Lihtenştayn Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Lihtenştayn – Lihtenştayn ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

Lihtenştayn bayrağı

Kaynak: pixabay.com

Lihtenştayn (Liechtenstein);

  • Yüzölçümü: 160 km2.
  • Başkenti: Vaduz
  • Dil: Almanca.
  • Din: Hıristiyan (% 81 Katolik, % 7.3 Protestan).
  • Para birimi: 1 İsviçre frangı =100 rappen.
  • Başlıca kentleri: Schaan, Balzers, Triesen, Eschen, Mauren.

Orta Avrupa’da devlet, prensliktir. Avusturya ve İsviçre arasında, Monako ve San Marino’dan sonra, Avrupa’nın üçüncü küçük bağımsız devletidir. Rhine Irmağı’nın doğu kıyısında uzanan ülkenin kuzey-güney uzunluğu 30 km, en geniş kesimi 11 km’dir.

Yüzey Şekilleri;

Liechtenstein, iki yüksek bölgeye ayrılır. Doğudaki 2/3’lük alan, Rhatikon Masifi’nin bir bölümünü oluşturur. Rhatikon Masifi, sarp orta Alpler’in eteğinde bulunan ve yüksekliği 2.500 m’ye ulaşan bir dağ sırasıdır. Üç geniş ırmak vadisi içeren bu dağlar, Samina Irmağı tarafından akaçlanır. Ülkenin batısındaki 1/3’lük bölgeyse düz bir yayla olup İli Irmağı Vadisi ve İsviçre ile batı sınırını oluşturan Rhine Irmağı taşkın ovasıyla kaplıdır.

Lihtenştayn

Kaynak: pixabay.com

İklim;

İklim ılımandır; bunda ılıman fön rüzgârlarının ülke üzerinde esmesinin rolü büyüktür. Yaz aylarında ortalama sıcaklık 20-28°C arasında değişirken, kış ortasında -15°C’nin altına düşebilir. Yağmur ve kar yağışı değişkendir. Yıllık ortalama yağış tutarı 900-1.250 mm’dir.

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Doğuda dağların etekleri, yapraklarını dökmeyen ağaçlarla örtülüdür. Daha aşağılara inildikçe bu tür ağaçların yerini, kayın, akçaağaç, karaağaç, firavuninciri ve dişbudak gibi yaprak döken ağaçlar alır. Ovaların bataklık bölgelerinde en sık görülen bitkiler kamış ve sazlardır. Kırlarda yaban orkidesi ve çuhaçiçeği de doğal bitki örtüsüne zenginlik katar.

Lihtenştayn

Kaynak: pixabay.com

Ormanlarda ve otlaklarda geyik, yabantavşanı, dağkeçisi, tilki, porsuk, sansargiller, kokarca gibi memelilerle sülün, orman tavuğu, keklik gibi av kuşları yaşar.

Advertisement

Ekonomisi;

İşgücünün % 3’ü tarım, % 95’i endüstri, ticaret, hizmet sektörlerinde çalışır. Mısır, patates, sebze, meyve, başlıca tarımsal ürünler; ilaç, dokuma, seramik, çelik dişliler, duyarlı aygıtlar, klima, konserve, mobilya, temel endüstri etkinlikleridir. Ülkede tescilli yabancı şirketlerden alınan vergiler ve turizm öteki önemli gelir kaynaklarıdır. Endüstri ürünleri, meyve, mobilya, şarap başlıca dışsatım ürünleridir. İsviçre, AB ve EFTA üyesi ülkeler, en büyük ticaret ortaklarıdır.


Leave A Reply