Ülkeler Rehberi Laos – Laos ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi
LAOS;
- Yüzölçümü: 236.800 km2.
- Başkenti: Vientiane.
- Dil: Laoça, Fransızca, Tayca.
- Din: Theravada Budizmi (% 58), Konfüçyusculuk, Taoculuk, Hristiyanlık.
- Para birimi: 1 yeni kip = 100 at.
- Başlıca kentleri: Luang Prabang, Savannakhet, Pakse.
Güneydoğu Asya’da devlettir. Çinhindi Yarımadası’nın orta kesiminde yer alan ve denize çıkışı bulunmayan ülke; kuzeyden Çin, doğu-kuzeydoğudan Vietnam, batıdan Birmanya, Tayland, güneyden Kamboç ile çevrilidir. Batıda Mekong Irmağı, Myanmar Birliği (eski Birmanya) ve Tayland sınırlarının büyük bölümünü oluşturur.
Yüzey Şekilleri;
Ülkenin büyük bölümü dağlar ve sık ormanlarla kaplıdır. Mekong ve büyük kollarının suladığı vadilerin dışında düzlük yoktur. Kuzeyde, yer yer yüksekliği 2.000 m’yi bulan yaylalar yer alır. Bu yaylaları birbirinden ayıran derin ve dar bazı vadilerde hızlı akışlı ırmaklar göze çarpar. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan ve en yüksek noktada 2.500 m’ye ulaşan, en önemli dağ sırası Annam Dağları, Mekong Havzası’nı, Güney Çin Denizi’ne dökülen ırmaklardan ayırır. Irmaklardan, ulaşımda yararlanılır. Asya’nın en büyük ırmaklarından biri olan Mekong, yer yer dağlık bölgelerde ve dar boğazlarda aktığından güçlü akıntılar ve üzerinde oluşan çağlayanlar nedeniyle ancak Luang Prabang’tan sonrası ulaşıma elverişlidir. Güneyde Khone. debi bakımından dünyanın ikinci büyük çağlayanıdır.
İklim;
Laos, tropikal muson kuşağında bulunduğundan, yazlar nemli, kışlar yağışsız geçer. Mayıs-eylül arasında, güneybatı musonu, metrekarede en az 1.500 mm yağmura yol açar. Daha sonra kasım, nisan arası esen kuzeybatı musonunda bu değer 250 mm’nin altına düşer. Yağışsız kış aylarında 15°C olan ortalama sıcaklık, yağışların başlamasından önce hızla yükselir, yazın 28°C’ye ulaşır.
Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;
Kuzeyde ovaların, yaylaların ve dağların tipik bitki örtüsü, yaprak döken ve dökmeyen ağaçlardan oluşan muson ormanlarıyla, yalnız yaprak dökmeyen ağaçlardan oluşan tropikal yağmur ormanlarıdır. Buralarda en çok görülen kerestesi değerli tik ağacıdır. Orta kesim ve güneyde kurak kireçtaşı bölgelerinde ormanlar seyrektir. Bazı ova ve yaylalar, savan topluluklarıyla kaplıdır. Muson ormanlarının arasındaki düzlüklerde yetişen otlar daha sık ve serttir. Birçok bölgede görülen çalıların, çiçek açanlarına da sık rastlanır. Kaplan, leopar, fil, yabanöküzü çok çeşitli vahşi memelilerin başlıcalarıdır.
Ekonomisi;
Tarım. Ekonomi, tarıma dayanmasına karşın, ekime elverişli alanlar, yüzölçümün yalnızca % 4’ünü oluşturur. En önemli ürün, temel besin kaynağı olan pirinçtir, Mısır, pamuk, kahve, tütün, patates, kardamom, çay, meyve başlıca ürünlerdir.
Hayvancılık. Sığır, manda, domuz, keçi, at, kümes hayvanları, temel hayvan varlığını oluşturur. Endüstri Endüstri etkinlikleri (besin, içki, meşrubat, dokuma, kereste, sigara, plastik, tuğla-kiremit) sınırlı, işletmeler küçük ölçekli, üretim düşüktür. Yıllık elektrik üretimin hemen tümü hidroelektrik enerjiye dayanır.
Doğal Kaynaklar. Laos, Çinhindi ülkeleri içinde en zengin doğal kaynaklara sahip olmasına karşın, maddi ve teknik olanaksızlıklar nedeniyle, bu kaynaklardan gereğince yararlanamaz. Demirfilizi, potas, kurşun, çinko, kalay vb yataklar içinde, yalnızca kalay madeni işetilebilmektedir. Kalayın yanı sıra, zengin ormanlardan (yüzölçümü % 50’si) elde edilen kereste, önemli bir gelir kaynağıdır.