ve kendi idealine o kadar aşık bir adamdı ki, sonuçlarını umursamadan çöküşe koştu. Atmosferin içinden savaşın umutsuz olduğunu görse de savaşmaktan vazgeçmez. Uzun boylu, güçlü, karizmatik ve zalimdi. Şamil, Hacı’nın ailesini ele geçirdi ve onları Hacı’yı öldürmek için bir silah olarak kullandı. Ayrıca ona karşı durmaya çalışan herkesin başına geleceklerin bir örneği olarak hizmet ettiler. Şamil, adalet, din ve ideoloji gibi sebepleriyle araçlarını meşrulaştıran bir tiran ve diktatördür.

Advertisement


Leave A Reply