Louis Daguerre Kimdir? Hayatı Buluşları Sanatı ve Daguerreotype Nedir?

0
Advertisement

Louis Daguerre hayatı, buluşları. Louis Daguerre Kimdir, neyi icat etmiştir, Louis Daguerre ve eserleri hakkında bilgi.

Louis-Jacques-Mandé Daguerre

Louis-Jacques-Mandé Daguerre
(Kasım 18, 1787 – Temmuz 10, 1851)

Daguerre Fransa, Cormeilles-en-Parisis de doğdu. İlk Fransız panoramik ressam Pierre Prevost’un yanında, mimarlık, tiyatro tasarımı ve manzara resmi alanında çıraklık yaptı. Tiyatro ilüzyonu alanında yeteneklerini son derece geliştirdi ve 1822 Temmuzunda Paris’te açılan Diorama’yı yaratmıştır.

1822’de Joseph Nicéphore Niépce Heliograph diye bilinen dünyanın ilk kalıcı fotoğrafını yaratmıştı. Bundan 3 yıl sonra Daguerre ile birlikte çalışmaya başladılar ve dört yıl boyunca beraber çalıştılar. Niepce 1833 de aniden öldü. Daguerre 7 Ocak 1839’da Fransız Bilimler Akademisinde üzerinde yıllarca çalıştığı dagerreyotipiyi tanıttı. 19 Ağustos 1839’da buluş Fransız hükümetince tüm dünyada kullanıma serbest olarak açıldı.

Dünyanın İlk Fotoğrafları İçin Tıklayın

Niepce’nin oğlu ve Daguerre icadının özgürce paylaşılması sonucu hükümet tarafından emekli maaşına bağlandı. Daguerre, 10 Temmuz 1851’de kalp krizi sonucu Bry-sur-Marne (Paris’ten 12 km uzakta) öldü. Orada bir anıt mezarı bulunmaktadır. Daguerre’nin ismi Eyfel Kulesi’nde yazılı olan 72 isimden biridir.

Advertisement

Yukarıdaki fotoğraf Negatif kullanmadan direkt pozitif baskı olarak yapılmıştır. Buna daguerreotype deniyor. Bu teknik Fransız kimyacı Louis Daguerre tarafından bulunmuştur. 1837 de yapılmış.1839 da Fransız hükümeti patentini aldı.


Louis Jacques Mandé Daguerre ve Fotoğraf Sanatı

Daguerre, 18 Kasım 1787’de Paris yakınlarındaki Cormeilles’te doğdu. Resim, fizik ve sahne sanatları ile yakından ilgilendi. Bir süre panoramik resim konusunda uzmanlaşan ressam Pierre Prevost’un yanında çıraklık da yaptı. Mimarlık ve tiyatro tasarımı alanlarında kendini geliştiren Daguerre tiyatro illüzyonu alanına yoğunlaştı. Bu alanda yeteneklerini geliştirerek 1822 yılının Temmuz ayında Diorama’yı açtı.

Diorama panoramik resimlerin sergilendiği, ışık oyunları ve hareketli sahne sayesinde bu resimlerin hareketli olarak izlenebildiği bir gösteriydi. 1820’li yıllarda Paris ve Londra’nın önemli eğlence olanaklarındandı. Yıllarca sahne sanatları, panoramik resimler ve aydınlatma üzerine kafa yoran Daguerre bu alanlardaki tüm birikimini Diorama ile halkın beğenisine sunmuş oldu. Hareketli görüntülerin ilk örneklerinden biri olduğu için Diorama sinema sanatının da öncüsü sayıldı.

Dagerreyotipi

Daguerreotype – Dagerreyotipi

Daguerre, kalıcı görüntüler elde etmek için yaptığı çalışmalarla, 1814’ten beri güneş ışığı ile kalıcı görüntüler elde etmeye çalışan Nicephore Niepce’in dikkatini çekti. Niepce dünyanın ilk fotoğrafı Heliograph’ı yaratmasından 3 yıl sonra Daguerre ile birlikte çalışmaya başladı. 4 yıl birlikte çalıştıktan sonra Niepce’in 1833 yılında ani ölümü sonucunda Daguerre yoluna yalnız devam etmek zorunda kaldı. Fotoğrafçılık konusunda çığır açan Daguerre, Nicephore Niepce’in 8 saatlik pozlama süresini 20-30 dakikaya indirmeyi başardı. Yarattığı fotoğrafik görüntü elde etme etme yöntemini kendi isminden yola çıkarak “Daguerreotype” adını verdi.

Advertisement

Temple Bulvan’nda çektiği fotoğraf bir insanın görüldüğü ilk fotoğraf olarak tarihe geçti. Pozlama süresinin 10 dakikadan fazla oluşu caddedeki hareketliliğin fotoğrafa yansımamasına neden oldu. Pozlama süresince sabit duran iki kişi vardı. İlki fotoğrafın sol alt köşesinde görülen ve ayakkabısını boyatan adam ile ayakkabı boyacısıydı.

Daguerreotype, gümüş nitratla ışığa duyarlı hale getirilen bakır levhaların Camera Obscura içerisinde yaklaşık 10 ila 20 dakika pozlandırılarak civa buharına tabi tutulmasını ve bu yolla fotoğrafik görüntü edilmesini sağlıyordu. Buluşun en önemli eksiği fotoğrafların çoğaltılamıyor oluşuydu.

Daguerre buluşunu 7 Ocak 1839’da Fransız Bilim Akademisi’nde tanıtma şansı buldu. Akademi’de aletin nasıl çalıştığı adım adım anlatıldı. Daguerreotype o yıllar gazeteciler şaşkınlıklarını gizleyemedi. Bu sunumdan birkaç ay sonra Daguerre’in Diorama’sı ve aynı yapıda bulunan laboratuvarında büyük bir yangın çıktı. Birçok deneysel çalışmasını bu yangında kaybeden Daguerre’in arşivinden yaklaşık 25 parça bugüne kadar varlığını sürdürebildi. Daguerre, 10 Temmuz 1851 yılında, kalp yetmezliği nedeniyle hayata veda etti.


Leave A Reply