Maki Nasıl Bir Hayvandır? Maki Hayvanının Özellikleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Maki nasıl bir hayvandır? Maki hayvanının özellikleri, yaşam koşulları, türleri, makigiller hakkında bilgi.

maki hayvanı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Maki; (Lat. Lemur). Maymunlar takımının Makigiller familyasına giren tüm hayvanlara verilen genel addır. Madagaskar ve Komor Adaları’nda yaşayan 6 cins ve 16 türü vardır. En küçükleri bir fare kadar, en büyükleri küçük bir köpek kadardır. Küçük yapılı, uzun, ince tüylü kuyruklu ve uzun bacaklıdırlar. Arka bacakları ön bacaklarından daha uzundur. Uzun parmaklan birbirine yapışık değildir, tırnaklan üçgen biçiminde ve sivri uçludur. Bazı türlerde ayağın ikinci parmağında uzun kıvrık bir tırnak bulunur. Baş parmağı büyük ve iyi gelişmiştir ve öteki parmaklardan ayrıdır. İki cinsi dışında makilerin yüzü ve burunu küçüktür ve yüzün ön tarafındaki gözleri iyi görür. Bu iki maki cinsinin yüzü ve burnu tilkiye benzer. Çevik hareketlerle tırmanabilen makiler, ağaçlık arazilerde ve ormanlarda yaşarlar. Ağaçlarda ya da sık çalılıklarda dinlenirler, sık sık yere inerler. Halka kuyruklu maki mağaralarda yaşar. Gündüzleri dolaşan halka kuyruklu maki dışında öteki maki türleri geceleri yem ararlar ve 6-20 bireylik gruplar oluştururlar. Daha çok meyve, yaprak ve bambu filizleri bazıları böcek ve küçük kuşları da yerler. Sincap gibi oturarak ve yiyeceklerini ellerinde tutarak beslenirler.

Maki cinsinin 6 türü vardır. En iyi bilinen türleri: Halka kuyruklu maki, siyah maki, vari, kibar maki. Lamuridae familyasının öteki cinsleri sporcu ya da gelincik makiler, üç türden oluşan cücemakiler ve çatal tepeli cücemakilerdir.

Makigiller, (Lat. Lemuridae). Omurgalı hayvanlardan Memeliler sınıfının Maymunlar takımının Makisiler alt takımına giren bir familya. Yumuşak kıllı, iri gözlü gece hayvanlarıdır. Kuyrukları vücutlarından daha uzundur. İyi bilinen türleri: Cüce maki, kedi makisi, akumba mongos vari.

Makimsiler, (Lat.Lemuroidea). Omurgalı hayvanlardan Memeliler sınıfının Maymunlar takımının bir alt takımı. Büyük çoğunluğu Madagaskar‘da yaşar; Afrika ve Asya’da yaşayanlar da vardır. Yaşayış ve biçim bakımından maymunlara benzerler. Tırmanıcı ve atlayıcı ağaç hayvanlarıdır. Genellikle gece avlanırlar. Meyve, böcek ve küçük kurtlarla beslenirler. Geceleri iyi görürler. İyi tırmanırlar, ancak tembel hayvanlardır. Kılları yumuşaktır. Kuyruğu uzun ve tüylüdür.

Advertisement

Leave A Reply