İnsan Vücudu Hakkında “Tamamen Yanlış” Olan 10 Bilgi

0
Advertisement

İnsan vücudu hakkında gerçek diye bilinen 10 yanlış hakkında bilgiler. Beynimizin sadece küçük br kısmını kullanmaktan ölüm sonrası saç ve kıllarımıza uzanan yelpazede doğru bilinen 10 yanlış bilgi.

10. Beynimizin Sadece Yüzde 10’unu Kullanıyoruz.

beyin

Kaynak: pixabay.com

1,4 kilogramın biraz üzerinde olan insan beyni, yaklaşık 100 milyar nörona ev sahipliği yapar. Beynin neredeyse bir katrilyona sahip olduğu sinapslar denilen boşluklar boyunca birbirlerine bilgi aktarırlar. Beyin üç ana bölüme ayrılır: beyin, beyincik ve beyin sapı. Beyin organın yaklaşık yüzde 85’ini oluşturur ve insan olmakla ilişkilendirdiğimiz üst düzey işlevin çoğundan sorumludur. Bunun altında, temel koordinasyonu ve dengeyi kontrol eden beyincik bulacaksınız. Ve son olarak, beyin sapınız var.

Omuriliğinize bağlı olan beyin sapı, solunum ve sindirim gibi otomatik işlevlerin çoğunu kontrol eder.Tüm bu işlem beynin kapasitesinin sadece yüzde 10’unu kullandığı bilgisini doğru kabul edersek inanılmaz olmaz mı?

Ne yazık ki, bu “gerçek”(!) tamamen yanlış. Beynimizin sadece yüzde 10’unu kullandığımız iddiasının nereden geldiğinden emin değiliz, ancak geç Viktorya döneminden çıkmış gibi görünüyordu. 1890’ların sonunda, Harvard psikologları William James ve Boris Sidis, ikincisinin şaşkınlığını tüm insanların bu kadar akıllı olma kapasitesine sahip olması gerektiğinin kanıtı olarak kullandılar. Sadece bu paragrafı okumak dahi beyninizin yüzde 10’undan fazlasını kullanmanızı gerektirir.

9. Bir parça sakızı sindirmek yedi yıl alır

sakız

Kaynak: pixabay.com

Özellikle büyük bir sakız parçasını yuttuktan sonra, birçoğunuz sindirim sisteminizin önümüzdeki yedi yılını sakızı sindirmeye çalışacağınız dehşetini yaşamış olabilir. Yedi yılınız henüz bitmediyse, bu “gerçeğin” tam bir saçmalık olduğunu öğrenmekte rahatlayabilirsiniz.

Bu efsanenin kökenleri zor olsa da, sakız hakkında göreceli bir gerçek ortaya çıkarmıştır. Sindirilemez. Gıda ve İlaç İdaresi, sakızı “besleyici olmayan çiğneme maddesi” olarak tanımlar. (Meali: Gıda değildir.)

Advertisement

Sakızınızı yutmanız tavsiye edilmese de tatlandırıcılar gibi fazla bileşenler sindirilebilir, ancak sakızın büyük kısmı sindirim sisteminizden parçalanmadan hareket eden bir elastomerdir. Daha sonra sakız diğer ucunu boşaltım sistemi yoluyla çıkar ve genellikle zarar görmez.

8. Çikolata Cildinizde Sivilcelerin Çıkmasına ve Çatlamasına Sebep Olur????

bitter çikolata

Kaynak: pixabay.com

Ergenlik, lise ve gençlik yılları yeterince zor değilmiş gibi, bir de bu garip şehir efsanesi yüüznen çikolata yemeyi ya kestik ya da azalttık.. Ergenliği katlanılabilir yapan tek şey olan çikolatanın çirkin sivilcelerle yüzünüzü dağıtması oldukça korkunç. Ancak şunu söyleyebiliriz ki  çikolata yemek, cildinizde kötü şeyler olmasına neden olmaz.

Bununla birlikte, yağ ve şekeri yüksek yiyecekler yemek vücudunuzun doğal sebum üretimini artırabilir, bu da cildinizi yağlandırır. Dahası, bu sağlıksız yiyecekler daha yüksek seviyelerde cilt iltihaplanmasına yol açar. Ancak çikolata – veya bu konuda herhangi bir yiyecek – cildinize zarar verir mi? Bunun cevabı kocaman bir hayır.

7. Havuç Görmeyi Geliştirir. (Özellikle Gece Görüşünü)

havuç suyu

Kaynak: pixabay.com

Havuçların görüşünüzü geliştireceği efsanesi, savaş zamanı propagandasının günümüze ulaşmış halidir. Adil olmak gerekirse, havuçlar sindirim sırasında A vitaminine dönüşen aktif olmayan bir retinol olan beta-karoten için harika kaynaklardır. A vitamini, görme yeteneğinin korunması da dahil olmak üzere vücuda her türlü faydayı sağlar.

Ama kişinin gece görüşünü gerçekten geliştiriyor mu?

Hayır. İngiliz Bilgi Bakanlığı, II. Dünya Savaşı sırasında Kraliyet Hava Kuvvetleri’ndeki pilotların büyük miktarlarda havuç yediğini ve Alman savaş pilotlarını karanlığın içinde vurma konusundaki tuhaf yeteneklerini açıklayan bir kampanya yürüttü.

Advertisement

Gerçek şu ki, dünyadaki tüm havuçları yeseniz bile size gece görüşü için ekstra bir yetenek vermeyecektir. İngiliz birlikleri, o sırada Alman bombardıman uçaklarını yeni geliştirdikleri teknoloji ile avlıyordu. Alman istihbaratının İngiliz pilotlarının yüksek oktanlı havuçlar tarafından beslendiği fikrine inanması da pek olası olmasa dahi bu dedikodununneden o dönem yayıldığı tam olarak bilinmiyor. Ancak o günün yalanı taa bugüne kadar gelmiş gözüküyor.

Ancak şu bir gerçek havuç yemek insan sağlığı için yararlıdır. Bunu bilmeniz yeterli olacaktır. Havuç yemeye devam edin lütfen.

6. Beş Duyumuz Var

göz kaş

Kaynak: pixabay.com

Bu kolay olmalı, değil mi? Beş duyuya sahip olduğumuz inancı, insan vücudunun beş ayrı duyusunu ilk fark eden Yunan filozofu Aristoteles dönemine dayanıyor. Muhtemelen onları ilkokulda öğrendiniz: görme, işitme, koku, dokunma, tat.

Evet, bunlar beş duyunuz. Ama sadece onlar değil.

Temel bilgilerle başlayalım. “Anlam” nedir? Belirli bir uyaranı algılayabilen sensörlü bir şey. Her duyu eşsiz bir fenomenle aktive edilir.

Aslında, dokunma hissi aslında tek bir duyumdan çok daha karmaşıktır. Birçok nörolog, basınç, sıcaklık ve ağrı algıları da dahil olmak üzere farklı hislere “dokunur”.

Kime sorduğunuza bağlı olarak, insanlar 33 taneye kadar birbirinden farklı duyuya sahiptir.

Bunlar, kan basıncı ve denge gibi, sizin bildiğiniz ancak “duyu” olarak saymadığınız bazı duyuları içerir. Bu nedenle, bir daha ki sefere altıncı hisleri olduğunu söylediğinde, 33’ünüz olduğunu söyleyerek yanıt verebilirsiniz.

5. Dilini Yuvarlama Yeteneği Genetiktir

dil

Kaynak: pixabay.com

Birçoğumuz, bir biyoloji öğretmeni tarafından dilimizi döndürme yeteneğimizin basit bir genetik kader olduğunu öğrettiğimizi hatırlayabiliriz. İnsanların çoğu dillerini döndürebilir ve toplumsal bilgelik, dil yuvarlamanın baskın bir genetik özellik olduğunu iddia etti. Ebeveynlerinizden herhangi biri bunu yapabilirse, siz de yapabilirsiniz.

Gerçekte, o kadar basit değil. Bu insan vücudu mitlerinin çoğunun aksine, bunun nereden geldiğine dair iyi bir fikrimiz var. 1940 yılında Amerikalı genetikçi Alfred Sturtevant, dil yuvaralama yeteneğinizin baskın bir gene dayanan kalıtsal bir özellik olduğu sonucuna varılan bir çalışma yayınladı.

Ancak, Sturtevant’in bulgusu üzerindeki coşkusu kısa sürdü. İnsanlar çabucak fark etti ki, birinin dilini ve diğerinin yapamadığı ikizler vardı. Sonuç olarak, Sturtevant’ın bulguları hızlıca çürütüldü.

Advertisement

Yine de, onlarca yıl sonra tüm dünyadaki sınıflarda, bu yanlışlık yeniden yayılıyor. Ülkemize bu yanlış bilgi nasıl geldi onu ise hiç bilemiyoruz.

4. Vücut Isımızın Çoğunu Baş Tarafımızdan Kaybederiz

kız kış

Kaynak: pixabay.com

Beynimizin sadece yüzde 10’unu kullandığımız efsanesi ile vücut ısımızın çoğunu başımızdan kaybettiğimiz fikri arasında çok da bir fark yok gibi.

Bu mitin kökeni hakkında hakim bir hipotez: Bilim adamlarının, 1950’lerde deneklerin düşük sıcaklıklara maruz kaldığı bir seri deneye dayanmaktadır.

Bu araştırmadaki sorun, deneklerin neredeyse tüm vücutları izole edilirken kafa kısımlarının açıkta alması idi. Sonuç  doğal olarak deneklerin kafa kısımlarından ısı kaybı ile sonuçlandı.

Bununla birlikte, daha yakın tarihli araştırmalar, her şeyin eşit olması nedeniyle aşırı miktarda ısının kafanızdan kaçmadığını ortaya koymaktadır. Vücudunuzun ısının yaklaşık yüzde 7’sini kafanızdan kaybedersiniz, bu da mantıklıdır çünkü kafanız vücudunuzun yüzey alanının yaklaşık yüzde 7’sidir.

3. Saç Ve Tırnaklar Ölümden Sonra Büyümeye Devam Eder!
bebek el

Kaynak: pixabay.com

İnsan vücudu hakkındaki bu “gerçek” biraz ürkütücü, değil mi? Keratin protein parçalarının, öldükten sonraki günler ve haftalar boyunca vücudumuzda büyümeye devam ettiği fikri gariptir. Bunun doğru olmadığını bilmenizi sağlamak için buradayız.

Vücudumuz öldükten sonra oldukça çabuk susuz kalır. Bu olduğunda, cildimiz kırışmaya başlar ve içeri doğru çeker. Bu saç ve tırnaklarımızın hala büyüdüğü yanılsamasını verir. Aksine, vücudun geri kalanı sadece küçülüyor. İşte bu sebeple de tırnak ve sa.ların uzadığı fikrine kapılıyoruz ancak bu bilgi baştan aşağıya yanlış.

2. Parmaklarımızı kütletme artrite sebebiyet verir.

artrit

Kaynak: pixabay.com

Artrit, bu hastalığı yaşamamış olanlar için basit bir hastalık gibi dursa bile oldukça geniş yelpazede belirtiler veren çok acılı bir hastalıktır. Ancak hastaların hayat kalitelerini yükseltebilmek için romatologlar yanımızda yer alırlar ve genellikle de başarılı olurlar.

Bununla birlikte, parmak kütürdetme ya da kütletme nasıl söylemek isterseni fark etmez kesinlikle artrit ya da benzeri bir romatizmal hastalığa sebebiyet vermez. Ancak insanlar bu hareketi neden yaparlar sık sık o baka br konu. Ama artrit olmazsınız.

1. Sakalını Tıraş Ettikçe Sakalının Daha da Gür Çıkar

sakal

Kaynak: pixabay.com

Bunu hayatı boyunca duymayan birisi var mı acaba?

Bu kesinlikle yanlış. Konuyla ilgili ilk çağdaş çalışmalardan biri yıllar önce tam 1928’de gerçekleşti. Katılımcı erkekler aynı marka tıraş kremi ile aynı şekilde tıraş oldular. Ardından, sonraki yeni kılları artan büyüme oranları için analiz edildi. Sonuç başlıkta ki bilgimizin tamamen yanlış olduğunu ortaya çıkardı.

Advertisement

Zamanla bir kişinin kıllarının büyüme hızı artıyorsa bu tamamen hormonal bir olaydır ve sık traş olmak ile bunun bir alakası yoktur.


Leave A Reply