Kuzey Buz Denizi Coğrafi Özellikleri, Nerededir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kuzey Buz Denizi nerededir? Kuzey Buzu denizi ile ilgili genel ve coğrafi bilgileri, konumu ve özellikleri nelerdir, hakkında bilgi.

Kuzey Buz Denizi

Dünyanın kuzey kesiminde kalan, güneyden Asya’nın, Avrupa’nın, Kuzey Amerika’nın kuzey kıyıları ile sınırlanan denizdir. Yüzölçümü, vaklaşık olarak, 14.110.000 \displaystyle k{{m}^{2}}‘dir En derin yeri, Yeni Sibirya Adaları’nın kuzeydoğusunda, 5.625 metre kadardır.

Kuzey Buz Denizi gerçekte bir okyanustan çok, çeşitli adlar altında birçok bölümlere ayrılmış denizler topluluğudur. Başlıcaları şunlardır;

Uç Denizler. — Hudson Körfezi; Ballin Körfezi; Kuzey Amerika takımadaları arasında kalan, çok yerinde boğazlar, kanallar halindeki denizler; Grönland Denizi, Barentz Denizi, Beyaz Deniz; Kara Denizi; Nordensk; Old (Laptev) Denizi; Doğu Sibirya Denizi.

İç Havza. — Derinlik bakımından Okyanus özellikleri gösterir. 5.000 metre derinliği aşan yerlere rastlanmıştır. Beaufort Denizi, Alaska’nın kuzeyinde doğu-batı doğrultusunda uzanır.

Advertisement

Kaynak 2

Kuzey Kutup Dairesi (66°33′) ile Kuzey Kutbu arasında kalan denizler topluluğu. Yüzölçümü 14.055.930 km?, ortalama derinliği 1.505 m, en derin yeri 6.258 m. Asya, Avrupa, Amerika kıtalarının kuzey kıyılarıyla çevrilidir. Başlıca bölümlerini: Grönland, Norveç, Barents, Kara, Laptev, Beaufort, Baffin denizleri oluşturur. Büyük ölçüde buzlarla kaplı olan deniz, Büyük Okyanus’a Amerika ve Asya arasındaki Bering Boğazı; batısındaki Baffin Denizi ve doğusundaki Grönland, Norveç denizleriyle bağlanır.

Kuzey Buz Denizi’nin sualtı topoğrafyasını genel olarak Rusya Federasyonu’ndaki Lomonosov Sıradağları’nın sualtı uzantısının ayırdığı iki büyük havza oluşturur. Kuzey Buz Denizi üç su tabakasından oluşur. Yüzeydeki tabakanın sıcaklığı 0°C dolayında, tuzluluk oranı % 32-33 iken Atlas Okyanusu’ndan gelen 3-4°C sıcaklıktaki ortasularda tuz oranı % 35’dir. Dip sulardaysa sıcaklık 0-85 °C arasındadır. Tuzluluk oranı ise düşüktür. Denizdeki buzların kalınlığı 2-4 m olup, bu buzlar sürekli hareket halindedir. Bunlar rüzgâr yönünde ve rüzgârın hızına göre günde 4-35 km. hızla yer değiştirebilirler. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bilimsel araştırmaların hız kazandığı denizde, keşfedilmemiş hiçbir yer kalmadı. 1958’de, dünyada nükleer enerjiyle çalışan ilk denizaltı olan ABD Donanması’na bağlı Nautilus, Kuzey Buz Denizi’ni buz tabakalarının altında aştı.

Kuzey Nedir? Sözlük Anlamı

  • “Kuzey”
    1. Sağını doğuya, solunu batıya veren kimsenin tam karşısına düşen yön, dört ana yönden biri, şimal, güney karşıtı
    2. Bulunduğu noktaya göre kuzeyde kalan yer
    “Zonguldak Ankara’nın kuzeyindedir.”
    3. denizcilik Yıldız
  • “kuzey küre ”
    Kuzey Kutbu’ndan Ekvator’a kadar olan bölge
  • “kuzey noktası ”
    Ufukta kuzey doğrultusunun gök küresini deldiği nokta
  • “kuzeybatı ”
    Kuzeyle batı arasındaki yön
  • “kuzeydoğu ”
    Kuzeyle doğu arasındaki yön
    “Kuzeydoğudan esen poyraz, ay ışığında beyazımsı görünen asfalttan geçerek vadiye indi.” – N. Meriç
  • “Kuzey Yıldızı ”
    Kutup Yıldızı
  • “Kuzey Kutbu ”
    İki kutuptan Ekvator’un kuzey tarafında yer alan kutup bölgesi


Leave A Reply