Lavanta Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Lavanta Dikimi Bakımı Yetiştirilmesi Hasatı

0
Advertisement

Lavanta bitkisi nasıl yetiştirilir, nasıl bir toprakta yetiştirilir? Lavantanın dikimi, bakımı, yetiştirilmesi hakkında bilgi.

lavanta

Kaynak: pixabay.com

Lavantanın Bakımı ve Yetiştirilmesi İle İlgili Bilgi

Çiçeğin adı olan Lavandula, Latince lavare yani yıkamak sözcüğünden türemiştir. 12. yüzyılda Fransa’nın köylerinde çamaşır yıkayan köylü kadınlar lavandiere olarak adlandırılmış. Kadınlar çamaşırlarına güzel koku vermesi için suya bir ot katarlarmış. Zamanla bu ot, onu kullanan çamaşırcı kadınların adıyla yani lavanta olarak anılmaya başlanmış.

Lavanta; Dört mevsim yeşil bir çalıdır. Ballıbabagiller Lamiaceae ailesinden, Akdeniz kökenli bir bitkidir. Yarı çalımsı, çok yıllıktır. 20 santimetreyle, bir metre arası boylanma yapar. Tüylü ve kısa saplı yaprakları vardır. Bahardan yaz sonuna kadar çiçek açar. Mavi ve mor tonlarındaki çiçekleri aynı zamanda güzel kokuludur. Geçirgen olduğu sürece her tür toprakta sağlıklı gelişir. Ama en sevdiği toprak kireçli topraktır. Güneşe açıktır. Çiçek açması için mutlaka güneş görmesi gerekir. Işık isteği fazladır. Soğuklara karşı çok hassastır. Yabani otlardan hoşlanmaz. Dikim yapılacak alanın temizlenmesi gerekir. Toprağını havalandırmayı unutmayın. İki yılda bir organik gübre ve kompostla toprağı destekleyin. Böylece çok daha sağlıklı gelişir. İlk gübreyi dikim esnasında verin. Daha sonraki yıllarda ilkbahar ayları gübreleme için uygundur. Bahçe toprağınız asitliyse sönmüş kireç ekleyerek onu lavanta için daha sağlıklı bir ortama dönüştürebilirsiniz. En önemli isteği budamadır. Sonbahar aylarında budayabilirsiniz.

lavanta

Kaynak: pixabay.com

Mis kokulu lavantalar yetiştirin

Ilıman iklimlerin ve çorak toprakların bitkisidir lavanta. Tipik bir Akdeniz havzası bitkisidir. En verimli sonucu 500-1500 metre yükseklikte alırsınız. Bu da bitkinin deniz kıyısında zorluk çektiği anlamına gelir. Niyetiniz, bahçeyi onun eşsiz rengiyle süslemek, mis kokusuyla doldurmaksa eğer yapmanız gerekenler var.

■ Lavanta kireçli ve geçirgen toprak sever. Günde en az sekiz saat güneş görmek ister.

■ Dikim aşamasında funda toprağı, gübre gibi katkı maddeleri kullanmayın. Sağlıklı lavantalar yetiştirmek istiyorsanız toprağınızı iyice inceleyin. Eğer asit eğilimliyse mutlaka sönmüş kireç ekleyin. Lavantanın kökleri killi ve ağır topraklarda çürür.

Advertisement

■ Dikim çukurunu derin açın. Çünkü köklerin yüzeyde kalmaması gerekir. Geçirgenliği sağlayan kum ya da ince mıcır, perlit ve yanardağı tüfü gibi malzemelerle seyreltili toprak da kullanabilirsiniz.

lavanta

Kaynak: pixabay.com

İşiniz dikmekle bitmiyor…

İlk sene dip kısmına açacağınız derin çukurlara m kez bol su verin. Damlama yöntemiyle sulanmaktan hoşlanmaz, ikinci seneden sonra ancak çok sıcaklarda arada bir sulayın. Susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. Kıraç ve taşlı topraklarda yetişir ve ancak suyundan yararlanır. Güzelim lavantalarınızın çürütmek istemiyorsanız aşırı sulamadan kaçının. Budamaya lavantanın odunlaşmış gövde ve dalları, yeni çiçekler vermez. Bu nedenle senede iki kez eylül ve martta sıkı bir budama ister. Lavantanın sim, çok kireçli, toprak, iyi bir budama ve tabii ki güneşte saklı.

Tazesi ayrı, kurutulmuşu ayrı güzel

Uzmanlar lavantaların sabah seher vakti toplanmasını öneriyor. Bu sayede kokularının daha keskin ve kalıcı olacağını söylüyorlar. Bahçenizden topladığınız lavantaları güneş almayan bir ortamda kurutun. Daha sonra kurumuşları ayıklayın ve pamuklu ya da ipekli keselere doldurun da bir ovuşturarak kokunun yayılmasını sağlayın! Her yer mis gibi lavanta koksun.


Leave A Reply