Lazer Işının Özellikleri Nelerdir? Lazer Çeşitleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Lazer nedir? Lazer ışığının özellikleri nelerdir? Lazer çeşitleri, lazer ışığının uygulama alanları hakkında bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Lazer

Lazerler; uyarılmış emisyon ile aynı fazlı ve hem frekanslı ışık yayan kaynaklardır. Çalışma ilkesi uyarılmış emisyona dayanır.

Bir atomun iki enerji düzeyi, E3 ve E2 (E3>E2) olsun. E3 enerji düzeyine sahip bir atom, kendiliğinden veya başka bir yolla E2 enerji düzeyine iner. Bu sırada enerjisi (E3-E2) olan bir foton salar. Eğer atom kendiliğinden bu geçişi yaparsa, salınan fotonun yönü tamamen gelişigüzeldir. Eğer E3 enerji düzeyindeki atom (E3-E2) enerjisindeki başka bir fotonla etkileşerek E2 düzeyine inerse, burada salman fotonun yönü ve fazı, geçişe etki eden foton ile aynıdır. Lazerin çalışma ilkesi bu ikinci geçiş biçimine dayanır.

Aynı enerji düzeyine uyarılmış aynı gaz atomlarından birinin bir alt enerji düzeyine inerek bir foton saldığını düşünelim.

Bu foton yine uyarılmış başka ikinci bir atoma çarparak 2. bir foton salmasına neden olur. Bu 2. foton 1. fotonla aynı fazda ve hem frekansil aynı yönde oluşur. Bu şekilde hem frekanslı ve aynı fazda fo-tonlardan oluşan ışığa Lazer denir.

Advertisement

LAZER IŞIĞININ ÖZELLİKLERİ:

  1. Hemen hemen tek frekanslı olduğundan tek renkli ışıktır. Aynı frekanslı fotonlardan oluştuğu için tek renklidir.
  2. Çok az dağılan bir ışık halindedir. Normal ışığın dağılma açısı çok büyüktür. Lazer ışığının dağılması yok gibidir. Kaynaktan çıkışı 5 mm. olan bir lazer ışığının çapı, 100 metrede 7 mm. ye ulaşamaz.
  3. Oldukça güçlü bir ışıktır. Örneğin, güneş ışığının dünya yüzeyindeki akı yoğunluğu 0,1 Watt/cm^2 iken, sürekli çalışan lazerlerin akı yoğunluğu 10^2-10^5 watt/cm^2 arasındadır. Çeşitli yöntemlerle sağlanan lazer ışık akı yoğunluğu 10^12 watt/cm^2 civarındadır. Bu nedenle doğrudan göze girmesi halinde sürekli çalışan lazer ışığının bile insanı kör edeceği kesindir.
  4. Lazer ışığını oluşturan elektromagnetik dalgalar birbiriyle uyum içinde ilerler. Lazeri oluşturan elektromagnetik dalgalar zaman ve yol bakımından aynı fazlıdır.

LAZER ÇEŞİTLERİ:

Lazer ışığının çeşitleri, bunlara ait örnekler ve özellikleri aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.

laser-cesitleri

LAZER IŞIĞININ UYGULAMA ALANLARI

Geleceğin silahı olarak bilinen lazerin pek çok uygulama alanı vardır. Bazıları aşağıdadır:

  • ►Telekomünikasyon alanında; yer ve uzay haberleşmelerinde, bilgi, resim ve ses iletiminde,
  • ►Duyarlı olarak uzak, yön, hız ve hedef tayininde,
  • ►Tıp alanında; kanamasız ve dikişsiz operasyonlarda,
  • ►Meteoroloji alanında; hava tahmininde,
  • ►Enerji üretimi ve kullanımında,
  • ►Yeryüzündeki girinti ve çıkıntıların, tam olarak saptanmasında,
  • ►Bilimsel çalışma ve araştırma alanında,
  • ►Çok dar alana çok yoğun enerji göndermek, aydınlatmak, eritmek, buharlaştırmak, kaynak yapmak, delik açmak, ateşlemek, özel kimyasal tepkimeleri başlatmak,
  • ►Daha küçük boyutlarda daha hızlı bilgisayarların yapımında,
  • ►İlaç yapımında verimliliğin artırılmasında, tıkanmış damarların vücuda zarar vermeden açılmasında,
  • ►Holografi (üç boyutlu görüntü) alanında kullanılır.


Leave A Reply