Litvanya Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Tarihi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Litvanya – Litvanya ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, tarihi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

litvanya bayrağı

Kaynak: pixabay.com

Litvanya;

  • Yüzölçümü: 65.300 km2.
  • Başkenti; Vilnius.
  • Dil: Litvanya dili.
  • Din: Hıristiyan (% 80 Katolik, az sayıda Protestan ve Ortodoks).
  • Para birimi: 1 litas = 100 centas.
  • Başlıca kentleri: Kaunas, Klaipeda, Şiaulia, Panevezys.

Kuzeydoğu Avrupa’da, Baltık Denizi kıyısında devlettir. Kuzeyden Letonya doğu-güneydoğudan Beyaz Rusya, güneybatıdan Polonya ve Beyaz Rusya, batıdan Baltık Denizi ile çevrilidir.

Yüzey Şekilleri;

Son derece alçak geniş düzlükler, çok sayıda irili ufaklı göl, bataklıklarla kaplı ülke topraklarının en yüksek noktası 305 m’dir, Güney kesiminin bir bölümü Neman; kuzeyi Venta ve Lielupe ırmaklarının yukarı çığırları tarafından akaçlanır. Her iki ırmak da, Baltık kıyısına yalnız 24 km uzaklıktadır. Ülkenin Baltık Denizi kıyısında tek önemli limanı Klaipeda’dır.

İklim;

Öteki Baltık ülkeleri gibi Litvanya da Doğu Avrupa’nın kara iklimi ile Batı Avrupa’nın nemli okyanus iklimi arasında kalmıştır. Yaz-kış arasındaki sıcaklık farkları 20°C’yi geçmez. En soğuk ay olan ocak ortalaması -4,8°C, en sıcak ay olan temmuz ortalaması 17.2°C’tır, Atlas Okyanusu’ndan gelen nemli havanın oluşturduğu yağışların ortalaması 630 mm’dir.

litvanya

Kaynak: pixabay.com

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Ülke topraklarını oluşturan büyük düzlüklerdir. Daha çok otlaklar ve geniş tarım alanları kaplar. Orman varlığı da büyüktür, Doğal hayvan varlığının çoğunu 60’ı aşkın memeli türü oluşturur. Kuş türleri arasında ise balıkçıl, atmaca, leylek, karabatak sayılabilir. Tatlı ve tuzlu su balıkları da ekonomik değer taşır: Sombalığı, ringa, sazan, alabalık, yılanbalığı.

Ekonomisi;

Tarım ve Hayvancılık. Toplam yüzölçümün yandan çoğunu ekili alanlar, ormanlar ve çayırlar oluşturur, Tarım (şekerpancarı, patates, sebze, meyve keten) ve hayvancılık (büyükbaş hayvanlar, koyun, domuz, keçi, kümes hayvancılığı) önemlidir.

Advertisement

Endüstri, ikinci Dünya Savaşı sonrasında endüstri sektöründe hızlı bir gelişme sürecine girildi, Başta, gemi yapımı, ağır makine, yapı gereçleri olmak üzere çimento, şeker, kâğıt, dokuma, işlenmiş kereste, ayakkabı önde gelen endüstri etkinlikleridir.

litvanya

Kaynak: pixabay.com

Tarihi

Bölgeye ilk yerleşenler 12.yüzyıldan önce Pagan Litvanyalılar oldu. Bu tarihten sonra Polonyalıların saldırıları karşısında, Litvanyalılar, Töton Şövalyeleri’nden yardım istediler. 1250’de Tötonlara karşı koyabilmek için büyük düklük biçiminde birleştiler. 1316-1340 arasında Gediminas önderliğinde, Polotsk, Minsk, Orta Dnyepr’in batı bölgesini de içeren geniş bir devlet kurdular.

1569’da Polonya ile Lublin Birliği kuruldu. Polonya’nın üç kez bölünmesi sırasında (1772, 1793, 1795) Rusların eline geçti ve Polonya’dan ayrı yönetildi. 1796-1807 arasında, Memel Irmağı’na kadar olan bölge, Prusya’ya daha sonra Varşova Düklüğü’ne ve Polonya Krallığı’na bırakıldı. 19. yüzyılın ikinci yarısında güçlenmeye başlayan milliyetçilik akımları sonucu 1863’te Polonya ile birlikte Rus Çarlığı’na karşı kıpırdanışlar 1905 Devrimi’nde özerklik girişimleri sonuçsuz kaldı. Birinci Dünya Savaşı’nda Alman işgalinin ardından Aralık 1917’de bağımsızlığını kazandı. Bu durum, Sovyetler Birliği’nce onaylandı. 1920’de Polonya’nın başkent Vilnius’u zorla ele geçirmesi, 1922-1938 arasında ilişkilerin kopmasına yol açtı. 1921’de Milletler Cemiyeti’ne üye oldu. Polonya, bu kez 1923’te Klaipeda’yı (Memel) işgal etti. 1926’da askeri bir yönetim iktidara el koydu. 1939’da Almanlar, Kleipeda’yi, Sovyetler Vilnus’u işgal etti. 1939’da Almanya-SSCB Saldırmazlık Paktı imzalandıktan sonra, 1940’da SSCB’ye bağlanarak bir Sovyet cumhuriyeti konumu kazandı. İkinci Dünya Savaşı’nda, Alman işgalinin (1941-1944) ardından 1944’te SSCB güçlerince yeniden ele geçirildi.

M. Gorbaçov’un, iktidarının 3. yılında başlattığı glasnost, perestroyka politikaları, tüm cumhuriyetler gibi Litvanya’ya da yansıdı. Litvanya Parlamentosu, Mart 1990’da bağımsızlık kararı aldı. Devlet başkanlığına, bağımsızlık hareketi lideri V. Landsbergis seçildi. Devletin adı Litvanya Cumhuriyeti olarak değiştirildi. Moskova ise, kararın geçersiz olduğunu duyurdu ve Litvanya’ya ekonomik abluka uygulamaya başladı. Ancak SSCB’deki başarısız darbe girişiminin ardından 6 Eylül 1990’da ülke bağımsızlığını duyurdu ve ardından BM’ye kabul edildi.


Leave A Reply