Charles Babbage Kimdir? Charles Babbage’ın En Ünlü İcadı Nedir?

0
Advertisement

Charles Babbage kimdir? Programlanabilir bilgisayarlar fikrini ortaya atan İngiliz matematikçi, analitik filozof ve makine mühendisinin hayatı, fikirleri ve çalışmaları nelerdir?

Charles Babbage

Charles Babbage (Kaynak: wikipedia.org)

Charles Babbage (26 Aralık 1791 – 18 Ekim 1871), programlanabilir bilgisayar kavramını geliştiren İngiliz matematikçi, filozof, mucit ve makine mühendisiydi. Charles Babbage, 1791’de Londra, İngiltere’de doğdu. Çocukken çeşitli öğretmenleri ve okulları vardı ve matematik sevgisi geliştirdi. 1810’da Cambridge’deki Trinity College’a kabul edildi. Daha sonra Cambridge, Peterhouse’a taşındı ve burada matematik alanında onur derecesi aldı.

Cambridge’de matematik öğretiminin kalitesinden hayal kırıklığına uğradı, ancak matematikle ilgili konuları keşfetmekle ilgilenen, benzer düşünen bir grup öğrenci olan Analitik Cemiyet’e katıldı. Öğrenciyken, bir makineyle hesaplama yapmayı deneme fikrini tasarladı. Masadaki (çoğu yanlıştı) logaritmalara baktıktan sonra, onları sistematik olarak çözmeye çalışmanın daha iyi olacağını düşündü.

“Bayım. Herschel… beraberinde bilgisayarlardan gelen hesaplamaları getirdi ve biz de sıkıcı doğrulama sürecine başladık. Bir süre sonra, pek çok tutarsızlık meydana geldi ve bir noktada bu tutarsızlıklar o kadar çoktu ki, Herschel’in “Oldukça mümkün” yanıtını verdiği “Tanrım, bu hesaplamaların buharla yapılmasını diliyorum” diye haykırdım.

– Charles Babbage (1821) matematik tablolarında hatalar görüyor. (burada bilgisayarlar hesaplama yapan insanlar anlamına gelir) Harry Wilmot Buxton ve Anthony Hyman (1988), Memoirs of the Life and Works of the Late Charles Babbage’dan alıntılanmıştır.

1822’de, hesaplamaları mekanik olarak hesaplamaya çalışan “fark motoru” üzerinde çalışmaya başladı. Babbage’ın birçok makinesi gibi onlar da asla tamamlanmadı. Bu kısmen kişiliğinden ve ayrıca fonlarının sık sık kurumasından kaynaklanıyordu. Fikirlerini her zaman en iyi aktaran kişi değildi ve onu finanse eden insanları görmezden gelebilirdi. Babbage ile etkilemeye çalıştığı kişiler arasında genellikle buz gibi bir ilişki vardı.

Advertisement

Bana iki kez soruldu, “Dua edin Bay Babbage, makineye yanlış sayıları koyarsanız, doğru cevaplar çıkacak mı?” “Bir durumda Yukarı’nın bir üyesi, diğerinde Aşağı’nın bir üyesi olan House bu soruyu sordu. Böyle bir sorunun yol açabileceği fikir karmaşasını tam olarak anlayamıyorum.”
Babbage (1864), Bir Filozofun Hayatından Pasajlar, ch. 5 “Diferansiyel Motor No. 1”

babage-bilgisayar Ancak, daha sonra 1991’de Babbage’ın özelliklerine göre bir fark motoru yapıldı ve çalıştığı bulundu. Babbage tarafından tasarlanan bir yazıcı da daha sonra yapıldı. Babbage’ın makineleri mekanik olsa da günümüz bilgisayarlarıyla bazı benzerlikleri vardı. Ayrı hafızaları, I/O üniteleri vardı ve kontrol ünitesi ileri atlamalar gerçekleştirebiliyordu. Babbage’a bir asistan olan Ada Lovelace (Lord Byron‘ın kızı) da yardım etti. Lovelace matematik konusunda yetenekliydi ve Babbage’ın bilgisayarının programlama yönü üzerinde çalıştı.

1824’te Babbage, Kraliyet Astronomi Derneği’nin Altın Madalyasını kazandı.

“Matematiksel ve astronomik tabloları hesaplamak için bir motor icat etmesi için.”

Ancak, genel olarak onurlardan hoşlanmaz, şövalyeliği ve baronluğu reddederdi.

Mezun olduktan sonra Cambridge’de matematik öğretmeni olarak çalıştı. Ayrıca hükümet tarafından programlanabilir bir bilgisayar oluşturmak için kullanıldı. Önemli miktarda fon aldı, ancak sonunda hükümet bitmiş bir ürün görmek için çaresiz kaldı ve finansmanı geri çekti. Neredeyse bitmiş modellerinin çoğu hurda için eritildi, ancak mekanik hesaplama için mevcut olasılıkları göstermek için çok önemli bir mucit olarak kabul ediliyor. Artık “bilgisayarların babası” olarak kabul ediliyor.

Advertisement

Babbage, bilgisayarların hesaplamaların yapılma şeklini kökten değiştirebileceği konusunda kesinlikle bir öngörüye sahipti. Kendi kuşağının diğer insanları tarafından her zaman paylaşılmayan bir iyimserlik.

“Analitik bir motor var olur olmaz, bilimin gelecekteki seyrine mutlaka rehberlik edecektir. Ne zaman onun yardımıyla bir sonuç aransa, soru ortaya çıkacaktır: Makine bu sonuçlara en kısa sürede hangi hesaplama yöntemiyle ulaşabilir? »
Babbage (1864) Bir Filozofun Hayatından Pasajlar, ch. 8 “Analitik motorun”.

Bilgisayarlara ek olarak, demiryollarındaki engelleri yakalamak için motorların önüne yerleştirilecek bir pilot veya “inek yakalayıcı” gibi başka icatlara da katkıda bulundu. Bunlar Amerika’da yaygın olarak kullanılıyordu. Çeşitli zamanlarda Brunel’in Great Western Demiryolları için çalıştı.

Babbage, 1814’te Georgiana Whitmore ile evlendi. Çiftin sekiz çocuğu oldu, bunlardan sadece dördü bebeklik döneminde hayatta kaldı. Babbage, 1871’de 79 yaşında öldü.


Leave A Reply