Malezya Hakkında Bilgiler, Başkenti, Ekonomisi ve Yüzey Şekilleri

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Malezya – Malezya ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

Malezya;

  • Yüzölçümü: 329.749 kilometrekare
  • Başkenti: Kuala Lumpur. Dil: Bahasa Malaysiya, Çince, Hintçe.
  • Din: Müslüman (% 53 Sünni), Budacı (%17), Hindu ( %7), Hıristiyan.
  • Para birimi: 1 ringgit =100 sen.
  • Başlıca kentler: İpoh, Penang, Johore Bahru, Kuching, Kuala Terengganu.
Kuala Lumpur

Kuala Lumpur

Güneydoğu Asya’da devlet. Güneydoğu Asya’da bulunan Malezya Federasyonu, Malakka Yarımadası’nın güney parçası olan Batı Malezya (Malezya Yarımadası) ile Borneo Adası’ nın kuzey bölümü olan Doğu Malezya’dan oluşur. Batı Malaysiya kuzeyden Tayland, kuzeybatıdan Andaman Denizi, doğudan Güney Çin Denizi ile çevrilidir. Güneyde Singapur’dan Jo-hor Boğazı ile ayrılır, güneybatıda ise Malakka Boğazı’nın karşısında Sumatra Adası yer alır. Sabah ve Saravak eyaletlerinden oluşan Doğu Malezya’ nın Güney Çin Denizi, Sulu Denizi ve Selebes Denizi’nde kıyısı vardır. Güney sınırında Endonezya (Kalimantan Bölgesi) uzanır. Saravak’ın Brunei ile de sınırı vardır.

Pirinç Tarlaları

Pirinç Tarlaları

Yüzey Şekilleri;

Batı Malezya, iç kesimlerdeki uzunlamasına sıralanmış 8 dağı sınırlayan (en yükseği 2.200 m) doğudan batıya uzanan geniş kıyı ovaları vardır. Batı Malaysiya, en büyükleri Pahang ve Perak olan akarsularla bölünmüştür. Doğu Malezya’nın da yüzey şekilleri Batıya benzer. Güney kıyı ovalarından, Kuzey Sabah’ta 4.000 m’ye erişen, genelde 2.000-2.500 m yükseklikteki dağlara geçilir.

İklim;

Batı Malezya’nın kuzey bölgeleri dışında, tüm ülkede yıl boyunca sıcak ve yağışlı tropikal muson iklimi görülür. Yıllık sıcaklık farkı, yüksekliğe bağlı olarak 17°C-33°C arasında değişir. Alçak bölgelerdeki sıcaklık 26 -28°C arasında değişir. Çok yağış alan kuzeybatıda ve doğuda (özellikle muson yağmurları sırasında) bu oran ortalama 4.200 mm’dir.

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Ormanlar, Doğu ve Batı Malezya’nın 3/4’ünü kaplar, bataklıklar, tatlı sular ve turbalıklarla ülkenin öteki alanlarım kaplayan sık tropikal ormanlar arasında, bitki örtüsü yönünden büyük farklar vardır.

Budistler

Advertisement

Malaysiya, fil, kaplan, leopar, panter, gaur, kobra, timsah, deniz kaplumbağası ve tapir türleriyle, doğal hayvanlar açısından çok zengindir. Ayrıca ülkede çift boynuzlu gergedan, fil, orangutan ve uzun burunlu bir maymun türüne günümüzde de rastlanır.

Ekonomisi;

Aktif nüfusun % 36’sı tarım kesiminde olup ulusal gelirin % 19’unu üretir. Üretim endüstrisinin ulusal gelirdeki payı % 18’i bulmuştur. Mineral çıkarımı ise yine % 12’lik paya sahiptir.

Tarım.

Kauçuk ve palmiye yağı en önemli tarımsal ürünlerdir. Kauçuk üretimi yılda 1.6 milyon tonu bulur. Yeni yöntemler ve tohumluklarla verimi artırılan pirinç üretimi 1.2 milyon ton palmiye yağı üretimi ise 3.7 milyon tondur. Bunların yanı sıra hindistancevizi, karabiber ve sebze-meyve üretimi önem taşır.

Hayvancılık.

Hayvan varlığı sığır, manda, keçi, domuz ve önemli miktarda kümes hayvanından oluşur. Koyun yetiştiriciliği çok sınırlıdır. Yıllık balık üretimi ise 644 bin tondur.

Endüstri.

Kauçuk, petrol rafinajı, gübre, kereste işleme gibi dalların dışında besin, giyim, ayakkabı ve dayanıklı tüketim mallarına yönelik geniş bir hafif endüstri dalları vardır. Her yıl üretilen ham kauçuğun yarısı ülke içinde işlenir. Ayrıca ülkenin hızla azalan ve değerli kerestelerin dışsatımı Sabah ve Saravak dışındaki eyaletlerde yasaklanmıştır.

Tarihi

Malezya Tarihi

Advertisement

9 ile 13. yüzyıllar arasında yarımada, merkezi Sumatra’da bulunan Budist krallığın bir parçası oldu Malay sultanlarının Güneybatı Asya ile olan ilişkileri sonucunda Müslümanlık benimsendi. Portekizli tüccarların Malakka’yı 1509’da tanımalarından 2 yıl sonra Portekizlilerin eline geçen kent, o günden sonra baharat ticaretinin merkezi oldu. 1602’de kurulan Hollanda Doğu Hindistan Şirketi kısa zamanda Güneydoğu Asya ticaretini Portekizlilerden aldı. Hollandalılar 1641’de Malakka’yı ve iç bölgelerdeki Portekiz yerleşim yerlerini ele geçirdi. İngiliz Doğu Hindistan Şirketi’nin 1786’da Pinang Adası’nda 1819’da da Singapur’da ticaret üsleri kurmasına kadar Hollandalılar bu bölgenin ticaretini ellerinde tuttular.

1824’te Sumatra’daki Bengkulu’ya karşılık, Malakka’yı İngilizlere bıraktılar. 1895’te İngilizlerin denetimindeki Malay federe devletleri oluşturuldu. 20. yüzyıl başında Kedah, Kelantan, Perlis, Terengganu ve Johor eyaletleri, 1888’de Saravak ve Kuzey Borneo (Sabah) İngiliz korumasına girdi. 1941’de İngiliz Dünya Savaşı sırasında bölge Japonların 1946’da yenilip bölgeyi bırakmalarından sonra İngiliz Hükümeti, Penang, Malakka ve 9 Malay eyaletiyle Malay Birliği’ni oluşturdu. Singapur, Saravak ve Kuzey Borneo’da ki İngiliz Hükümeti’ne bağlı sömürgeler durumuna geldiler. Malaylardan gelen tepki sonucu İngiliz Hükümeti, Malay Birliği yerine, eyaletlere bir ölçüde özerklik tanıyıp Malay Federasyonu’nu kurdu.

1948’de Çinli komünist gerillalarının bağımsız bir devlet kurabilmek amacıyla başlattıkları saldırılar, 1640’ta İngiliz desteğiyle bastırıldı. 1955’te yapılan seçimler Tuanku Abdurrahman başkanlığındaki Birleşme Partisi’nin zaferiyle sonuçlandı. 1963 yılında Malezya Federasyonu oluştu. Sukarno başkanlığındaki Endonezya Federasyonu’nun parçalanmasına yönelik askeri bir cephe oluşturdu ve Endonezya birlikleri Malakka Yarımadası, Sabah ve Saravak’a girdi. Bu hareket, Sukarno’nun 1966’da görevden alınmasıyla sona erdi.

Bu arada Singapur federasyondan ayrıldı. 1964 Seçimleri’nde Birleşme Partisi büyük üstünlükle yeniden iktidara geldi. Malayların politik, Çinlilerin de ekonomik üstünlüklerinin neden olduğu gerilim, 1969 Seçimleri’nde pek çok kişinin öldüğü ayaklanmalarla sonlandı. Anayasa 2 yıl süreyle askıya alındı ve karışıklıklar sertlikle bastırıldı. Tuanku Abdurrahman’dan boşalan başkanlığa Tuan Abdurrazak seçildi. 1980’de Pahang Sultanı Tuanku Hacı Ahmet Şah, 1984’te Johore Sultanı Mahmut İskender Şah devlet başkanlığına getirildi. Nisan 1989’da Perak Eyaleti’nin hükümdarı Sultan Azlan Şah, Malezya’nın 9. başkanı seçildi.


Leave A Reply