Lezzetli Bir Besin Kaynağı Muz, Muzun İçindeki Vitaminler ve Faydaları Nelerdir?

0
Advertisement

Muz nasıl bir meyvedir. Hem lezzetli hem de besin değeri oldukça yüksek olan muz meyvesinin içinde yer alan vitaminler ve muzun faydaları.

muz

Kaynak: pixabay.com

Hem çocuklar için hem de yetişkinler için son derece lezzetli bir besin kaynağı olan muz, içeriğinde yer alan metabolizmaya faydalı pek çok içerikle de sağlığa son derece faydalı bir meyve çeşididir. Genellikle dıştaki kabuğu soyularak içerisindeki tatlı ve etli kısmı tüketilen muzun, aslında kabuğunda da pek çok derde şifa olabilecek içerikler bulunmaktadır.

Muzun kabuğundaki içerik, ciltte oluşan hastalıkların giderilmesi ve daha sağlıklı bir cilt yapısına kavuşulması adına çok önemli fayda sağlamaktadır. Ayrıca yine diş sağlığı ve diş eti sağlığı için faydalı olan muz kabuğu, göz kapaklarının da şişliğini ve lekelenmelerini yok ederek genel anlamda ciltte oluşan kahverengi tonlardaki lekelerin de ortadan kaldırılmasını sağlar. Muzun hem dışından hem de içinden bu kadar fazla fayda sağlayabilmemiz, muzu mutlaka tüketilmesi gereken bir meyve haline getirmiştir. Doğadaki hem lezzetli hem de çok faydalı meyvelerinden olan muzu mevsiminde ve dozajında tükettiğimiz takdirde, ileri ki yaşlarda yakalanma ihtimalimiz olan hastalıkların da önüne geçilmesine çok büyük etki yaratmaktadır.

Muz

Kaynak: pixabay.com

Muzun içindeki elementler

Muzun içeriğinde bulunan en önemli elementler potasyum, protein, magnezyum, sodyum, C vitamini, A vitamini, K vitamini ve E vitaminidir. İçeriğindeki potasyum sayesinde metabolizmadaki kan basıncının yükselmesini ya da düşmesini engelleyerek dengede tutulmasına, tansiyonun normal seviyelerde kalabilmesine, kalbin normal koşullarda normal hızda çalışabilmesine, damarların herhangi bir tıkanıklık geçirmesinin önlenmesine ve kişinin kardiyovasküler hastalıklardan korunmasına yardımcı olmaktadır.

Bu saydığımız faydaların dışında ayrıca vücudun kanserle mücadele edebilmesi gibi çok ciddi durumlarda metabolizmaya yardımcı olur, böbrek sağlığının korunmasına yardımcıdır, midede ülser rahatsızlıklarına olumlu etkileri bulunmaktadır, bağırsakların daha sağlıklı çalışabilmesine katkı sağlamaktadır ve sindirim sistemimizin daha rahat çalışabilmesine olanak sağlamaktadır. Tüm bu saydığımız nedenler, muzun ne kadar önemli ve tüketilmesi gereken bir meyve olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Ancak burada da dikkat edilmesi gereken nokta, muzun içeriğindeki yüksek şeker ve yüksek kaloriler yüzünden bilinçsizce değil dozajında tüketilmesi gerektiğidir. Bir adet muzun 110 kilokalori olduğunu göz önünde bulundurursak günlük vitamin ve mineral ihtiyacımızı sadece tek bir adet muzla giderebilmemiz daha sağlıklı olarak gözükmektedir.

Muzun yararları nelerdir?

Göz sağlığına faydalıdır :

Muzun içeriğinde bulunan antioksidan etkisi, E vitamini, A vitamini ve C vitamini sayesinde vücuda alındığında göz sağlığını korumaya ve gözlerin görme kabiliyetinin bozulmasını önlemeye yardımcı olmaktadır. Özellikle bu tip sebze ve meyvelerin göz sağlığının üzerindeki etkilerini anlamak amacıyla yapılan araştırmada, 100.000 erkek ve kadından oluşan denek grubunda hayatı boyunca muz gibi bu tip vitaminleri ve antioksidan özellikleri bulunan meyveleri az tüketen kişilerde ileriki yaşlarda görme bozukluğu oluştuğu gözlemlenmiştir.

Advertisement
Sindirime yardımcı olur :

Muzun içerisinde bulunan diyet lifleri sayesinde, besin öğesi olarak tüketilen muzun ardından sindirim sistemimizde bu diyet lifleri harekete geçerek daha rahat bir sindirim süreci geçirmemizde ve sindirim kalitemizin artmasında etkin rol oynamaktadır. Kabızlık problemi çekenlerin başvurabileceği doğal bir besin kaynağı olan muz, içerisinde bulunan “frukto-oligosakkaritler” sayesinde de sindirim sisteminde yer alan bakterilerin çoğalmasını sağlayarak sindirim sistemimizin rahatlamasına destek olmaktadır. Mide ekşimesi problemleri olan kişilere de muz tüketmeleri önerilmektedir.

Kan basıncını dengeler :

Muzla ilgili yapılan pek çok araştırma neticesinde, muzun vücutta kan basıncını dengeli bir seviyede tuttuğu görülmüştür. Vücutta kan basıncının dengeli bir seviyede olması otomatikman kalp sağlığının da yerinde olması anlamına gelmektedir. Yani dolayısıyla muz kan basıncını dengelerken bir yandan kalp sağlığını da koruma altına almış olmaktadır. Ayrıca içeriğindeki yoğun potasyum enzimi sayesinde bir anda gelebilecek inme risklerine ya da felç risklerine karşı koruma sağlamaktadır. Düzenli olarak muz tüketen bir bireyin vücuduna felç gelme ya da inme inmesi riski yaklaşık %40 oranlarında azalmaktadır.

Kemik sağlığını korur :

Vücutta sindirimin gerçekleştirildiği esnada bağırsaklarda üretilmeye başlanılan ve “probiyotik” denilen faydalı bakteriler, vücuda gıda olarak alınan besinlerin içeriğindeki vitaminlerin ve minerallerin daha kolay emilimini sağlamaktadırlar. Durum böyleyken muz tüketildiğinde de bu bakterilerin sayısında bir artış gözlemlenmektedir. Probiyotiklerin artışı, her vitamin ve mineralde geçerli olduğu gibi daha fazla kalsiyum emilimini sağlamaktadır ve vücuttaki kalsiyum da kemiklerin daha sağlıklı bir yapıda olabilmesine yardımcı olmaktadır. Dolaylı yoldan da olsa muz, vücutta kemik sağlığı için etken rol oynamaktadır.

Cilt sağlığını korur :

Cilt üzerinde rahatsız edici hastalıklar olarak meydana gelen sedef, egzama ve sivilce gibi sorunlara doğal bir çözüm kaynağı olarak muz tedavisi önerilmektedir. Taze olan bir muzu soyarak bekletmeden cildinizdeki hastalıklı kısma sürüp. Özellikle bu işlemleri gece yatmadan önce ve karanlık bölgelerde gerçekleştirirseniz cildinizdeki sıkıntılardan kurtulmuş olacaksınız.

Muz Olgunlaşma Döngüsü

Muzdaki vitaminler nelerdir?

  • 5 gram A vitamini
  • 3 gram besin lifi
  • 1 gram E vitamini
  • 14 gram şeker
  • 1 miligram riboflavin
  • 3 gram C vitamini
  • 6 miligram folat
  • 8 miligram niasin
  • 9 miligram kalsiyum
  • 422 miligram potasyum
  • 4 miligram B6 vitamini
  • 3 miligram demir
  • 26 miligram fosfor
  • 9 miligram magnezyum
  • 3 miligram manganez
  • 2 miligram çinko
  • 2 miligram selenyum
  • 1 miligram bakır

Advertisement


Leave A Reply