Luigi Galvani Kimdir? Hayatı Elektrofizyoloji Çalışmaları Bilime Katkıları

0
Advertisement

Luigi Galvani Kimdir ve ne yapmıştır? Elektrofizyoloji bilimi kurucusu ünlü İtalyan bilim adamı Luigi Galvani hayatı, çalışmaları, katkıları.

Luigi Galvani

Luigi Galvani (1737-1798), tanınmış bir İtalyan anatomi bilginidir. Fizyolojiye elektriği uygulayıp «elektrofizyoloji» bilimini ortaya çıkarmıştır.

Luigi Galvani

Kaynak: commons.wikimedia.org

Kısaca Hayatı

Luigi Galvani 9 Eylül 1737 ile 1798 yılları arasında yaşamıştır. İtalya’da Bologna’da doğmuş olan Luigi Galvani tıp mesleğine girmeden edebiyat ve felsefe okumuştu. 1762’de Bolonyalı bir profesörün kızı Lucia Galleazzi ile evlendikten sonra tıp okudu ve yetişkin hayatının sonuna kadar Bolonya Üniversitesi’nde anatomi profesörlüğü yaptı. 1780’den sonra statik elektrikle yaptığı deneylerde kurbağaların ve diğer hayvanların sinir sistemlerinin kasları kasmak için bir tür elektrik sinyali kullandıklarını belirledi. Onun çalışmaları Alessandro Volta gibi biliminsanlarını kimya, biyoloji ve elektrik alanındaki bağları incelemeye yöneltti. Luigi Galvani’nin yaşamının son yılları mutlu geçmedi. Karısı 1790’da öldü, çocukları yoktu, Bologna 1796’da Napolyon ordularınca işgal edildi. Luigi Galvani işgalcilere sadakat yemini etmeyince üniversiteden atıldı ve kısa bir süre sonra öldü. Elektrik akımlarını bulmak için kullanılan galvanometre adını ondan almıştır.

Luigi Galvani Bologna’da doğdu. Tıp öğrenimini tamamladıktan sonra 1762’de Bologna Üniversitesi’ne anatomi profesörü oldu. Bir süre sonra siyasi sebeplerden ötürü görevinden uzaklaştırıldı.

Luigi Galvani hayvanların vücutlarındaki elektriklenme olayı ile ilgili teorisini 1791’de buldu. Onunla «kurbağaların efendisi» diye alay edenler de vardı. Tanınmış bilgin bir gün ölü kurbağa bacaklarını teneke çengellere takarken bacaklardan birinin kıpırdadığını görmüş, böylece fırtınalar yaratan teorisini ortaya çıkarmıştı. Luigi Galvani bu olaydan sonra çeşitli deneyler yaparak teorisini ispat etmeye çalıştı. Kurbağanın sinirine bir demir, adalelerine de bakır bağladıktan sonra adalenin hareket ettiğini gördü. Galvani’nin kanaatine göre ölü hayvanın adalelerinin hareket etmesi elektrik akımından ileri geliyordu. Luigi Galvani’nin bu buluşu birçok tartışmalara yol açtı. Bugün fizikte hayvan vücudundaki elektriklenmeye «galvanizm» denilir.

Tanınmış bilgin ölümünden kısa bir süre önce tekrar Bologna Üniversitesindeki kürsüsüne iade edildi.

Advertisement
Luigi Galvani

Kaynak: commons.wikimedia.org

Luigi Galvani Hakkında Gerçekler

  • Luigi Galvani, İtalya’nın Bologna kentinde orta sınıf bir ailede dünyaya geldi.
  • Başlangıçta rahiplik için eğitim almayı planlasa da, 1755’te Bologna Üniversitesi’ne girdi ve tıp ve cerrahi okudu.
  • 1759’da doktorasını ve felsefe diplomasını aldı ve 1762’de üniversitenin anatomisti oldu.
  • 1776’da çalışmalarında otopsi ve maketler kullandığı Bilimler Akademisi’nde anatomi öğretmeni oldu.
  • Sorumluluklarından biri, Akademi’nin süreli yayınında yayınlanmak üzere her yıl Akademi’ye bir araştırma makalesi sunmaktı.
  • Elektrofizyoloji alanındaki ilk deneyinde, siyatik sinirine bir elektrik akımı uygulandığında ölü bir kurbağanın bacaklarının tekme attığını fark etti.
  • Elektrik ile hayat arasında bir ilişki olduğunu anlayan ilk araştırmacıydı.
  • Pavia Üniversitesi’nde deneysel fizik profesörü ve erken bir pilin mucidi olan Alessandro Volta, Galvani’nin deneylerini tekrarladı.
  • Volta, Galvani’nin elektrik akımının kurbağanın vücuduna özgü olduğu yönündeki değerlendirmesine katılmadı ve Galvani’nin teorisini çürüten ilk pili yaptı.
  • 1797’de Fransızlar Cisalpine Cumhuriyeti’ni kurdu ve profesörlerden yeni hükümete sadakat yemini etmelerini istedi. Galvani reddetti ve pozisyonundan ve tüm mali destekten ayrıldı. Bologna’da erkek kardeşinin yanına taşındı ve yoksulluk içinde öldü.
  • Mary Shelley, Frankenstein adlı romanının arka planının bir parçası olarak Galvani’nin deneylerinden bahsetti.
  • Galvani’nin adı, galvanometre ve galvanik hücre dahil olmak üzere birçok bağlamda varlığını sürdürmektedir.


Leave A Reply