Larenjit Nedir? Neden Olur? Çocuklarda ve Büyüklerde Belirtileri Tedavisi

0
Advertisement

Larenjit nedir, nasıl bir hastalıktır? Larenjitin belirtileri, nedenleri nelerdir, bulaşıcı mıdır, evde neler yapılabilir?

Boğaz Ağrısı

Larenjit nedir?

Larenjit, gırtlak veya ses tellerinin iltihabıdır. Larinks (gırtlak) konuşmamıza, bağırmamıza, fısıldamamıza ve şarkı söylememize izin veren yapıdır. Larinka, mukus astarı ile örtülü ses tellerini barındıran bir kıkırdak iskeletinden oluşur. Larinks içerisindeki kaslar, sesin fısıltı, şarkı ve bağırma gibi farklı sesler çıkmasına izin vererek ses tellerinin konumunu, şeklini ve gerginliğini ayarlar. Ses akışında herhangi bir değişiklik (havayı veren ciğerler tarafından üretilir) ses telleri boyunca sesi ve kaliteyi etkileyecektir.

Larinks, ağız ve trakea (hava akciğere girer) birleşme yerindedir. Epiglottis adı verilen ve kapak benzeri bir kapak örtüsü vardır, bu iş, yutma sırasında gıdanın ve tükürüğün gırtlağa girmesini önlemektir. Larenjit, gırtlak ve ses tellerinin bir enflamasyonudur, bu da kişinin sesinin kısılmasına neden olur. Enflamasyon olduğu için, boğaz ağrısı oluşur.

Larenjitin Nedenleri

Akut ve kronik larenjitte bir takım farklı nedenler vardır.

Advertisement

Akut larenjitin nedenleri

Akut larenjit, çoğunlukla ses tellerini etkileyen viral bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkar. Aynı zamanda aşırı konuşma, şarkı söyleme veya bağırma da neden olabilir.

Kronik larenjitin nedenleri

Belirtiler, semptomlar üç haftadan fazla sürerse, larenjit kronik olarak kabul edilir ve bunun sebepleri şunlar olabilir:

  • Uzun alkol kullanımı
  • Sigara içmek
  • Pasif içicilik
  • Kirli havaya maruz kalma
  • Aşırı öksürük

Gastroözofageal reflü hastalığı, reflü larenjiti ve kronik öksürüğe neden olabilir. Reflü nedeniyle ses tellerinin üzerine mide asitinin gelmesi, sık tekrarlanırsa kimyasal bir tahrişe neden olur ve uygun titreşimi ve ses üretmesini engelleyerek tellerin şişmesi ve iltihaplanmasına neden olur. Bu reflü, sürekli öksürüğe neden olabilir.

Ses tellerinin kronik tahrişi ses tellerinde poliplere veya nodüllere neden olabilir, bu da ses tellerinin titreşimini etkiler, kronik ses kısıklığına neden olur.

Larenjit belirtileri nelerdir?

Ses kısıklığı, ses kaybı ve boğaz ağrısı bir yetişkinde larenjitin başlıca semptomlarıdır. Bebekler ve küçük çocuklarda, larenjit sıklıkla trakeanın ve bronş tüplerinin iltihabı ile birlikte görülür. Bu krup olarak bilinir. Bu yapılar henüz tam olarak gelişmediğinden, iltihaplanma havanın üst hava yollarından geçmesini zorlaştırabilir ve bu da öksürüğe neden olur.

Yetişkinlerde larenjit semptomları

Larenjit nedeni bulaşıcıysa, etkilenen bireyler viral enfeksiyon belirtilerine sahip olacaktır
Üst solunum yolu enfeksiyonu veya üşütme
Kuru öksürük
Boğaz ağrısı
Ateş
Boynunda şişmiş lenf nodları (lenf bezleri)
Yutkunurken ağrı
Boğazda dolgunluk hissi
Burun akması
Ses kaybı

Advertisement

Bebekler ve çocuklarda larenjit belirtileri

Bebekler ve kruplu çocuklarda solunum zorlaşır. Çocuk şişmiş ve dar gırtlaktan nefes almaya çalışırken tıpkı bir pipet ile nefes almaya çalışırken olduğu gibi kıkırdak çökebilir. Yaşlandıkça, kıkırdak sertleşir ve daha derin nefes almaya dayanır, ancak çocuklarda, kıkırdak zayıftır. Bu nedenle çocuğun nefes almak için çok çalışması gerekebilir. Larenks kıkırdağının olgunlaşması ve hava yollarının genişlemesi genellikle 6 ya da 7 yaşına kadar sürer.

Belirtiler aşağıdakileri içerebilir:

  • krup hastalığı
  • Boğuk öksürük
  • Ateş
  • solunum sıkıntısı
  • Geceleri daha şiddetli belirtiler

Larenjit bulaşıcı mı?

Larenjit, yalnızca bir enfeksiyon nedeniyle oluşursa bulaşıcıdır. Larenjit, üst solunum yolu enfeksiyonları ve soğuk algınlığında bulaşıcı bir enfeksiyondur.

Hastalığın bulaşmasını, öksürürken ve hapşırırken burun ve ağzı kapatarak ve uygun hijyen alışkanlıklarıyla (ellerinizi sık sık yıkayın, yiyecek kaplarını paylaşmayın ve kapı kollarını silin) en aza indirebilir veya önleyebilirsiniz.

Larenjit ne kadar sürer?

Larenjit yalnızca birkaç gün sürmelidir ve belirtiler 7 gün içinde kaybolmalıdır, ancak iki haftaya kadar sürebilir. Belirtiler üç haftadan uzun sürerse, bu kronik larenjit olarak düşünülür ve bir viral enfeksiyon dışındaki sebeplerin araştırılması gerekir.

Larenjitin tedavisi nedir?

Vücudun iltihaplanmasına neden olan herhangi bir yapıda olduğu gibi, dinlenme iyileşmenin anahtarıdır. Larenjit için, bu sesi dinlendirmek ve konuşma miktarını sınırlamak demektir. Konuşma gerekliyse, kişinin ses tonu ne olursa olsun düzenli bir sesle konuşmalı ve fısıldamamalıdır. Fısıldama, ses tellerinin sıkı şekilde gerilmesini gerektirir ve çevresindeki kasları daha fazla çalıştırır ve bu, iyileşme süresini geciktirir.

Viral larenjit tedavisini desteklemek için kişinin şunları yapması gerekir:

  • Bol su için
  • Nemlendirilmiş havayı soluyun
  • Ağrı kontrolü için doktorun tavsiye ettiği ağrı kesicileri kullanın
  • Ses tellerinin dinlenip iyileşmesi için zaman gerekir, sabırlı olun.

Kronik larinjitin tedavisi, iltihaplanma nedeni veya fonksiyon kaybıyla belirlenecektir; Bununla birlikte, alkolden kaçınmak ve sigara içmemek bu arada belirtileri hafifletmeye yardımcı olacaktır. Sıcak bir duşta nemlendirilmiş hava, larenjit semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Larenjit için evde neler yapılabilir?

Evde tedavi, sesi dinlendirip bol su içmekle başlar. Belirtiler nemlendirilmiş hava soluyarak kontrol edilebilir. Genellikle, banyo çok nemlendirilmiş bir alan oluşturmak için en iyi yerdir.

Duştaki sıcak suyu bol miktarda buhar olana kadar açın. Bu suyu bir küvet yada lavaboda biriktirin.
Semptomları azaltmak için sıcak, nemli havayı 15- 20 dakika nefes alıp verin. Ilık su gargarası yatıştırıcı olabilir.

Advertisement


Leave A Reply