Lohusa Humması Nedir?

0
Advertisement

Lohusa Humması nedir, nasıl bir hastalıktır? Lohusa humması belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi.

lohusa-hummasiLohusa Humması; Çocuk doğurma ve çocuk düşürmelerden sonra, annede görülen mikroplu, ateşli bir hastalıktır.

Doğum sırasında üreme organlarına kirli eller, kirli bezler, kirli aletler sokulması, çocuk düşürmek için mikroplu eşya ile bu yolların kurcalanması mikropların içeri girerek oralarda iltihap yapmasına, hattâ kana karışmasına yol açar. Böylece, bir çeşit «kan zehirlenmesi» ortaya çıkar.

Bu durumda, lohusanın ateşi yükselir, bütün vücutta kırıklık, halsizlik, baş ve bel ağrıları ortaya çıkar, üreme organlarından çok defa kirli, kokulu bir akıntı gelir.

Öte yandan, mikroplar kana karışınca, akciğerler, böbrekler, damarlar gibi daha başka organlarda da iltihaplar, karışmalar (ihtilâtlar) olur. Bunlardan en çok görüleni, bacaklardaki toplardamarların iltihabı sonunda, bacaklardan biri, ya da ikisi birden şişer. Buna “flebit” denir. Bu iltihaplı damarların içinden kopan bir pıhtı parçasının akciğerlere, ya da beyne gelip oralardaki damarları tıkaması âni ölüme yol açabilir.

Tedavi. — Hasta, ateşi yükselir yükselmez, yatakta istirahat ettirilir. Üreme organları içinde kalmış etene (son) parçaları varsa bunlar çıkarılır, bu organların gayet temiz tutulmasına dikkat edilir. Ateşli zamanlarda kalbi, damarları kuvvetlendirici ilâçlar verilir, hasta sindirimi kolay yiyeceklerle beslenir.

Advertisement

Sulfamitler, antibiyotik ilâçlar loğusa hummasında pek şifalı bir etki göstererek, hastanın kolaylıkla iyileşmesini sağlamaktadır. Eskiden çok görülen lohusa humması, bugün pek azalmıştır, çünkü tıbbın ilerlemesiyle artık doğumlar temiz yapılmakta, lohusalar iyi bakılmaktadır. Ayrıca, yeni ilâçlar da bu gibi durumları kolayca önlemektedir.


Leave A Reply