Makas İle İlgili Deyimler ve Anlamları Açıklamaları, İçinde Makas Geçen

0
Advertisement

İçinde makas kelimesi geçen deyimler ve açıklamaları. İçinde makas geçen 3 adet deyim bulunmakta ve bu deyimlerin anlamları sayfamızda yer almaktadır.

Makas İle İlgili Deyimler

Makas İle İlgili Deyimler ve Örnek Cümleler

Makas Almak : Argo yanağı orta parmak ile işaret parmağı arasına alıp sıkıştırmak, makaslamak.

Örnek : Yanaktan makas almak bundan sonra mahkemelerde tazminat sebebi olarak görülecekmiş.

Makas Değiştirmek :
1) tren yönünü değiştirmek;
2) mecazi. tuttuğu yol ve yöntemden vazgeçip başka bir yöne yönelmek.

Örnek : Makas değiştirmek ile sorumlu olan çalışanın o gün hasta olup işe gelmemesi sebebi ile büyük bir tren kazası oldu.

Advertisement

Makas Vurmak : makasla kesmek.

Örnek : Saçlarını kendi isteğinle kestirmezsen ben gece gelip makas vuracağım ona göre…

Makas

Kaynak: pixabay.com

Kâğıt, kumaş, bez gibi levha halindeki ince şeyleri kesmeye yarayan, ortadan birbirine bir mille tutturulmuş iki bıçaktan meydana gelmiş kesme âletidir. Kâğıt makası, bez makası, mum makası, dikiş makası, tırnak makası, teneke makası, biçki makası gibi birçok çeşitleri vardır.

Eskiden, yazıya verilen önemden dolayı, kâğıt makaslarının çoğu altın kakma süsle bezenir, saplarında iki parmağın geçirilebileceği halkalı tutacaklar bulunurdu. Gene eskiden, mumların yanan fitillerini kesip temizlemek için şamdanların yanından eksik edilmeyen bir çeşit makas daha vardı. Bu mum makaslarının bıçakları üzerinde küçük kutu biçiminde, kapaklı bir hazne bulunurdu. Kesilen fitil parçası bu kutuda kalarak yere düşmez, ortalığı kirletmezdi.

Bu iki makasın dışında kalan makas çeşitleri hâlâ kullanılmaktadır. Bunlar birbirinden çok küçük özelliklerle ayrılır. Meselâ dikiş makasları irice, keskin; tırnak makasları küçük, bazı şekillerinde uçları kıvrık, biçki makasları dikiş makaslarından daha uzun, ağır olur; «sürfile» makaslarının ağızları kumaşı tırtıllı kesecek şekilde oyulmuştur.

Makas Çeşitleri

Advertisement

Demiryollarında, bir katarı bir hattan öbür hatta geçirmek için, rayları açıp kapayan düzene de «makas» denir.


Leave A Reply