Lahananın Sağlık Açısından İnanılmaz Yararları, Neden Lahana Yemeliyiz?

0
Advertisement

Lahana sebzesinin insan sağlığı açısından yararları nelerdir? Lahananın besin değeri, içerdiği vitamin ve mineraller, beslenmedeki yeri

lahana

Neden Lahana Yemeliyiz? Cevapları

Lahana rengi yeşilden kırmızıya ve mora değişebilen ve yaprakları pürüzsüz veya buruşuk olabilen çok çeşitli türleri olan bir sebzedir.Pişirilmiş yarım fincan başına sadece 20 kalori içermesi ile, tabağınızda yer almaya değer bir sebzedir.

Lahana hakkında hızlı gerçekler

İşte lahana hakkında bazı önemli noktalar. Daha ayrıntılı ve destekleyici bilgiler yazının devamında yer almaktadır.

Lahana turpgillerden bir sebzedir.
Lahana içindeki bir kimyasal, radyasyonun olumsuz etkilerine karşı koruma sağlayabilir.
Lahanada bulunan sülforafan kansere karşı korunmaya yardımcı olabilir.
Yarım bardak pişmiş lahana 81.5 mikrogram K vitamini içerir.

Lahananın Yararları

Birçok çalışma, lahana gibi bitki bazlı gıdaların artan tüketiminin diyabet, obezite, kalp hastalığı ve genel mortalite riskini azalttığını öne sürdü. Ayrıca sağlıklı bir cilt, artan enerji ve genel olarak daha düşük kiloyu desteklemeye yardımcı olabilir.

Advertisement

lahana

1) Radyasyon tedavisinde korunma sağlar

3,3′-diindolilmetan (DIM) olarak bilinen ve lahanada bulunan bir bileşiğin, radyasyon ile ilgili bazı hayvan çalışmalarında kısa süreli hayatta kalma oranlarını arttırdığı gösterilmiştir.

Georgetown Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, sıçanlara öldürücü dozda radyasyon verildi. Bazıları tedavi edilmeden bırakıldı ve diğerleri 2 hafta boyunca günlük DIM enjeksiyonu ile tedavi edildi.

Tedavi edilmeyen sıçanların tümü öldü, ancak DIM alanların yüzde 50’sinden fazlası 30 günlük sürede hayatta kaldı.

Aynı araştırmacılar deneyi fareler üzerinde yürüttüler ve benzer sonuçlar buldular.

DIM ile tedavi edilen farelerin, radyasyon tedavisinin genellikle azaldığı daha fazla sayıda kırmızı ve beyaz kan hücresi ve kan trombositine sahip olduğunu belirleyebildiler.

Advertisement

DIM’in kansere karşı koruyucu etkileri olduğu düşünülmektedir, ancak bu çalışma, ileride kanser tedavisi sırasında sağlıklı dokuları korumak için bir kalkan olarak kullanılmasının da umut olduğunu göstermektedir.

2) Kanserin önlenmesi

Lahanada bulunan bir başka kanserle savaşan bileşik, sülforaftandır. Son 30 yılda yapılan araştırmalar, turpgillerden oluşan sebzelerin tüketilmesinin daha düşük kanser riski ile ilişkili olduğunu göstermiştir.

Son zamanlarda araştırmacılar, turpgillere sebzelere acı tat veren kükürt içeren bileşiğin – sülforafan – aynı zamanda onlara kanserle mücadele güçlerini veren şey olduğunu tespit edebildiler.

Araştırmacılar şu anda sülforafanın kanseri geciktirme veya engelleme yeteneğini test ediyorlar. Moleküler düzeyde umut verici sonuçlar, melanom, özofagus, prostat ve pankreas dahil olmak üzere birçok kanser türünde görülmüştür.

Araştırmacılar, sülforafanın, kanser hücrelerinin ilerlemesinde rol oynadığı bilinen zararlı enzim histon deasetilazını (HDAC) inhibe etme gücüne sahip olduğunu keşfettiler. HDAC enzimlerini durdurma kabiliyeti, sülforafan içeren gıdaları kanser tedavisinin potansiyel olarak güçlü bir parçası haline getirebilir.

Missouri Üniversitesi’nde yapılan bir başka çalışma, lahana, maydanoz ve kerevizde bulunan ve apigenin adı verilen başka bir kimyasalı inceledi; agresif bir meme kanseri formundan alınan hücreler farelere implante edildiğinde tümör büyüklüğünün azaldığı bulunmuştur. Araştırmacılar bulgularının apigenin’in gelecekte kanser için toksik olmayan bir tedavi olarak kullanılma potansiyeli olduğunu gösterdiğini iddia ediyor.

Kırmızı lahana, diğer kırmızı ve mor meyve ve sebzelere canlı renklerini veren aynı bileşik olan güçlü antioksidan antosiyanini içerir.

Laboratuarda, antosiyaninlerin kanser hücresi çoğalmasını yavaşlattığı, halihazırda oluşturulmuş kanser hücrelerini öldürdüğü ve yeni tümör büyümelerinin oluşumunu durdurduğu gösterilmiştir.

3) Kalp sağlığı

Kırmızı lahanadaki kansere karşı korunmaya yardımcı olan aynı güçlü antosiyaninlerin, kardiyovasküler hastalığa yol açabilecek iltihabı baskıladığı gösterilmiştir.

Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde yakın zamanda yayınlanan bir raporda, kardiyovasküler hastalıktan daha düşük ölüm riski olan flavonoid açısından zengin gıdaların alımı ile ilişkili olduğu ve az miktarda flavonoid açısından zengin gıdaların bile faydalı olabileceğini belirtti. Lahanadaki yüksek polifenol içeriği ayrıca trombosit oluşumunu önleyerek ve kan basıncını azaltarak kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir.

lahana

Advertisement

4) Bağışıklık ve Sindirim

Lahana tüketmenin popüler bir yolu, lahana turşusu gibi fermente bir formdadır. Probiyotiklerle dolu olan fermente gıdalar, bağışıklık ve sindirim sistemleriniz için tüketebileceğiniz en iyi şeylerden biri olabilir. Sağlıklı mikroplar lezzeti korumak ve geliştirmek için asidik bir ortam oluşturur; fermantasyonda üretilen enzimler vitamin ve minerallerin emilmesini kolaylaştırır.

Lahanadaki lif ve su içeriği de kabızlığı önlemeye ve sağlıklı bir sindirim sistemini korumaya yardımcı olur. Yeterli lif yemek, toksinlerin safra ve dışkı yoluyla atılması için çok önemli olan düzenliliği arttırır.

Son çalışmalar, diyet lifinin bağışıklık sistemi ve iltihaplanmanın düzenlenmesinde rol oynayabileceğini ve sonuç olarak kardiyovasküler hastalık, diyabet, kanser ve obezite gibi iltihaplanma ile ilgili durum riskini azalttığını göstermiştir.

Besin Değeri

Yarım fincan rendelenmiş pişmiş lahana (75 gram) şunları içerir:

17 kalori
4 gram karbonhidrat (1 gram lif ve 2 gram şeker dahil)
1 gram protein
Yarım fincan pişmiş lahana yemek, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 30-35’ini karşılar. Ayrıca şunları sağlar:

81.5 mikrogram K vitamini
11 miligram magnezyum
22 mikrogram folat
Ayrıca, daha az miktarda B-6 vitamini, kalsiyum, potasyum ve tiamin.

Lahana, antioksidanlar kolin, beta-karoten, lutein ve zeaksantin ve ayrıca flavonoidler kaempferol, quercetin ve apigenin içerir.

Kırmızı lahana, yeşil lahanadan daha fazla bu bileşikleri içerir.

Lahana Sarması Tarifi

Diyetimize Lahana Ekleyelim

Herhangi bir salataya veya taze lahana salatası kıyılmış lahana ekleyin. Lahanayı buzdolabında 2 haftaya kadar saklayabilirsiniz.

Lahana çiğ, buharda pişirilmiş, haşlanmış, kavrulmuş, sote veya doldurulmuş olarak yenebilir. Genellikle lahana ile ilişkili kükürtlü koku sadece lahana aşırı pişirildiğinde gelişir. Bir lahana ne kadar uzun pişirilirse, koku o kadar güçlü olur.

Advertisement

Daha fazla lahana yemek için hızlı ipuçları:

Basit tutun ve kavrulmuş doğranmış lahanayı zeytinyağı, çatlamış karabiber ve kıyılmış sarımsak ile karıştırın
Taze yeşil salataya kıyılmış lahana ekleyin
Herhangi bir çorbaya doğranmış lahana ekleyin LAHANA SARMASI TARİFİ

Riskleri

Lahana Çorbası Diyeti olarak bilinen popüler bir diyet 1950’lerde ortaya çıktı ve hala orta derecede popüler. Sınırsız miktarda lahana çorbası tüketmeye odaklanır ve hızlı bir kilo kaybı vaad eder.

Bununla birlikte, diyet tekrar normal bir şekilde yemeye başladığında, bu diyetten sonra kaybedilen herhangi bir kilo hızla geri dönecektir. Hayatınızın geri kalanı boyunca günlük lahana çorbası yemek istemiyorsanız, lahana çorbası diyetine başlamamalısınız.

Bunun yerine, daha bütün, işlenmemiş yiyecekler ve lahana dahil olmak üzere çeşitli meyve ve sebzeleri yemeye odaklanın. Coumadin (warfarin) gibi kan incelticiler alıyorsanız, aniden kan pıhtılaşmasında büyük rol oynayan K vitamini içeren az ya da çok yiyecek yemeye başlamamanız önemlidir.

Bazı insanlar turpgillerdeki sebzeleri sindirmekte zorlanırlar. Küçük porsiyonlar yemek ve lahanayı iyi pişirmek yardımcı olabilir.

Hastalığı önlemek ve sağlıklı kalmak için en önemli olan diyettir. Çok çeşitli yiyeceklerle beslenmek, tek yiyeceklere konsantre olmaktan daha iyidir.


Leave A Reply