Lakme Operası Konusu Özeti Karakterleri Haskkında Bilgi (Léo Delibes)

0
Advertisement

Lakme Operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Lakme Operasının konusu, geçtiği dönem ve özeti, hakkında bilgi.

Lakme Operası
Lakme Operası

Üç perdelik operadır.

  • Bestecisi: Léo Delibes
  • Metin: Edmond Gordinet ve Philippe Gille.
  • İlk oynanış: 1883 Paris.
  • Başlıca kişiler: Nilakantha (Bas), Lakmé (Soprano), Mrs. Bentson (Mezzosoprano), Ellen (Soprano), Gerald (Tenor), Frédéric (Bariton).
  • Konunun geçtiği çağ ve yer: 19’uncu yüzyılda Hindistan.

Operanın Konusu

İngiliz düşmanı rahip Nilakantha’nın kızı Lakmê, evin bahçesinde beş yabancıyla karşılaşır. Bunlardan ikisi İngiliz subayı, üçü kadındır. Kız hemen bahçeden kaçar, döndüğünde subaylardan Gerald’la karşılaşır. İki genç büyülenmiş gibi birbirlerini ilk anda sevmişlerdir. Nilakantha’nın yaklaştığı duyulur, Lakmé subaya kaçacak yeri gösterir. Rahip bahçeye bir yabancının girdiğini öğrenmiştir. Öç almak üzere kızıyla yabancıları aramaya çıkar. Lakmé pazar yerinde Gerald’ı görmüş, tehlikeyi umursamayarak konuşmaya koyulmuştur. Subayı yakındaki kutsal ormanda beraberce yaşamaları için kandırmaya çalışırken Nilakantha, Gerald’a yaklaşarak bıçağını sırtına saplar. Lakmé, yaralı sevgilisini alarak ormana götürür, tedavi eder.

Bir ara onu yalnız bırakarak, içen sevgililerin bir daha ayrılmadıkları kutsal sudan almaya gider, bu sırada Gerald’ın arkadaşı Frédéric gözükür. Frédéric onları uzun süre aramıştır. Gerald’ı vatan görevine çağırmaktadır. Lakmé dönünce sevgilisindeki değişikliği anlar, zehirli bir bitkiyi ezerek suyunu içer. Nilakantha da izlerini bulmuştur, bu defa Gerald’ı öldürecektir. Lakmé babasından onu bağışlamasını isteyerek son nefesini verir. Gerald kendisi için ölen sevgilisini gözyaşlarıyla kucaklarken Nilakantha kızının ruhu için dua etmektedir.

Değişik iklimlerden esinli bir opera bestelemek isteyen Delibes aradığı konuyu Edmond Gondinet’nin “Le Mariage de Loti” adlı öyküsünde bulmuştur. “Lakmé” aynı çağın verimi olan “Carmen” ve “Mignon”un etkilerini taşır.

Tanınmış bölümler:

“Fantaisie aux divins mensanges” (Gerald); “D’où vienstu” (Lakmé Gerald), “De la Fille du Paris-Çan aryası” Lakmé.

Advertisement

Leave A Reply