Litografya Nedir? Nasıl Bir Yöntemdir? Tarihçesi ve Özellikleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Litografya ne anlama gelir? Litografya baskı yöntemi nasıl bir yöntemdir, nasıl uygulanır? Litografyanın tarihçesi ve özellikleri hakkında bilgi.

litografya

Litografya

  • 1. Taş basması
  • 2. Bu yöntemle basılmış (yazı, resim)
    “Litografya Taşı” Taş basmasında kullanılan çok düzgün bir kalker

Litografya, taş veya tamamen pürüzsüz bir yüzeye sahip metal (çelik veya alüminyum) bir plaka kullanarak baskı yapmak için kullanılan bir yöntemdir.

Tarihçesi

Litografya 1796 yılında Bavyeralı yazar Alois Senefelder tarafından tiyatro eserlerinin yayınlanması için düşük maliyetli bir yöntem olarak icat edildi. Metin veya sanat eserini kağıda veya başka uygun bir malzemeye basmak için litografya kullanılabilir.

Litografyada ilk olarak, mürekkebi yazdırılan tabakaya aktarmak için ortam olarak bir litografik taşa tatbik edilen mum veya başka bir yağlı maddede çekilmiş bir görüntü kullanıldı. Modern zamanlarda, görüntü genellikle esnek bir alüminyum plakaya uygulanan polimerden yapılır.

Plakanın veya taşın düz yüzeyi hafif pürüzlendirilmiş veya kazınmış ve su filmi çeken ve yağlı mürekkebi iten hidrofilik (= su seven) bölgelere ve suyu iten ve mürekkep alan hidrofobik bölgelere ayrılmıştır. Görüntü doğrudan taştan veya plakadan basılabilir (bu durumda orijinal görüntüden ters çevrilir) veya basılı nesneye aktarılmak üzere genellikle kauçuk olan esnek bir tabakaya aktarılarak ofset edilebilir.

Advertisement

Bu işlem, baskı mürekkebini içerecek boşluklar oluşturmak için bir plakanın oyulmuş olduğu gravür veya etiket baskıdan ve mektubun harflerin veya görüntülerin yüzeylerine uygulandığı tahta baskı ve tipo baskından farklıdır. Litografyanın ilk günlerinde, yumuşak bir kireçtaşı parçası kullanılmıştır. Yağ bazlı görüntü yüzeye konulduktan sonra, suda arap zamkı çözeltisi tatbik edildi, zamk sadece yağlı olmayan yüzeye yapışıyordu. Baskı sırasında, su arap zamkı yüzeylerine yapışmış ve yağlı kısımlardan kaçınılmış, baskı için kullanılan yağlı mürekkep ise bunun tersini yapmıştır.

Renkli taşbasması (Kromolitografya)

Kromolitografya (renkli litografya), 1837’de patenti verilen Engelmann ve oğlu tarafından icat edildi. Ondan sonra, tam olarak ticari gelişime ulaşması zaman meselesiydi. Birden fazla taş kullanılarak, aynı resme farklı renkler eklenebilir. Her rengin ayrı bir taşa ihtiyacı vardır. Alphonse Mucha ve Toulouse-Lautrec gibi sanatçıların harika afişleri böyle yapılır. Karmaşık grafikler yirmi veya daha fazla taşa ihtiyaç duyabilir.


Leave A Reply